Thursday, December 29, 2011

pop corn buatan rumah

home made pop corn.. seronok tengok bila biji jagung tu meletup "pop" "pop" "pop"..
segenggam dapatlah banyak ni
*tp still tak boleh lawan Garreth

Wednesday, December 28, 2011

review azam

jom kita semak impian sedekad (2011-2020) yang pernah di tulis di pada penghujung 2010


1. dapat hidup sebumbung dengan hubby tersayang - Alhamdulillah.. Mei 2011 kami dah dapat capai.. kepada rakan-rakan yang sedang menempuh alam rumah tangga PJJ, tabah lah, sabar lah.. tiada kata dapat diluahkan untuk menenagkan hati.. terus lah berdoa, semoga diperkenan kan-Nya
2. sambung master - tak lama lagi.. InsyaAllah Sepetember 2012 saya akan bergelar pelajar semula
3. beli rumah - dah tertunai pada Ogos 2011.. yeayyyy, saya happy sebab memang impian nak tinggal di rumah tinggi yang kiut-miut.. boleh lah saya yang masih baru ni belajar nak manage rumah yang comel dulu.. dah hebat, kita tambah sq ft nya pula ye bila ada rezeki lebih.. terima kasih suami!!!
4. langsaikan hutang kredit kad (ni wajib, patut masuk dalam list yang pertama) - daripada 3 kad, satu dah setel.. lagi 2 masih merangkak-rangkak.. macam mana nak setel, online shopping je kerja nya
5. naik pangkat ( kalau boleh biarlah yg hujungnya tu J*8.. kikikiki) - kena tunggu lagi 5 tahun.. itu tempoh yang saya beri.. kalau J*4 pun tak ada, saya ada plan lain yang baikkk punya
6. tambah anak - tahun depan? InsyaAllah, Emi dapat je kerja baru dah boleh ON!!
7. beli kereta baru- entah, rasa macam nak gugurkan je dari whishlist.. dah tak ada kepentingan pun bab-bab beli kereta ni.. tapi teringin nak beli satu lagi kereta Kelisa.. comel, senang saya nak parking, pusing-pusing KL lima kali pun tak luak minyak RM50 kan..
8. maintain berat below 60kg (hahahahaha.. ni pun ada ke?) - dalam proses.. sekarang masih 65kg, ada 5 kg lagi nak dibuang.. susahnya lah!!!

penangan durian kampung


suara tak ada.. batuk bila tekak rasa gatal.. ni semua penangan durian dari Jelebu.. perghhhh.. dengan Emi naik mata ikan kat mulut + lidah.. penangan durian kampung kut!!!

super duper happy sebab start Sabtu - Selasa lepas dapat makan mak masak sebab mak ngn abah datang KL.. weekend tu ada wedding cousin di Setiawangsa.. happy sangat-sangat.. tapi pagi tadi diorang dah balik ke Perak, so hidup kembali seperti biasa.. rasa malas nak siang ikan, udang dan segala seafood.. kalau nak masak pun, makan yang simple-simple saja.. sardin goreng dengan telur mata pun sedap kan.. lagipun Jumaat - Isnin nak balik Melaka.. ada wedding juga.. petang ni nak ke Carefoure lepas ambil si tecik tu.. nak cari biji jagung kering.. nak buat apa? hi3, kalau menjadi projek saya tu, akan diupdate di sini ye..


Thursday, December 22, 2011

bicara tentang makanan si kecil

dapat message kat inbox fb dari sahabat Norliza Mohd Akhir.. sangat lah berguna.. terima kasih liza, rasa tak sabar nak ber'explore' makanan dengan si tecik saya tu.. saya copy paste kan semula nasihat dari sahabat ni.. sharing is caring kan..

dari  Liza... Aku nk share ckit psl blog ko..hehehe td aku ada bc psl menu utk hasya..aku suggest ko rotate menu makan dia everyday..dia pun dh besar setahun lebih..so nasi lembik tu mcm dh xsesuai..takut nnt bila dh jemu makan dia akan refuse slalu utk makan..so buat sumting utk attract dia mkn..aku pn xde la pandai nk wt deco cntik2 cuma pelbagaikan menu.. 

1. pasta/macaroni – goreng, sup, baked ngn cheese – pasta tuna or Bolognese
2. spageti – goreng, tuna, bolognese
3. bihun sup/goreng
4. nasi goreng
5. nasi tomato/ayam


sume ni menu hana (utk lunch and dinner)..klu breakfast simple je..roti sosej telur susu..pn dh ckup..klu nk sng aku wt mini pizza..feberet hana..bg aku klu nk letak garam gula dh boleh sbb dia dh setahun lebih..sistem bdn dh well establish..so jgn risau..kesian mkn tawar je..


klu mkn ns putih kt umah lauk plg dia suka “ns+bayam msk air+ikan goreng then ltk kicap”...yummy tu pn feberet aku ms kecik..wardina pn ckp feberet dia..


hana klu balik dr taska mmg dia mintak benda utk makan..so aku b4 balik mmg dh prepare snack utk dia b4 dinner..sbb kdg2 dia tdo awl xsmpt mkn..mybe sbb dia main kt school balik lapar even kul 4 tu dh minum ptg kt taska...klu smpt weekend aku wt la agar2 ke puding ke dadih ke kek so ble tahan lama..klu ada psr mlm lg bgus..murtabak ke putu mayam ke..husna pun suka putu mayam (plain)..kdg bg kraker tawar, kurma ke sementara tggu dinner...


kt stesen myk tu..sebolehnya2 cr la yg sesuai..vitagen ke air yogurt ke..klu aku angkut soya je..biskut2 ni slalunya manis2 belaka..klu ble cr yg kurg manis...no cream lg bgus..hana xpenah mkn biskut yg ada cream since kecik..so klu offer skrg pn dia xnk..feberet dia biskut mayat (kraker tawar tu)..tp size yg kecik2 ....dr kecik la kita ajar..gula2 , eskrem pn dia xpenah makan ( tuti frutti dia mkn tp xminat sgt sbb sejuk)..coklat..yess dia mkn tp limited..sbb xelok utk lung..akan sbbkan byk kahak..ant coklat n gula2 better coklat sbb at least anti oksida..gula2 ape zat dia ada..hanya lah perosak gigi..lots of coloring...klu dia nk gula2 aku akn ckp nnt gigi rosak ulat pn ada..so dia pn buat gaya mcm geli then refuse..klu g restoren..tny hana nk air ape..nk air suam xnak ais...yesss dia imitate aku n fazli..klu parent air ais anak air suam..mana adil sbb xsama..nk benda yg elok utk anak parent pun kena bkorban..aku rs sejak mengandung hana xpenah lgsung oder air yg berais till now...dh jd habit..so sape dtg umah aku mmg xde la ais..sorry ye..air sejuk ade nk ais kena g kedai beli la...so far alhamdulillah aku akan train husna mcm train hana..mudah2an berjaya..sbb org ckp lain anak lain peel dia..


mlm2 ms nk tdokan anak2..time dia tdo2 ayam..doakan dia..smg jd anak yg baik, dgr ckp ibu abah..pape je..then tiup kt ubun2..insya Allah...


sorry la byk nye la aku komen (penuh 1 A4) ..aku just nk share ilmu n pengalaman aku utk kwn2 je...tkt lak nnt ko marah “anak aku sukati aku lah”...huhu harap2 nya xla ye..hehehe aku pn share ilmu dapat dr owner taska diorg..maklum la expertise dlm bidang pendidikan awal kanak2..
>>> saya tak kisah pun, sebab saya sendiri tak tau mana nak tanya kalau berkaitan makanan anak ni.. dah cuba google tapi apa yang saya dapat tak dapat nak direlaitikan compare masa Hasya kecil dulu

nota :
saya kena RAJIN selepas ini.. lebih rajin dari sebelum ini

Tuesday, December 20, 2011

mengidamkan Nescafe Dolce Gusto lah pula

. . . The Nescafe Dolce Gusto machine system, which can make both hot and cold drinks, offers 16 varieties of coffee capsules including Cappuccino, Macchiato, Chococino, Cappuccino Ice, Espresso, Lungo and Classico Decaffeinato. Nesquik and Nestea capsules are also compatible with the machines. First launched in Switzerland, Germany and the UK in 2006, Nescafe Dolce Gusto was introduced to Spain in 2007. It is now available in 39 countries . . .

semalam, masa jalan-jalan denagn Emi kat Best Denki di KLCC, kami terjumpa dengan coffee maker yang awesome ni.. dan, bila kami rasa coffee nya (tak sure, mungkin cappuchino), amatlah sedap.. krimer yang lemak, rasa nya tak terlalu manis.. dan design coffee maker nya yang amat moden, buat saya terfikir.. boleh tak kami gabungkan present birthday saya (Januari) + Emi (April) untuk beli menda alah tu ye???

terpaku dan terpukau!!!!
rasa nak beli je guna duit bonus!!!
errr, ibu bf tak boleh minum kafein kan?
kak Aishah.. tak nak beli ke??? u can coffee lover..

jom jalan Hasya

yeayyy,, Hasya dah 1 tahun 4 bulan dan dah pandai jalan!!!! secara officialnya dia dah boleh jalan hari Sabtu 10/12/2011.. masa tu ada house warming kat rumah sepupu.. agaknya bila dah tengok ramai orang dia jadi excited.. Aja, pangkat sepupu kepada Hasya sangat rajin melayan Hasya berjalan.. lega rasa hati, sebelum ni risau sebab dia masih tak boleh berjalan.. dah banyak akal si tecik ni.. happy pula tengok dia makin besar tapi kadang-kadang rindukan zaman dia baby, masa tu bau di wangi sangat.. sekarang dah mashammmmm tapi still lagi suka bau dia lama-lama.. hi3, anak sendiri kan, mesti lah semuanya TERBAIKKK!!!

cuma sekarang, bila nak rancang menu untuk makan pagi, lunch dan dinner amatlah mencabar minda.. kadang-kadang hari ni dia makan  tapi esok dah tak nak makanan yang sama.. sebelum ni juga dia tak nak makan ayam.. yang dia makan ikan je lah.. lagipun, kulit dia allergic sikit.. tapi, weekend lepas, adik datang bawa ayamas, laju je dia makan.. 

hari ni punya menu :
  • bf - makaroni (rebus macam tu je)
  • lunch - nasi putih lembik dengan sup ayam + kentang (tak ada garam)
  • dinner - ibu dia nak kena cari nasi kukus.. budak tecik ni suka la sangat nasi panas-panas macam tu.. kalau nak tunggu ibu dia ni masak lepas kerja, memang mengamuk lah.. menangis sambil sebut "mamam'.. "mamam".. "mamam".. siap tunjuk kat periuk nasi lagi tu..
  • bawa bekal biskut Jacobs.. dah tak nak biskut budak-budak tu.. ni pun buat saya susah hati.. tak nak dia terlebih manis.. sebab tu bagi biskut yang tawar-tawar je..dah la kalau singgah kedai mesti nak air vitagen.. tapi yang bagus nya, dia tak kisah share dengan saya ke Emi.. so, kami pastikan setiap kali sedut, sedut banyak-banyak.. jadi, dia minum sikit je lah.. owwwh, pantang berhenti kat Petronas/Shell nak isi minyak.. sibuk ajak masuk mini mart tu, nak "minum" katanya... rasa macam nak ajar dia beli air mineral jek.. buleh????

Thursday, December 15, 2011

Modern English

saya tengah angau dengan segala dekorasi dan DIY yang ada unsur renda, manik, artificial flower dengan pot ala English -Vintage, perabot putih, warna-warna pastel, swirl shape, motif polka dot dan petak-petak.. tapi saya tak minat dengan set pinggan, teko, cawan yang ada corak ros tu.. kalau perabot putih pun, saya lebih suka kosong, tak ada motif bunga pada perabot tu.. lepas tu saya minat nak match kan dengan warna hitam dan merah terang.. boleh tak kalau saya namakan konsep ni sebagai Modern English  ye??? ampun kalau saya sudah tersesat konsep.. ;)


 owhhh.. sangat lah jatuh centa dengan dekorasi nya..
*source http://www.ehomee.com

 
nak garden macam ni juga.. tapi lebih kepada mini herba garden
* source http://yonshomedecor.blogspot.com

 saya juga dah jatuh centa dengan pot bercorak begini.. semalam dah beli satu pot kecil sekali dengan bunga siap RM30 dekat Fah Lean  [KLIK] .. rasa mahal la pula.. pot tu dalam RM10 je, bunga dalam RM10 juga rasanya, campur span ngn lelumut sebagai hiasan, kalau buat sendiri boleh untung RM 2-RM5.. cehhh, beli siap je laaaa... rasa membuak-buak nak ke Nilai 3 nih.. tapi tunggu gaji la dulu.. bulan ni gaji awal kan? sekali bonus kan...

Wednesday, December 14, 2011

Hasya oh Hasya!!

saya sayangkan Emi.. saya sayangkan Hasya.. tapi kenapa saya selalu luahkan kata-kata tak sedap didengar pada kedua orang yang saya sayang? Emi baik, dan Hasya comel.. tak patut kan buat macam ni.. REZA!!!!! sedar diri cepat sebelum terlambat!!! jom bergembira bersama-sama.. sekarang saya tau apa yang buat mood saya tak baik iaitu :-
  1. hasya melalak bila saya ke dapur, ke bilik air.. setakat kat ruang tamu ok lagi.. dulu lagi teruk, saya angkat montot je dia dah melalak.. tak kan nak bawa si tecik tu masuk bilik air? masuk dapur? nak juga orang temankan dia tengok boboi boy tu..
  2. pinggan tak basuh sebab perkara (1)
  3. saya tak mandi petang sebab perkara (1)
  4. perut lapar sebab perkara (1)
jom cari jalan penyelesaian kepada perkara (1).. cari maid?? cewahhh, macam banyak duit sampai nak ambil maid kan.. sudah nya, bagi adik je la kot penyelesaian nya, jadi penaman si tecik ni.. tapi sementara nak tunggu 10 bulan lagi, ntah2 dia dah ok, dah besar kan.. tak ada adik pun dah tak melalak lagi.. macam mana? mau test lagi 10 bulan baru fikir tentang cadangan bagi adik ke?

berbudi bahasa lah.. bertanggung jawab lah wahai rakan-rakan fb saya

tak kira.. Wordless Wednesday tapi nak juga ber-Wordssssssss juga.. (apa punya bahasa lah)

zaman sekarang zaman Facebook, selain dari menghubungkan yang jauh, menyambung semula yang terputus hubungan FB juga tempat kita berkongsi ilmu, informasi dan juga pandangan dengan rakan-rakan.. tapi, akhir-akhir ini terlalu banyak perkongsian yang tidak dinilai dan ditapis terlebih dahulu sebelum menekan butang FORWARD atau SHARE sedangkan rata-rata sahabat saya di dalam FB adalah 'keluaran' Universiti malahan ada yang telah melanjutkan pelajaran ke peringkat lebih tinggi di mana seharusnya bacaan yang dibaca, dianalisa dengan hati, dengan minda yang tenang, yang telus, dan yang LOGIK sebelum membuat keputusan untuk mengajak rakan-rakan yang lain bersama-sama untuk membaca sekaligus berkemungkinan besar akan menjadi pedoman, pegangan dalam menjalani kehidupan seharian..

mungkin sikap kita yang terlalu ingin berkongsi segala-galanya sehingga mengambil jalan mudah menyebarkan semuanya sehingga sering kali kita baca ia adalah berita yang telah LAPUK (zaman friendster dulu dah forward, sekarang dalam fb pun nak forward juga??) dan kemungkinan ia adalah agenda parti politik (parti politik ni semuanya sama, strategi yang sama kalau kita perasan) meracun fikiran sehingga walau apa yang ditulis itu tidak dapat diterima akal sama sekali.

sebagai contoh, status HALAL pada sesetengah makanan.. ya, memang bagus dan terima kasih atas kesudian berkongsi maklumat penting tapi, adakah kita pasti yang berita tersebut di tahun 2010? 2011? atau berita tersebut pada tahun 2002?? sedangkan syarikat tersebut bersungguh-sungguh berusaha untuk mendapatkan kelulusan HALAL dari JAKIM selepas 2002 itu.. nasihat saya, selidik lah dahulu sebelum menyebarkan berita-berita sebegini.. ia lebih membuatkan ramai berasa was-was..

tambahan cerita-cerita yang menghentam kerajaan, tak kira lah kerajaan di Selangor atau di Perak.. di Negeri Sembilan ataupun di Pulau Pinang.. sekiranya marah sangat pun  dengan kumpulan kerajaan yang tidak digemari tersebut, jangan lah sampai mengeluarkan kata-kata kurang enak, kata-kata yang mencerminkan kedangkalan kita.. ibu bapa kita sedaya upaya membentuk kita supaya menjadi insan yang berbudi bahasa.. bukan setakat dengan orang tua, tetapi dengan masyarakat.. FB adalah ruang masyarakat yang berteknologi tinggi, jagalah tatasusila 'pertuturan' apabila menggunakan FB.. saya cukup tak gemar rakan-rakan saya (of course yang menjadi friend saya di dalam fb adalah rakan-rakan saya) mencaci, mengeluarkan kata-kata kesat (walaupun bukan ditujukan untuk saya) menghentam antara satu sama lain di dalam fb.. mungkin ada yang berkata, itu adalah hak semua  orang untuk luahkan apa yang dirasa tapi lakukan lah dengan cara yang lebih baik, lebih santun dan lebih berTANGGUNG JAWAB..

nota : sekiranya ada yang tersinggung, atau memang dah sifat semulajadi mereka begitu, sila lah un-friend kan saya.. saya rela dan redha.. sebab saya memang tak minat nak baca status anda yang sungguh tak sedap dibaca itu!!!



Tuesday, December 13, 2011

tiba-tiba tak suka nasi

lepas sakit (batuk + sakit tekak + tak ada selera makan) 2 minggu sudah, tekak ni memang tak lalu betul bila kena makan nasi.. tambahan sendiri masak, lagi lah tak lalu.. kalau mihun ke, mee ke terus rasa selera nak makan.. paling favourite sekarang ceral dengan fresh milk.. makan banyak kali pun tak apa.. ada sekali dinner dengan sandwich sardin.. jumaat lepas beli Wraps (ala, macam roti Twister KFC tu).. 8 keping RM 5.69.. beli tuna ready made dan jadi lah Tuna in Wraps versi orang malas tapi dapur berkecah juga.. hihihi.. ni malam ni rasa nak berbuka dengan Chocalate Chips Pan Cake je.. kalau kat Mydin ada syrup coklat hersye's tu, memang beli je.. nak beli pan kecil so bila letak adunan tu nanti sama lah saiz nye kan.. dan krim tar tar juga.. sebelum ni buat tak letak krim tar tar pun.. apa lah rasanya kan.. harap sedap lah.. t.hari tadi dah request Emi nak makan Char Kuey Tiaw kat area Taman Karunmas.. ada kawan kata sedap.. tapi, tengok lah dulu, kalau rajin nak keluar lah kan..

nota : 
belakang => leher => kepala ... tengah sakit nyut3.. berazam nak puasa sampai hari khamis ni.. kalau dapat, tinggal 6 hari je lagi nak ganti puasa.. nak setel sebelum masuk tahun baru.. stress bila teringat puasa tak abis ganti lagi

beg ke pejabat

pagi tadi masa terkocoh-kocoh keluarkan beg-beg (ye kawan-kawan, saya ada beg-beg untuk dibawa naik ke pejabat), staf lelaki yang park kat sebelah tu selamba je keluar, tutup pintu dan melenggang menuju ke lif.. alahaiii, senang nya jadi lelaki kan.. yang perempuan ni, paling kurang bawa handbag.. kalau jenis usung telekung pejabat-rumah-pejabat, adalah la bimbit beg telekung pula.. yang ada bawa bekal, ada lagi satu beg bekal.. yang ada anak kecil dan rutin harian kena mengepam, ada pula beg pam dan satu beg cooler/cooler box.. ce kira dah berapa beg yang perempuan usung sehari? 5 !!!!! belum lagi beg nak isi dokumen.. PENGSAN!!!!

*source google*
dah tak cukup tangan, usung guna kepala pulak la kot???

Wednesday, December 7, 2011

Wordless Wednesday #4

lupa pula hari ni kan WW.. ter-tulis pendek pula kat n3 sebelum ni..

nampak cheeky kan pipi si tecik ni
tecik adalah nama manja-shweet untuk Hasya sekarang.. muehehehe..

rutin di pejabat

rutin saya bila sampai di pejabat sama je hari-hari.. beli bf, pastu mestilah makan bf dulu kan.. sambungkan ext hard disk ke PC, keluarkan semua dokumen pending a.k.a tak siap letak atas meja, pastu tengok fb kejap, pergi pantry isi air dalam tumbler, buat kerja.. stop jap nak mengepam, sambil tu blog-walking.. pastu sambung kerja.. jam 12.oo stop mengepam lagi.. jam 1, turun bawah pergi beli lunch.. makan je kat kafe, kalau penuh baru tapau makan kat pejabat.. lepas tu solat.. sambung buat kerja.. jam 3 petang, mengepam dan sambil ber-tenet (sekarang cukup suka tengok blog-blog "brides-to-be".. bebudak nak kahwin sekarang rajin betul buat research dan DIY).. sambung buat kerja.. jam 4.30 pergi solat dan jam 5 tepat terus punch.. macam tu lah hari-hari.. meeting? memang tak ada lah kan.. sebab? ntah, orang yang tak jaga projek MEGA memang camni.. boring sebab tak de geng nak sembang, nak window shopping kat Alamanda, nak teman makan.. tapi sebenarnya dah terbiasa sejak 3 tahun lepas lagi memang kat opis, duduk sorang-sorang je..


Monday, December 5, 2011

orang mengandung malas update blog, betul ke?

betul kan.. kalau lah seorang blogger tu rajin update dan buat new entry at least seminggu 2-3 kali dan tiba-tiba 1-2 bulan tak ada apa-apa entry baru, mesti dia tengah mengandung, 2-3 bulan.. hahahahaha.. saya amat perasan keadaan ini.. paling ketara, terjadi pada diri sendiri.. buka dan blog-walking nya selalu tapi idea nak menulis atau sindrom malas telah menyerang sehinggalah melepasi 1st trimester.. agaknya orang mengandung ni memang alah menulis kan..

nota : saya tak mengandung sebab saya masih menulis entry baru walaupun pendek-pendek

Tuesday, November 29, 2011

sayang anak tinggal-tinggalkan, sayang suami pun tinggal-tinggalkan

setelah bercuti hampir semingggu (MC + tak sihat; malas nak ke klinik + cuti Awal Muharam) dan bersama si kecik tu, hari ni ke tempat kerja dengan hati yang sayu sangat.. Hasya langsung tak menangis bila dihantar ke Taska.. macam dah faham je memang ibu dan ayah kena pergi kerja hari ni.. padahal, kalau kat rumah mana boleh saya bergerak sikit jauh dari dia.. memang meraung.. sekarang lagi pandai.. dah mula pegang kaki kita, nak berjalan pun susah.. dah besar rasanya dia ni.. nasi pun dah tak nak yang lembik-lembik sangat.. dah pandai sebut nak minum, nak mamam, bila poo poo dah pandai tepuk montot dan terus ke bilik air tunggu ibu datang bersihkan.. minum pun dah pandai guna botol.. main togok je sekarang.. tidur pun dah 2-3 malam tak nak ber-nenen.. tidur sendiri je.. tengok memang kesian masa dia nak cari mood tido.. menonggeng lah, ke kanan, ke kiri.. tapi akhirnya tidur juga..

hari Khamis ni nak balik Perak.. rasa rindu pula kat mak dan abah.. Emi tak ikut sebab dia kerja.. saya balik berdua dengan Hasya naik keretapi.. ambil tempat tidur.. Isnin malam Selasa baru balik KL.. hajat hati memang nak berlama-lama kat kampung sebab cuti pun banyak lagi tapi kesian pula kat Emi sorang-sorang.. cukup lah 4 hari kat sana.. bulan depan boleh balik lagi..

Sakit kali ni memang perit.. batuk dan diikuti dengan demam, perut meloya, sakit tekak dan lidah + lelangit memang tak rasa apa pun bila makan.. Emi belikan popcorn Garrett pun tak terasa kesedapannya macam yang semua orang dok kata.. rasa rugi betul.. simpan separuh dalam bekas dengan harapan bila dah sihat nak menikmati tapi dah tak fresh, ada yang lemau tapi msih sedap, atau boleh lah.. errr, saya masih tak tau kat mana sedapnya popcorn yang agak mahal dari biasa ni.. sama seperti saya tak tau nak nilai kesedapan macaroon dan red velvet cake juga pavlova.. hahahahahaha.. tekak melayu kot.. atau tak beli kat tempat yang jual semua tu yang betul-betul sedap ;)

si kecik ni yang lebih-lebih makan.. macam banyak gigi.. bila tak bagi, menangis sampai berjurai air mata..
tikar Evamatik saya beli masa jualan di MOA.. hanya RM50 sahaja.. kalau area Putrajaya dia boleh hantarkan free aja.. lagi murah dari beli kat online.. rasanya pernah survey kalau beli online RM55 tak termasuk pos penghantaran.. ni nombor adik ni Shuhaifah 0192811941.. baik sangat dia ni..

Wednesday, November 23, 2011

Sunday, November 20, 2011

cuti hujung minggui perlu ditambah.. mengada ngada kan

terasa tak cukup masa dua hari cuti dihujung minggu bagi seorang perempuan yang ada seorang suami, seorang anak perempuan.. macam macam nak dibuat.. basuh kain, lipat kain, vacuum rumah, mop, vacuum semula dan mop semula sebab si kecil kecah kan lantai dengan puding coklat, memasak bf, lunch dan mohon tak msk mlm sbb rasa tak larat punca  senggugut tap masih di dapur siapkan bekalan anak sepanjang minggu.. dan msk tido jam satu pagi.. alahaiiii, tu tak masuk nak window shopping, tido siang.. nak mulakan projek kain felt pun ntah bila.. 

Thursday, November 17, 2011

nak hantar servis, tapi rupanya tak ada masalah pun

Selasa lepas saya ke Subang Jaya, nak hantar Spectra 3 ke Histopoint untuk diservis sebab lately agak perit sakit di 'b' lepas mengepam.. tapi, bila staf Histopoint yang baik dan ramah tu check pump pressure, dia bagitau tak ada masalah dengan suction pam tu.. berkemungkinan rasa sakit saya tu disebabkan 'b' saya, dan bukan pam.. dia advice jumpa Pakar Laktasi.. (sekarang tengah mengepam, tak ada pula rs sakit)
so, antara cara nak detect yang pam kita ada masalah :-
  1. air masuk dalam pam - akan berbunyi bising, tapi tak menjejaskan suction
  2. suction tak kuat - sepatutnya, bila mengepam, ada bunyi angin keluar dari pam, berhampiran dengan tiub pam.. so, kalau tak bunyi langsung, ada kemungkinan dan perlu bawa ke pusat servis.. 
Syarikat ni hanya servis pam jenis Spectra dan uniMOM sahaja ye..

Wednesday, November 16, 2011

mungkin ini masanya

perasaan sekarang adalah dalam pertanyaan "aku mengandung ke"
bendera merah dah lewat 5 hari.. 
mungkin kalau betul, bersedia dah.. (tapi minggu depan lah wat UPT.. buat apa nak rushing2 kan)
Emi dah pandai menguruskan Hasya, packing beg makan dan susu Hasya pagi-pagi.. sebelum tido, pakaikan Hasya Minyak Kelapa Dara kat satu badan.. sebelum ke Taska, Emi dah pandai uruskan masa (walaupun kadang-kadang terkejar-kejar.. adat lah kan) untuk uruskan Hasya.. kalau saya tak sempat, nasi Hasya pun dia dah boleh masakkan..
mungkin ini masanya..

senget pula gambar ni ;)

Wordless Wednesday #2

kemain.. makan aiskrim potong cap king's selesema seminggu
kalo Magnum ni, apa pun tak da!!!

Monday, November 14, 2011

banyaknya plan untuk esok

Saya nak umumkan, esok saya akan bercuti.. rasa macam baki cuti rehat masih ada 20++ hari lagi.. kejap lagi nak ke bawah, jumpa kerani nak tanya berapa hari lagi saya boleh bercuti sesuka hati? dan nak tanya juga sebab tahun depan, Septrember 2012 InsyaAllah akan bercuti belajar, jadi, saya simpan cita-cita nak simpan cuti rehat untuk GCR semaksima mungkin (15 hari??) dan yang lain kena plan untuk dihabiskan sebab dengar cerita, saya tak boleh nak carry forward cuti ke tahun 2013 dan kesemua cuti rehat saya pada tahun 2013 juga tak akan ada.. makanya, tiadalah cuti rehat untuk GCR pada tahun 2013... alahaiii, sayang nye lah kan..


Agenda utama 
  1. nak ke bank negara untuk semakan "sesuatu" >> sambil bf kat cafe dia yang sedap2 makanannya
  2. sambil tu nak hantar kain ke linda, nak pakai hujung Disember ni.. ada majlis kahwin anak buah Emi.. dan saya sekali lagi akan sedondon dengan si kecik.. suka!!!! >> ni kalau sempat, terigin nak ke pasar tani depan JKR, beli ice blended dan mengimbau kenangan beli makanan super banyak masa kat HQ dulu
  3. ke Subang Airport, jumpa adik nak ambil vacuum cleaner yang dia pinjam sebab dah tak tahan tengok rambut bersepah-sepah atas carpet rumah tu.. dan pinjam kasut 'comel' >> serius, semua kasut saya style yang kalau sambil dukung anak pun boleh pecut 50 km/jam.. jadi, kena lah meminjam dari adik yang masih vogue de vagas nih..
  4. sesi family photography di Petaling Jaya.. buy from milkadeal.. lepas ni nak hantar gambar-gambar masa photoshoot tu untuk dijadikan wall frame (12" x 18") dan celendar fridge magnet.. also bought from milkadeal (tobat untuk 2011 ni untuk shopping online.. cash dalam CIMBclicks tu pun dah zero).. EXCITED.. our theme tomorrow is purple.. plus second baju is 'caca-marba'.. >> kami dah plan nak angkut semua mainan si kecik, tapi be rasional.. alahaiii, harap2 Hasya tak menangis la

Agenda sampingan
  1. ke Celcom, PJ untuk downgrade kan bil b.band saya dari RM68/month =>> RM48/month dengan speed yang sama.. leceh, tak boleh by call, kena pergi centre juga.. kat blue cube pun tak boleh.. apa raaaa!!! >> saya tak guna pun, tapi biasa lah, kalau tak ada masa tu lah tercari-cari.. bayar je lah.. lagipun Emi memang gile tenet.. ntah apa yang dia godek
  2. hantar Spectra 3 kesayangan untuk servis 

nota :
  • jam 8 kena gerak dari rumah.. harus!!!!!
  • ahakkksss.. borang cuti pun baru nak submit.. dengan confident level yang amat tinggi, saya pasti diluluskan..
  • nak guna HRMIS pula, tak ada dalam rekod bila enter no IC saya.. ello orang bertanggungjawab di MOA, bila lagi awak nak selesaikan masalah saya ni?? dah la nama kat pintu pun masih tak bertukar lagi, name card lagi la tak ada.. printer pula katrij kena curi sebelum saya lapor diri lagi.. alahai, de-motivated rasanya kerja kat sini.. ada sesiapa nak ambil tempat saya tahun hadapan? boleh book-ing sekarang ye
  • update : cuti rehat berbaki 22 hari lagi.. jangan jeles ye kawan-kawan

nak hantar servis Spectra 3 esok


tak tau apa masaalah dengan pam Spectra 3 ni.. bila mengepam, sakitnya sampai rasa senak ulu hati.. biasa tak macam ni pun.. takut ada short circuit (ngeh3) kat dalam tu.. so, esok nak hantar g Histopoint Sdn Bhd., tempat servis Spectra.. tempat nya di SS18/6, Subang Jaya.. tadi call katanya caj below RM100, kalau exceed dia akan inform by call sbb kn tinggalkan pam tu kat sana dalam 2-3 hari.. nasib ada pam Medela Harmony..
harap-harap ok lah lepas ni.. serius sakit sangat, berdenyut-denyut even dah letak kat minimum.. ;(

Friday, November 11, 2011

bertukar header pada 11.11.11 - simple but cute

update at 11:11 am on 11.11.11

sempena tarikh yang hanya muncul setiap 100 tahun, saya merajinkan diri menukar HEADER.. simple but cute kan.. tak ada masa dan malas nak ber-kreatif di saat-saat banyak report nak disiapkan..

itu sahaja untuk hari ini
~ selamat berhujung minggu ~


nota : 
picture profil di fb juga bertukar :)

Thursday, November 10, 2011

Chocolate Triffle

Kembali ke Pejabat seperti biasa.. Alhamdulillah, selesai sudah Technical Attachment di ZHL Engineers selama 6 bulan.. sekarang, masa untuk menyiapkan Lapoaran untuk dihantar ke BPMI, JPS Malaysia.. kalau saya tak bertukar ke MOA, sekarang ni saya dah kembali semula ke JPS Kerian, tinggalkan semula Emi di sini.. Alhamdulillah sekali lagi.. kepada kawan-kawan yang sedang melalui hidup suami isteri secara PJJ ni, tabah lah.. menangis, sedih, pilu, RINDU, rasa kesorangan adalah WAJIB dirasai dan dilalui.. SABAR dan TABAH.. itu sahaja kunci nya..

Masa Hari Raya Aidiladha lepas, saya komited menyiapkan kek yang sedap2.. saya buat Non-Bake Orea Cheese Cake, Carrot Cake dan Chocolate Triffle.. memang sedap, memang lazat.. menjerit keriangan lah lemak-lemak dalam badan ni bila semua resepi kek tu menggunakan Cream Cheese dan Whippping Cream..

Rasa macam nak share resepi Chocolate Triffle lah kat sini.. cubalah, especially part choc pudding tu.. makan macam tu saja pun sedap, bagi anak2 makan confirm licin..

Chocolate Triffle

Layer 1 - saya gunakan coklat kek.. hancurkan kek tu, lepas tu, padatkan kat dalam bekas.. (nak senang, beli je kek span, tapi saya gunakan Resepi kat sini untuk buat kek tu..

Layer 2 - Choc Pudding

Bahan-bahannya :-
  • 1/4 cawan gula
  • 1/4 cawan serbuk coklat
  • 2 sudu kecil tepung jagung
  • sedikit garam
  • 2 cawan susu segar (saya guna susu coklat, lagi sedap)
  • 1 biji telur
  • 4 oz coklat cip

  1. Pukul gula, koko serbuk, tepung jagung dan garam.
  2. Pukul bersama susu segar
  3. Masak atas api perlahan (kena pastikan betul-betul tepung jagung sebati, sebab nanti bila panaskan akan jadi berketul-ketul.. dan jangan tinggalkan, kena selalu kacau) - Adunan A
  4. Pada masa yang sama, pukul telur dalam bekas lain
  5. Bila Adunan A dah pekat, tutup api dan masukkan dalam bekas yang dah dipukul telur 
  6. Siap

lihat link ni kalau nak lebih jelas cara buat Choc Pudding ni..

Layer 3 - Whipping Cream

Pukul whipping cream sampai naik kembang.. lepas tumasukkan dalam piping bag, dan pipe kan sesuka hati.. lagi tebal, lagi sedap.. yummyyyy.. tabur coklat cip untuk menambah kelazatan..

Masukkan dalam fridge dulu, dalam sejam, keluarkan baru makan.. 

sedap sangat tau..


nota :
Triffle ni anak buah Emi buat untuk bagi kat tetamu masa Majlis Bertunang.. whipping cream tu sangat lah tahan, tak cair pun.. guna brand VIVO (sangat sedap, tak perlu nak tambah bahan lain), sekotak RM11.. tapi kalu cari kat kedai yang jual bahan buat kek, rasanya RM10 je..

Saturday, November 5, 2011

best dah sampai rumah sendiri a.k.a rumah mak sendiri

Alhamdulillah.. selamat tiba di rumah mak jam 10.30 pagi tadi.. kami bertolak ke Perak jam 5.30 pagi.. ambil Ida (adik no.3 saya, sekarang sedang praktikal di MAS, Subang) di Kg Melayu Subang, terus menggunakan Hiway Guthrie menuju ke utara.. kami berhenti di R&R Rawang untuk solat Subuh dan masing2 tak ada lagi mood nak makan pagi, perjalanan diteruskan.. berhenti sekejap di Hentian Sebelah Simpang Pulai untuk mandikan Hasya, dan di R&R Sg. Perak untuk makan pagi.,. saya siap masak nasi goreng cina sebelum bertolak.. kami makan tu saja, malas nak masuk gerai makan, confirm ramai orang.. dan lepas tu, terus tak berhenti2... seronoknya balik rumah sendiri.. boleh golek2, boleh makan puas2, boleh buka kabinet makanna sesuka hati, boleh ulang2 makan... sekarang si kecik tu tengah tidur.. plan petang ni nak hantar Abah ke Bagan Serai, ambil Teksi yang dah siap di bengkel.. abah tambah enjin NGV.. murah penggunaannya.. RM12 boleh pergi 220 km.. tapi tak pasti pula macam mana maintenance nya.. lepas tu nak beli telur masin Kuala Kurau yang sedap tu.. satu kotak RM 13 ada 20 biji.. murah ke ek berbanding beli kat KL? tak tau sebab tak pernah beli terlur masin mentah.. tapi sedap, tak masin sangat.. lemak2 je tambahan part kuning tu.. dan nak beli ikan masam.. hi3.. ikan gelama dan belanaak masam memang sedap makan dengan nasi panas.. rasa dia  masin, masam, lemak.. dan lepas tu nak shopping barang-barang buat kek.. malam ni nak buat Carrot Cake dengan topping cream cheese, no bake cheese cake.. ingat nak guna biskut oreo sebagai base dan kek coklat kukus.. saya tak minat buat biskut, tapi kalau kek agak rajin juga...

nota : 
baju raya kami 3 beranak sama warna dengan langsir rumah mak.. lawakkkkk!!!!

Friday, November 4, 2011

cara inner tak penyek kan muka

sekarang memang trend orang pakai inner kaler-kaler pastu match dengan shwal yg bermacam jenis dari segi kainnya, corak dan aksesori pada kain tersebut.. tapi saya, setakat ni dah pernah la beli inner sama ada inner pendek atau inner neck, yang mana beli kat Jusco ada, kat online pun ada, kat pasar malam pun ada.. tapiu semua mendukacitakan.. muka tetap nampak bulat sebab inner tu terpenyek je kat dahi.. dah tetas jahitan belakang, dah letak lilin kat muncung depan, still bila pakai, cakap sikit terpenyek la balik.. jadinya, kalau dah teringin nak pakai shwal belit-belit panaskan tengkuk, saya pakai yang jenis ada awning.. tapi, macam tak cantik, rasa macam muka orang umur 29 tahun sedangkan saya nak berwajah macam adik-adik kita kat luar tu.. ;)

dan rabu lepas saya jalan-jalan kat bazar di bawah bangunan Wisma Tani (setiap kali gaji keluar, memang ada lah bazar ni).. macam2 jual, ada Tupperware, ada make-up Mary Kay, ada jual nasi beriani, macam-macam jenis tart yang sedap-sedap, asam pelbagai warna dan rasa, baju sutera batik (siap boleh buat ansuran, bayar bulan-bulan RM50 je), kerongsang tak usah cakap lah, punyalah ramai yang jual dan tudung!!! ini sebenarnya klimaks cerita saya.. saya memberanikan diri membeli inner (RM5) dan tudung Syiria jenis cotton (RM10) sebab saya memang tak ada tudung warna hijau lagi.. dan bila balik je rumah, tetas jahitan belakang dan taraaaa.. bestnya lah tudung ni.. muncungnye jadi sangat... tapi bila bercakap, ada la turun sikit muncung tudung tu tapi, tak ada lah muka nampak tembam dan tembun sangat.. sekali, saya dapat satu idea tak nak bagi tudung tu terpenyek sebab yang saya perasan, yang buat jadi terpenyek sebab inner ngn rambut kita tu, dia jadi licin.. apa yang saya buat, saya pakai dulu cekup (RM5 je).. cekup ni beli kat Nilai 1, nipis je kainnya, so tak panas.. pastu baru pakai inner tadi dan hasilnya, MARVELOUS!!!! memang inner saya tak bergerak langsung.. jadi, lepas ni boleh la bergaya ala adik-adik kita tu kan..


 nampak tak inner tu 'muncung'?
masa ni tengah tunggu servis kereta, orang nak balik kg malam ni, pagi baru pergi servis

ye, saya suka cara pakai inner dan juga inner tu sekali.. bulan depan, nak borong inner banyak-banyak la kat budak tu

*** SELAMAT HARI RAYA AIDILADHA ***

nota : 
yeaayyy sekali lagi.. baju raya saya dan si kecik dah siap dijahit oleh mak Belinda.. sorry  la Linda, baru bagi kain tu last week, tak sangka boleh siap hari ni.. baju ayah Hasya dah ada.. semestinya kaler Grey la juga..
tema kami pada Hari Raya Aidiladha adalah Grey.. ngengada kan ibu Hasya nak baju sedondon Raya Haji ni ;)

Wednesday, November 2, 2011

usaha menambah susu ibu

  • air longan dan kurma merah 
  • supplement Shaklee Set-B 
  • air soya Organik Melilea
  • air masak 3L sehari
  • pumping session 3x sehari
semua dah cuba
malam ni mari cuba masak sup lobak putih.. semoga susu ibu bertambah dari biasa.. untuk mu anakku Nur asyifa Hasya

haiii lobak putih, apakah rasa ko ye

nota tambahan selepas mencuba : TAK SEDAP LANGSUNG!!!

Monday, October 31, 2011

saya perlukan rasa SABAR itu

hari ni baru saya sedar, susah nya untuk menjaga seorang suami dan seorang anak perempuan yang berumur 1 tahun!!! termasuk menjaga diri sendiri!!!

SUAMI
setakat menjaga pakaian seharian nya, untuk dibasuh, disidai, dilipat dan di seterika tak ada masalah.. nak melayan rajuk nya, moody nya juga sebenarnya tak ada masalah sebab suami saya bukanlah orang yang mood nya ada pasang dan surut.. cuma bila sesekali berlaku keadaan duduk bersama di depan TV tanpa bercakap sepatah pun selama hampir sejam, adalah saat yang paling tidak menggembirakan..  makan malam setelah saya berhempas pulas memasak 2 jenis lauk lepas balik dari kerja dimana sampai di rumah jam 6 petang, dengan si kecik yang meraung minta diteman di ruang tamu dan suami hanya makan TANPA bertambah, juga adalah saat yang tidak menggembirakan saya.. dua perkara yang saya masih tak dapat faham dan terima bila jawapan yang diberikan oleh suami : "tak ada apa, abang ok je, tak bercakap ke kita tadi?" atau "sedap je sayang abang masak.. abang dah kenyang.." errr?????

ANAK
bila masa si anak dengan gembiranya memandikan diri dengan sebotol Solivite, saya masih tersenyum
bila masa si anak mencerai2 kan biskut nya di atas permaidani, masih saya tersenyum
bila masa si anak meiminta nasi, saya beri tap makan 2 sudu.. minta pula biskut, saya beri tapi lepas tu dicampak ke tepi, bila si anak minta bekal nasi saya yang dalam tu penuh kicap bercili.. saya tak beri.. MERAUNG si anak, hilang sabar saya.. lepas tu pergi kerja dengan hati yang bersalah!!!!

SAYA
........
(tak tau menjaga diri sendiri)


nota : 
bila review semula catatan perjalanan seorang ibu di FB, terasa saya tak sempurna.. sedih, rendah diri.. rasa macam tak sanggup nak tambah anak!!! 

hati, ber-SABAR-lah!!!!


marah-marah

pagi semalam marahkan Hasya.. pagi ni pun marahkan si kecik tu.. sekali la dengan ayah nya.. adeihhhh, apsal la ni.. agakn nya sebab minggu ni tak makan B-Complex kut.. ke SETAN tengah berumah dalam hati saya??!!

nota: STRESS?? makan kek marvelous kat Secret Recipe lagi? hmmmm, rasanya tu bukan penyelesaian terbaik.. lagi bagi perut berlemak riang, lepas tu stress balik, lepas tu marahkan anak ngn laki.. apa lagi nak buat??

Tuesday, October 25, 2011

usaha saya untuk si kecil

susu saya makin kurang.. baby Hasya secara rasminya dah mula campur FM sekali sehari mulai minggu lepas.. saya cuma dapat bekalkan 2x sesi minum susu di Taska, sekali lagi, kena tambah dengan FM.. sedihnya la rasa hati.. mulai Khamis lepas, kuatkan semangat buat power pumping.. Alhamdulillah, dapat la menambah kuantiti susu Hasya tapi, Sabtu dan Ahad memang tak mnegepam langsung.. hari ni paling teruk, 3 kali mengepam, dapat 4oz sahaja..mungkin disebabkan power pumping saya tak konsisten.. mungkin kena kuatkan semangat ni, mengepam di tengah malam walaupun baby Hasya menyusu kerap.. tabahkan lah hati.. suami, jadi pendorong saya ye.. saya target, minggu hadapan, Hasya akan fully SI semula..

nota : environment di tempat kerja amat tak selesa.. kerusi terlalu tinggi, tak boleh nak turunkan (atau saya tak pandai?), nipis pulak tu sampai terasa kayu nye.. aircond tak terasa, serius berpeluh je tengkuk ni.. HATI, tabah lah!!!


sakit kepala



dah 3 hari sakit kepala.. tak tau apa punca.. dah makan, so tak mungkin sebab angin.. semalam dah telan 4 biji panadol Actifast (sekali kat opis, sekali sebelum tido malam).. ni sakit lagi.. 





Friday, October 21, 2011

makan kek seconet

Semalam genap Hasya 14 bulan.. lepas beli barang rumah, kononnya buat small celebration kat Secret Recipe.. yang sebenarnya ibu Hasya teringin sangat nak makan Chochalate Lava Cake (seconet je pun).. memang sedap lahhhh!!!

 RM 7.90 @ Secret Recipe

action je ni.. padahal Hasya tak makan pun.. dia tak suka.. kalau bagi coklat, baru dia layan.. Ibu dan Ayah dia je yang habiskan.. yummyyy..

nota : This weekend confirm Emi kerja.. Esok ada walk-in interview kat Cyberjaya.. harap2 murah lah rezeki Emi.. Amin..

Thursday, October 20, 2011

Tiga Kata

Yeah..lagu ni ditujukan kepada mereka yang sudah lupa erti cinta
Hanya 3 kata sahaja
cukup besar maksudnya
Wo ai ni
I love you
Aku cinta padamu

Tiga kata paling bermakna
Tapi jarangnya didengar
Naan unnai kathalikaraen
Saranghaeyo
Aishiteru

Tiga kata paling menyentuh
Tapi jarangnya disebut

Mungkinkah kerna kita dah terlalu selesa
Keintiman seolah semakin hambar
Dari gerak gaya
Hingga ke tutur kata
Tak menggambarkan cinta
(chorus)
Wo ai ni
I love you
Aku cinta padamu
Tiga kata paling bermakna
Tapi jarangnya didengar
Naan unnai kathalikaraen
Saranghaeyo
Aishiteru
Tiga kata paling menyentuh
Tapi jarangnya disebut
Katakan ci..cinta ci..cinta kamu
Katakan ci..cinta ci..cinta
Walaupun kita saling
Sayang satu sama lain
Tapi kenapa sukar meluahkan rasa
Berikan mereka tahu
Andainya hari esok
Di takdirkan berpisah
(rap)
Dalam kesibukan
Kita seringkali mula hilang kemesraaan
Dengan mereka disisi
Tak rasa bersyukur
Tak rasa berbangga
Mempunyai bahu setia untuk kita bersandar
Pejamkan matamu
Lihat lah di hatiku
Semua kasih terhimpun,
Dibiarkan terkurung
Jadi keluarkan
Sekarang luahkan
(korus)

Katakan ci..cinta ci..cinta kamu
Katakan ci..cinta ci..cinta (aku cinta padamu)

Wo aini..I Love You 

Lagu oleh : KRU 

kadang-kadang, bila dah terlalu sebut I Love You, dah tak rasa feeling nya kan.. maybe Aishiteru dapat mengembalikan perasaan feeling tu sehebat masa pertama kali diucapkan???


 back to 2009.. zaman bercinta.. dan masih lagi bercinta...peace yo..!!

luahan hati


suami yang baik, tempatnya bersama isteri yang baik
cukup baik ke saya untuk layak berada disamping si Suami?
alahaiii, STRESS.. tolong pergi jauh-jauh


Friday, October 14, 2011

hasya yang bangun jam 2.30 pagi dan main kuih bangkit sampai jam 4 pagi

best pulak buat tajuk n3 panjang-panjang

Entry terakhir untuk minggu ini...

Baru lepas baca N3 HJ.. yess, semalam saya telah meninggi suara pada Hasya.. dia asyik sebut nak.. nak.. nak.. kepada putu piring yang saya beli di Pasar Malam (masa tu baru balik dari pejabat, singgah beli kuih dan buah).. semua tahu kan, putu piring tu lembut, tiap kali saya nak beri pada Hasya seketul bulat tu, mesti terpecah.. dan Hasya amat pantang makanan dia di potong2, dikecil2kan walaupun dengan niat nak memudahkan dia pegang.. jadinya, habis 5 ketul putu piring tu terbelah 3, dan juga berkecai.. so, mengamuk la dia.. tak pasal2 saya panas hati, terus ter-kuat- suara tanpa sengaja.. meraung lagi budak kecik tu.. terus rasa bersalah, pujuk dia main dan menyusu je.. Hasya bila dah kena macam tu, baru nak "elok" sikit perangai nya.. dan saya pula yang risau kalau2 saya terbiasa marahkan dia sebab nak dia jadi baik lepas tyu.. seboleh nya saya tak nak tinggikan suara.. dan setakat ni kalau Hasya buat sepahkan mainan atau makanan atau curahkan air dari cup dia ke atas carpet, memang saya tak pernah marah.. saya pun tak tau apa yang akan buat saya marah pada Hasya, mungkin bila saya tak dapat nak penuhi permintaan dia, bua saya jadi tension dengan rengekan dan terus tertinggi suara..

Macam malam tadi, tak ada pulak saya nak marah walaupun  jam 2.30 pagi, Hasya bangun merengek2, bagi susu tak nak.. dah bagi minum air kosong, pun masih merengek.. last2 Emi ajak tido depan TV, atas TOTO sebab rupanya Hasya nak main.. kalau dibiarkan dia main atas katil sementara kami berdua terlelap, takut ada yang terjun katil malam tadi.. tak sampai 15 minit main dengan mainan kitchen, Hasya merengek lagi.. tunjuk nak.. nak.. nak.. Emi bangun pergi ambil Kuih Bangkit (ni adalah favourite Hasya).. bagi satu, merengek lagi.. ok sayang, kami bagi satu balang kat dia.. baru diam.. dia keluarkan semua biskut tu, kemudian masuk kan semula dalam balang dan lepas tu gelak riang sampai tutup2 mulut.. dan saya dan Emi terlena... tiba-tiba dengar Hasya merengek lagi, sambil gosok2 mata.. jam dah pukul 4.00 pagi.. offer susu, terus angguk dan ak sampai 2 minit dia dah lena.. akhirnya saya bangun jam 6.30 pagi dan sampai pejabat jam 8.34 pagi (owwwhhh, jam di punch card cepat 10 minit dari jam di tangan, di rumah saya).. alahai Hasya sayang...

hanya dua kali sebulan ye...

saya suka fastfood.. sedap kan.. sedap yang amat.. banyak sangat fast food kat luar tu.. yang paling senang dapat tentulah KFC, McDonald, Pizza Hut, Domino.. dan sekarang selagi boleh saya cuba untuk hadkan daripada makan makanan2 tersebut.. dan saya buat rules yang seboleh nya perlu dipatuhi oleh saya dan Emi, secara tak langsung Hasya juga sebab setiap kali saya makan fast food, pasti si kecil tu pun makan sekali (saya pantangkan Hasya dari makan Nugget.. kalau kita tau apa bahan2 nak proses Nugget tu, memang tak sampai hati bagi anak2 makan benda2 yang dah kategori "sampah' tu).. jadinya dengan had 2 x SEBULAN, harapanya saya dapat menjaga kesihatan badan untuk tempoh masa yang panjang nanti.. (tapi, kadang2 terbabas juga kan.. tambahan McDonald.. sebab saya kalah dengan Breakfast Set @ Lunch Set  @ Dinner Set yang baru McD iklankan).. selain tu katakan TIDAK kepada minuman bergas dan setakat ini berjaya lah juga.. cuma kalah bila kat rumah orang, dihidang air Coke/Pepsi/Mirinda.. saya telan la juga.. sekarang tengah cuba tak nak makan benda berminyak, berlemak dan manis dan masin... alahai, macam susah je la '(

Thursday, October 13, 2011

cerita Abah saya dan Ayah Hasya

Saya ada seorang Abah.. Abah yang saya kenali semasa kecil adalah seorang yang garang terutamanya dalam bab pelajaran.. semasa bersekolah rendah, hujung minggu Abah akan menyemak buku latihan saya dan sekiranya ada tandaan pen merah pada helaian buku terutama subjek Matematik, memang saya akan ketar lutut.. jenuh nak berjawab kenapa jawapan saya itu salah di mata Cikgu sedangkan saya rasa saya dah buat sehabis baik.. ;) Pernah apabila saya tak dapat mehafal Sifir, saya dikejutkan dari tidur dan disuruh berdiri bersama Ina (adik no. 2) atas meja makan dan selagi tak lancar sebutan, jangan harap dapat tidur.. saya paling benci part menghafal Sifir ni.. cukup LEMBAM tambahan Sifir 7 dan 8.. huwaaaa... walaupun pada malam itu saya berjaya menghafal tanpa tersekat2, sebenarnya sampai sekarang kalau melibatkan Sifir 7 dan 8, memang saya teragak2.. LEMBAM nya sampai dah beranak kecil kan.. tapi itu lah Abah.. setiap kata2 Abah memang saya tak berani ingkar.. tapi, saya lebih rapat dengan Abah, dan lebih menyayangi Abah.. bukan tak sayangkan Mak, tapi perasaan mengasihani Abah ada lebih sikit.. tak tau kenapa, kalau tengok semula gambar masa kecil2 dulu, saya banyak bergambar disebelah Abah, mungkin saya dari kecil dah punya adik, maka Abah banyak menjaga saya dan Mak banyak menguruskan adik..

Abah jarang sakit, dan sekali sakit boleh meleleh air mata saya melihatnya.. pernah satu ketika (dalam tahun 2004) Abah kena Gout kat kaki, sampai tak boleh berjalan.. nak ke bilik air kena merangkak.. sedihnya hati saya.. Abah juga selalu sebut nak kan saya duduk dengan dia, kalau boleh bila dah bekerja nanti, kerja dekat2 dengan rumah asalkan boleh duduk bersama dengan Mak dan Abah.. Alhamdlillah, saya dah tunaikan hajat Abah.. hampir 3 tahun saya tinggal sebumbung dengan keluarga, makan nasi free, tak payah bayar sewa rumah.. Merasa lah abah menjaga cucunya yang sorang tu.. cukup puas hati saya..

Suami saya, ada mirip sikapnya dengan Abah.. Abah memang tak banyak mulut, bukan berat mulut ye..kebiasaannya bila Mak start membebel, abah akan diam.. paling tidak dia akn tidur.. sama juga dengan Emi, bila saya start membebl yang bukan2, dia akan berdiam sahaja.. Abah tak lokek tenaga tolong mak buat kerja rumah.. dia boleh jahit sendiri kalau ada seluar/kain yang koyak kalau Mak tak sempat nak buat.. Emi akan jahit sendiri lebihan kaki seluar baru dibeli.. mungkin dia tak nak susahkan saya atau dia tahu jahitan saya sememeh..Bila ada duit lebih, Abah akan bawa kami adik beradik keluar makan-makan.. dulu masa kecik memang tak kenal apa itu KFC, McD.. Pizza Hut apatah lagi.. kami hidup amat sederhana tapi cukup makan pakai.. setakat makan Nasi Goreng Ayam dan Fresh Orange tu tak lah kami jakun.. dan serupa dengan Emi, walaupun tak selalu, dia akan bawa saya keluar makan kat tempat yang saya nak pergi, kat tempat yang orang kata best.. mahal, murah semua Emi bawa cuma tak dapatlah selalu kan.. saya pun sekarang dah tak nak bebankan suami dengan permintaan yang bukan2.. kalau dah rasa tak tahan sangat tekak ni, saya akan offer belanja.. tak salah kan macam tu.. baru lah namanya hidup suami isteri..

Sayang sayang mereka.. sayang yang teramat sayang.. mereka punya keistimewaan tersendiri..  saya pernah ada rasa marah, kecil hati pada mereka, mohon maaf dan ampun.. akan saya usaha tak buat macam tu lagi.. saya akan cuba beri yang terbaik buat kedua2 insan ini.. harapan saya, Hasya akan menyayangi Emi sepertimana saya menyayangi Abah.. dan saya tak akan cemburu sekiranya saya jatuh No. 2 di hati Hasya sebab sekali Hasya lukakan hati Emi, seribu kali saya akan terluka.. sebab saya tak dapat lihat hati Emi terluka dek anak sendiri...luka hati seorang ibu tidak baik kan kepada anak nya.. ini yang saya cuba elakkan..

jom tengok video yang menyentuh perasaan ini.. sedih nyer..


sob..sob..sob.. bergenang air mata saya

nota : saya baru nak mengenali Ayah Mertua.. tak banyak yang dapat diceritakan di sini.. tunggu, satu hari pasti saya akan coretkan juga

kisah nya

Selamat pagi Khamis.. seronok kan, esok dah Jumaat.. lepas Jumaat adalah weekend.. boleh duduk rumah, bersenang lenang dengan si kecik tu.. emi kerja weekend ni, so memang melepek la kami.. kalau boring, nak ke rumah Wan Nyah Hasya la, ajak Auntie sama.. g makan kat sana, tak payah nak masak kat rumah kan..

Sepatutnya hari ni ada perjumpaan dengan KSU MOA jam 8.00 pagi.. awal kami gerak ke tempat kerja, awal juga saya menghantar Hasya ke Taska, dah sampai pejabat, makan laju2, terus tercegat depan Dewan Serbaguna MOA.. 8.05 pagi.. ada 2 orang, tapi dewan berkunci, urusetia tak sampai lagi.. 8.12 pagi, yang 2 orang tu pun dah hilang ke mana, saya menunggu depan air terjun buatan (depan dewan).. 8.18 pagi bangun, terus pergi ke kereta, start enjin dan berdesup ke ZHL Eng.. apa lah, naseb la kalau jadi pun perjumpaan ni.. janji pukul berapa, dah nak 8 lebih pun seoprang pun belum sampai.. saya sehingga 9  November nak stay kat ZHL Eng jek.. buat kerja dari sini.. tak sedap hati pula tinggalkan training macam tu je.. 

semalam saya jadi rindu sangat kat Emi.. tak tau kenapa, malam tadi 1st time Emi buat OT, jam 10.30 malam baru sampai rumah.. sejak duduk KL, tak pernah lagi Emi balik lambat sebab OT, ada lah sekali dia pergi tengok bola kat Stadium Bukit Jalil, selain dari tu memang tak pernah... tapi nak buat macam mana kan, salah satu cara nak tambah pendapatan, saya sebagai isteri kena lah memahami.. ye!!! saya nak jadi isteri yang lebih memahami.. tema kekeluargaan pada bulan ini ialah "Saling Memahami".. lebih specific kan dari saya cuma nak jadi isteri yang baik.. sebab saya rasa saya dah cukup baik dengan Emi, cuma mungkin sifat 'kefahaman' dan 'pemahaman' saya masih kurang... bukan dengan Emi, tapi dengan Hasya juga, dengan keluarga juga.. saya akan cuba letak kan diri saya di tempat mereka sebelum saya membuat andaian yang merepek dan tak masuk akal.. kita tunggu hujung bulan ni macam mana ye... Chaiyukkkk!!!!

nota 1 : saya mula berkursus Qualitative Analysis (QA) sebagai salah satu keperluan WAJIB bagi HLP 2012 pada 21 Februari - 30 Mac 2012 di INTAN Bukit Kiara (8.00 pagi - 5.00 petang).. so, tak ada lah isu saya nak tinggalkan Emi dan Hasya.. boleh pergi-balik hari je kan.. sukerrrrr...

nota 2 : update dari Emi semalam, weekend ni dia cuti lah.. yeeehaaaa!!! Hasya, apa plan ek??

Wednesday, October 12, 2011

Wordless Wednesday #2 : Bersabarlah Sayang

saya sedang berusaha menjadi isteri terbaik untuk si suami.. 
semoga dia dapat bersabar menunggu waktu itu..

lagi 8 hari

hari ni 12.10.2011.. lagi 8 hari 20.10.2011
ada 2 sebab tak sabar nak tunggu lagi 8 hari.. 

1. Hasya genap 1 tahun 2 bulan.. yeayyyy.. makin besar si kecik ni.. makin bijak, makin manja..

2. GAJI.. hahahahahaha.. utk pengetahuna, saya since bln lepas tak dapat gaji.. pertukaran ke Putrajaya menyebabkan urusan pembayaran gaji mengambil tempoh agak lama.. bonus sebelum raya pun belum dapat lagi.. sememangnya patut untuk saya merasa tak sabar giler menunggu hari gaji.. duit dalam bank pun tinggal nyawa2 ikan (tapi sempat shopping online di Kiosk Cinta).. saya plan, duit 'lebihan' gaji + bonus tu nanti nak masuk Gold Savings la rasanya.. harap2 masa tu nantui, rate emas tak lah tinggi sangat.. kalau dapat dalam RM 165 ke, best sikit.. 

nota : saya pening, tengah datang bulan tapi pening lain macam.. adehhhh

Wednesday, October 5, 2011

sedang pening dan pedih

saya pening.. design struktur sekerat2 sebab British Standard tak complete.. adehhh.. ada sesiapa nak tolong tak untuk membantu melengkapkan kekusutan ni?? tiba2 hari ni ada topik pula nak dicoretkan (cehhh, coret tuuuu)..

N*ppl* saya pedih.. semalam masa susukan Hasya, dia terus lelap seperti biasa.. tapi masa dia tengah lena tu, ntah mimpi apa, kuat gigi dia yang 2 batang je tu mengetap n*ppl* saya.. mak aiiiii, sakitnya.. tindakan luar sedar, terus tarik sepantas kilat (patutnya cuba tutup dulu idung si kecik tu kan.. bagi dia lepas dari geget) dan kesudahannya, memang luka la.. hu3.. lepas tu, bf lagi bila Hasya terjaga malam, still leh maintain lagi feeling pedih tu.. tapi, hari ni bila dah 2x mengepam, rasa tak tahan sangat.. cancel sesi mengepam ke-3.. dalam surau, picit bagi susu keluar dan lumur kat seluruh tempat yang sakit tu.. kebiasaannya saya buat macam ni je.. memang tak pernah beli krim yang ada kat pasaran luar.. harap2 menjadi juga la kali ni.. petang nanti balik, acara wajib si kecik bf tak henti2.. kalau pedih juga, memang kena tahan la.. ngeriiiiii!!!!

Room-mate office saya (lelaki.. saya bercampur 3 lelaki dan 2 perempuan), isterinya baru melahirkan baby yang pertama 7 Syawal lepas.. dan setakat ni tak pernah la dia tanya apa2 mengenai penjagaan bayi ni.. saya tak pandai, tapi kalau ada yang tanya saya cuba ambil yang terbaik sepanjang saya membesarkan Hasya.. yang tak elok, saya tak ceritakan pun.. tapi tadi dia bertanyakan tentang masalah anaknya yang tak poo poo dah 3 hari.. saya tanyakan, minum susu apa.. sedih bila dia bagitau anaknya dah mula campur dengan FM.. itu adalah jawapannya.. saya minta dia minta advice doktor je la.. tak berani nak komen sangat.. just bagitau kemungkinan tak sesuai dengan susu.. dan salah satu sebab saya cuba menggigihkan diri untuk terus bf Hasya adalah sebab saya malas nak try & error untuk mencuba pelbagai jebis FM yang melambak2 kat luar tu.. nak kena study ingredient dia la, nak lebih DHA ke, nak sistem inunisasi kuat la.. ngeh3..
 .
Hasya nak cari disposible diaper yang sesuai pun letih ibunya.. mula2 pakai Diapers Wee Wee Dry, pastu macam timbul merah2.. tukar dengan yang murah sikit sebab masa tu dia baby lagi, kuat poo poo so pakaikan Hey Baby.. ok la, setakat ni memang tak ada masalah cuma pelekat dia kureng la sikit.. kuat melekatnya, sampai nak buka tu susah sikit.. kalau sekarang, dengan Hasya berdiri nak bukakan hey Baby dia ni, memang terkial2 sikit.. pernah cuba Huggies.. ok tapi kalau Hasya kencing, ada bau sikit.. rasa tak besh pulak dekat baby ada bau hancing kan.. jadinya kekal la dengan Hey Baby.. cuma sekarang ada la tukar2 pakai Diapers balik.. sekarang ok pulak, tak ada ruam2 sebab Cikgu taska Hasya komen, pakai Hey Baby memnag leceh nak buka pelakat masa nak salinkan.. saya ikut kan je la.. dah hantar tempat orang, sebolehnya saya nak "senang"kan je kerja dorang.. cuma, baru2 ni tukar pakai Pet Pet, merah2 balik montot si kecik tu.. siap naik biji2 lagi tu.. tukar la pakai Hey Baby balik.. bagus Hasya, memang low maintenance montot dia.. tapi part kulit, losyen dia je dah RM50++.. opah nye kata, kulit mahal dak Hasya nih.. dari kecik memang kulit Hasya agak ada masalah.. rashes nye sentiasa ada.. macam2 losyen + krim mandian dah cuba.. siap bawa pergi jumpa doktor.. Sebamed, Cetaphil, Ezzera.. semua lebih kurang je.. sekarang tengah cuba sapu Minyak Kelapa Dara.. dan saya juga cuba berpantang dari makan ayam dan daging.. tengok macam mana keadaannya nanti.. ;)


pengaruh blog

lama tak menulis kan.. ada dua-tiga entry dah ditulis, tapi rasa macam tak best untuk dibaca oleh khalayak ramai.. so, simpan dalam draft dulu..

saya baru tersedar, hidup saya banyak dipengaruhi oleh blog rakan-rakan yang dikenali dan yang tidak dikenali pun.. main terjah dan bila dah rasa layan, keep follow tiap-tiap hari.. kadang-kadang kalau tak sempat nak baca waktu siang, sebelum tido pinjam hTC Emi, baca la kejap mana yang sempat sebelum mata terlelap.. dan Emi mengakui saya senang terpengaruh dengan blog2 tersebut.. dan saya rasa walaupun saya semakin kurang berbual dengan my girlfriends (sejak dah kawin, memang saya lebih suka bersembang dengan suami sendiri.. berlagak kan??) tapi saya masih dapat folllow perkembangan semasa.. delicious food, apa yang tengah IN sekarang, fashion (memang tak terikut fesyen tudung belit2, pakai skirt labuh dengan heel 2-3 inci, kaftan bling2.. semua ni saya suka tengok tapi dengan yakin tahu yang semua tu tak praktikal untuk saya yang dah ada anak sorang ni), best place untuk holiday, make-up (banyak sangat baca blog tentang make up best, terjerumus saya kepada MAC), home deco, baby and mummy stuffs, warehouse sale (walaupun tak kuasa nak pergi sebab tak nak q panjang).. semua ni saya dapat melalui blog2 kesayangan saya.. tentang penjagaan anak, cara mengeratkan kasih saya kepada Emi (sebenarnya lebih kepada cara nak langsung tak kurangkan marah kat suami sendiri), nak menangani hubungan keluarga sendiri, mentua.. fuhhhh, banyak betul kan.. sampaikan kalau saya request something kat Emi, mesti dia tanya.. "ni baca blog la ni" dan saya akan sengih mengiakan je.. see, betapa besarnya pengaruh KAMU dalam kehidupan saya ni..!!!

semua bloglist kat sebelah sidebar saya tu adalah favourite saya plus ada yang saya klik dari bloglist bloggers2 tu.. semua tu adalah terapi.. saya tak kisah kalau Facebook lenyap ditelan zaman tapi saya harap, bloggers2 semua janganlah stop writing ye.. mau saya jadi katak bawah tempurung pulak..

Wednesday, September 28, 2011

saya yang lemau

mak aiii.. seminggu tak masuk office, seyes rasa lemau sangat2.. 
will update later..

budak kecik ni memang buat ibu geram tau
(renion a.k.a pot pet raya Ex-SMKDB, Taiping 1995-1997)

Wednesday, September 21, 2011

Mesyuarat Pemantauan (ke, nak spot-check??)

lega.. pagi tadi dah lepas Mesyuarat Pemantauan Technical Attachment saya.. TQ so much kepada Puan Yuhaslin, Juliana dan En Hashim (BPMI), En Shukri Muslim (dari BPSP.. dia ni bukan bos saya pun, tapi dia sanggup nak wakilkan BPSP untuk meeting hari ni.. tak pe bos, tak mo datang pun ye dengan pembentangan saya.. jangan cakap yang bos tak faham pasal program saya ni.. bos sendiri tak nak 'buka' mata dengan dunia luar.. orang dah sampai UK, bos still nak dok kat Malaysia nih.. tak kisah la ye, tahun depan saya bercuti panjang, harap2 lepas saya masuk semula opis, bos dah naik pangkat a.k.a tukar tempat lain) dan En Zulkifli dari ZHL Engineers.. 

JPS nak pantau progress saya kat sini.. takut saya buat kerja main2.. jangan risau la, saya orangnya jujur, cuma kadang2 je ngelat sikit.. macam hari ni, ada hal sikit petang, tak masuk pejabat.. ;)

Thursday, September 15, 2011

ke-bahagia-an saya

saya bahagia sekarang.. (dulu pun bahagia juga.. hi3) sejak dapat bertukar ke Putrajaya, banyak manfaat yang saya dapat.. pergi-balik kerja jalan memang konpem la tak jammed kan.. keluar opis jam 5.15 pm, sampai Taska Hasya jam 5.45 pm.. best!!
.
saya amat rileks sekarang.. kerja saya hanya menguruskan 1 sebutharga (itu pun masih belum mula lagi), 1 bayaran Arkitek yang sangkut paymentnya sebab Kementerian tak cukup duit dan satu rekabentuk Reban Itik Tertutup (ni yg leceh sikit.. merangkak2 kau buka BS 8110:1997 balik.. errr, sapa ada BS 6399:Part 1:1984 tolong bagitau ye.. saya ak pinjam).. tu je la.. tapi tetap terasa hebat kan.. bak kata KSU semalam, kena berasa hebat untuk setiap perkara yang kita lakukan.. and YESSS!! saya suka kerja di MOA..
 .
saya tak kisah bila orang lain jaga projek juta2, sibuk ke sana ke sini masuk meeting dengan KSU, pergi site seharian pakai kereta Projek tapi saya hanya duduk menempek kat tempat sendiri dari jam 8 am - 5 pm.. balik pun on time.. memang saya amat BAHAGIA dengan kerja saaya yang sebegini.. sebab nya, pada sesiapa yang pernah menguruskan satu daerah yang mana kawasan pertaniannya seluas 24,000 hektar, kakitangan sejumlah 250 orang dengan ada musim banjir, musim kemarau.. duit penyelenggaraan dan pembangunan yang perlu digunakan dengan sebaiknya dalam tempoh satu tahun sejumlah RM10 juta (boleh bayangkan berapa banyak Inden yang saya kena sign? berapa banyak site yang perlu saya jengah setiap hari?)..

tu belum lagi dengan ISO (saya bangga sebab setahun saya di Kerian, saya berjaya dapatkan Sijil ISO di sana.. penat? sekali lagi, siapa yang termasuk dalam J/K yang bertungkus lumus nak dapatkan ISO boleh faham dan maklum macam mana payah dan jerihnya.. tapi bila sijil tu di'kurnia'kan semasa Hari Inovasi JPS, hilang segalanya.. so, time to maintain all the procedure pulak.. tu laaaagi jerih kan?), 5S, Five Star Rating.. alahaiii.. serius saya dah cukup penat puas dengan semua tu.. jadinya, bilamana saya dapat bersenamg-lenang projek kecil (sebutharga pulak tu), terasa lega sangat.. saya dapat mengepam dengan tenang, tak perlu nak berlawan dengan masa mesyuarat sana sini, saya dapat makan dengan tenang juga.. cukup masa, balik rumah dengan kepala yang ringan.. tak de pun tido malma termimpi kerja menimbun kat pejabat.. jadinya, memang patut saya merasa BAHAGIA kan???

nota :
bukan salah saya jika orang tanya , "ko sibuk?" dan saya menjawab, "TAK!!".. itu namanye dah rezeki saya.. ngeh ngeh ngeh

Tuesday, September 13, 2011

Columbia Asia vs PCMC

perbualan saya dengan Emi satu masa ketika ati tengah PANASSSS..

Emi : Kecik kan Columbia Hospital kalau nak dibandingkan dengan Prince Court Medical Centre (masa ni kami sedang melintas PCMC, tak ingat dalam perjalanan nak ke mana)
Saya : ha?? tak padan la kalau nak compare antara dua tu la.. sah2 la Columbia Asia tu memang la kecik, ada pun 1st floor je.. kut kalau nak compare pun, compare la dengan KPJ ke..
Emi : Apasal tak boleh compare pulak? betul la kan Columbia Asia tu kecik dari PCMC
Saya : Memanglah tapi tak sesuwaiiii nak compare antara dua tu la..

Mod lepas tu : SILENT.. sorry la suami, ati tengah panas, apa awak cakap memang semua saya tak setuju.. ampun ye abang.. ;)

pantang larang

Apa kata anda?

Pantang larang pengambilan vitamin yang perlu dipatuhi :

1.Alfalfa bersama Vitamin E -  Vitamin E akan menghalang penyerapan Alfalfa
2.OsteMatrix bersama Iron  - Kalsium akan menghalang penyerapan iron. Vitalea mempunyai Iron jadi elakkan pengambilan bersama ostematrix atau produk tenusu. Produk tenusu=kalsium kan?
3.Alfalfa bersama GLA complex – GLA complex mempunyai vitamin E jadi berbalik kepada pantang no. 1
4.Pengambilan vitamin bersama kafein seperti kopi dan teh kerana kedua-dua minuman ini mengurangkan keberkesanan penyerapan vitamin.
5.Pesakit thalasemia tidak boleh mengambil vitalea kerana vitalea mengandungi iron.

copy from : http://www.mychibibox.com/

Monday, September 12, 2011

cerita minggu depan

hujung minggu ni cuti lama kan.. Jumaat 16/9 cuti Hari Malaysia.. tak buat apa2 program pun lagi..
tapi, minggu depan adalah minggu yang sibuk.. maknanye, tak lekat kat opis la.. best kan??


19 & 20 September - Kursus BEM di Armcorp Mall, PJ
21 September - Pembentangan bagi Technical attachment @ ZHL Engineers Presint 15 (slide pembentangan tak siap lagi ni..)
22 September - Taklimat dari JPA tentang HLP 2012 (tak sabar nak tahu bila start kursus di INSTUN tu.. banyak nak prepare sebelum pergi.. owh hati, sedihnya rasa nak tinggalkan Hasya dan Emi)
23 & 24 September  - Kursus BEM (lagi??) di Armcorp Mall, PJ

macam mana la nak bagitau bos ek.. kursus BEM tu kena lah amek cuti rehat sebab sendiri minta, sendiri bayar kan.. tak pe la, lepas tolak cuti raya lepas, rasanya ada 30 hari lagi cuti berbaki..

TLG, AU5

heboh kan orang bercerita tentang western food yg sedap2 belaka di That Little Gerai? saya dah 2 kali ke sana.. 1st time sebelum puasa.. dan sepanjang Ramadhan, memang nak sgt berbuka kat sana.. tapi jarak yang jauh (TLG ni di AU5, Keramat - saya di Balakong) dengan jammed + malas nak drive dengan si kecik Hasya tu tanpa ayahnya (Emi di KLCC, kalau nak makan juga di TLG kena lah sy yang ke KL, ambil Emi dan baru ke TLG) pendamkan saja niat tu.. tapi, Sabtu lepas, balik dari Ipoh (dengan menaiki tren ETS, Tiket Silver) terus ke sana.. saya order Grilled Dory with Seafood Aglio Olio + Ribena Longan dan Emi Chicken Chop + Ribena Laici.. Hasya terpaksa la kami belikan Chicken Porridge McD.. ye, saya tau tak elok untuk Hasya tapi saya terpaksa.. dah puas cari porridge kat KL Sentral tapi tak jumpa.. saya amek porridge plain je, tak de minyak sume.. Hasya ni dia tak nak makan cereal, apa jenis pun dia tak nak.. dah banyak kali cuba.. yg jenis puree Heinz tu pun dia tak nak.. dia tetap nak makan bubur nasi.. memang kalau berjalan jauh, agak payah sikit.. tunggu sikit lagi, bila gigi dia dah banyak sikit, dah boleh makan nasi baru senang hati nak bawa Hasya berjalan jauh..

cerita tentang Dinner @ Pakeeza Restaurant, Ipoh agak best (sempena farewell party kononnya untuk saya, En Ismayatim dan Poh - semua ex-officer di JPS Perak yang bertukar ke KL/Melaka).. saya dapat hadiah kipas meja, dan 2 set Parker pen.. bos bagi RM200 dan dengan baik hati bayarkan duit bilik hotel kami di Tower Regency hotel.. ehmmmm, memang bos saya tu baik sangat.. suka bekerja dengan dia.. harap2 satu hari nanti, saya dapat bekerja dengan dia sekali lagi.. terima kasih Ir. Hidzrami bin Shamsul Anwar.. ada umur kita akan berjumpa lagi.. sob, sob, sob...

 kami dalam ETS Ipoh-Kuala Lumpur

 di stesen keretapi, Ipoh.. Hasya nak buat apa tu?

 kami makan kat sini.. bersama2 pegawai di JPS Perak.. hidangan adalah merupakan north indian.. saya tak suka, tapi Emi kata sedap.. fresh orange dia je yg saya suka.. ;)

ni yang saya suka.. @TLG, AU5.. tapi dah datang kali kedua ni rasa macam tak excited la sangat nak datang kali ketiga.. hi3.. tak tau la kenapa kan..

Thursday, September 8, 2011

short trip tomorrow.. yipppeee

un-planned trip.. ke Ipoh je.. bos kat opis lama nak belanja makan.. sebab saya selamat bertukar.. hi3.. 

Date : 9/9/2011 (Friday)
Time : 8.30 pm
Venue : Pakeeza Restaurant (opposite Tower Regency Hotel, Ipoh) - Indian and Pakistan Cuisine


lepas discuss dengan emi, kitorang decide nak naik ETS je.. tiket pun dah beli semalam.. jam 5.30 petang bertolak dari KL Sentral-Ipoh.. saya amek half day, Emi amek time-off.. sehala RM35 seorang.. ni Gold Tiket.. ada Silver dan Platinum juga.. bezanya kalau Silver, banyak stesen yang train  ni akan berhenti.. yang tak berhenti langsung Platinum tapi perjalanan 2 kali sehari je.. pagi dan petang include free breakfast.. kalau Silver RM 25.. kalau Gold tiket ni kata si penjual tiket ambil masa 2 jam 15 minit which is kalau Platinum 1 jam 58 minit.. agaknya kalau Silver 3 jam juga la baru sampai.. saja je nak naik ETS ni sebab tak pernah naik lagi.. nak bg Hasya rasa naik tren juga.. harap2 elok je la perangai dia kat dalam tu.. sebelum ni masa kami dok berjauhan, ada la juga 2-3 kali bawa Hasya naik keretapi.. tapi naik malam, ambil tempat tidur.. baik je tau Hasya masa tu.. tak de nak nangis2.. saya dah siap booking bilik kat Tower Regency Hotel.. tadi call, yang tinggal Apartment Unit 2-single bed jek.. RM208 kalau government rate RM190 sekali 2 person b/fast.. boleh la kan.. plan nak ambil tren balik KL esoknya lepas check-out tapi untuk tiket Silver yang ada jam 10 pagi.. kalau Gold jam 11.15 am dengan 3 pm.. ermm.. maybe balik yang tren jam 10 pagi tu la.. lepas b/fast siap2 terus la gerak dari hotel kan.. 

jom layan gambar.. gambar tak ada kena mengena dengan entry kali ini..

gambar ni masa otw balik dari KL ngn mak, abah dan Auntie Hasya.. Hasya masa ni 7 bulan kot

ntah boleh pakai lagi ke tak baju ni.. rasanya macam boleh sebab Hasya dah kecik sikit

rindu muka gebu si kecik ni

ni namanya kerusi princess.. beli kat Ipoh, RM 60 rasanya.. opis-mate hadiahkan untuk Hasya

Tuesday, September 6, 2011

survival tips for parents

siapa kata blog-walking tak bagus kan.. tengok, apa yg saya jumpa semasa ber-blog-walking.. amatlah berinfomatif kan..

Few TIPS from Dr Harlina,taken from her FB

SURVIVAL TIPS FOR PARENTS : Tip no.1 - Strive to be the best role model to your children. Make them proud of you first before you can expect them to make you proud. How about asking this question to your adolescent kids today : ` Have I ever made you proud, son/daughter?' Reflect on the answer, if you're gonna get one.

SURVIVAL TIPS FOR PARENTS : Tip no.2 - Display your commitment, affection and love for each other (as parents & couple) for your children to see. Put on your best smiles the moment you step into the house, no matter how bad things are at work. Make your home as the sanctuary & heaven on earth for the kids. Keep it warm & cozy with your prayers and unconditional love for everyone.

SURVIVAL TIPS FOR PARENTS : Tip no. 3 - Avoid degrading or talking bad about your spouse in front of the children. Remember, it is their father/mother you're complaining about. Don't try to win them over & make them go against your spouse. That's not win-lose, in fact, it is definitely a lose-lose!

SURVIVAL TIPS FOR PARENTS : Tip no. 4 - Appreciate every single deed and help you received from your children. Thank them, praise them - loud and clear for everybody to hear. Put on your best smile while thanking them. You have just made up their day

SURVIVAL TIPS FOR PARENTS : Tip no. 5 - Practice what you preach. But don't preach every time you talk to the children. It might sound like a good sermon to you, but to them, it is simply a nag! Don't ever begin your sentence with `When I was your age.....'. If you do, just watch their eyes rolling up & their ears turning deaf.

SURVIVAL TIPS FOR PARENTS : Tip no. 6 - Provide spiritual guide to your children - they need the framework & structure. Never neglect spirituality in everything you do. Pray together as much as you could. Read the Quran and reflect on its meaning. Convince them, spiritual health is as important (if not more) as physical, mental & emotional health.

SURVIVAL TIPS FOR PARENTS : Tip no. 7 - Apologize for your mistakes and shortcomings, tho' sorry is the hardest word, esp. for parents. We can be wrong too. The children need to be reminded that they're being raised by HUMAN BEINGS, not angels. Try hard not to repeat the mistakes. This might be the most difficult tip to practise!

SURVIVAL TIPS FOR PARENTS : Tip no. 8 - Allow some space for your adolescents to make decisions and guide them from there. Trust them. Who else will if not you, the parent who raised them up! Don't doubt your parenting. Avoid suffocating them with your over-protectiveness. Let them learn from their mistakes.

SURVIVAL TIPS FOR PARENTS : Tip no 9 – Introduce your children to your friends/colleagues.

SURVIVAL TIPS FOR PARENTS : Tip no. 10 - Learn about your children's love languages. Each has a different, dominant type, tho' they might come from the same womb. Manage the diversity. Adapt the best parenting method for each of them. Get feedback - that's the only way to improve.

SURVIVAL TIPS FOR PARENTS : Tip no. 11 – Thank Allah everyday for selecting you, of all the parents in the world, to be THE parent to these beautiful children. Feel honoured by the privileges of being a parent. Enjoy your parenthood - despite the hardship, pain, worries and sleepless nights (not mentioning the big bucks). Cherish your role - show how much you love being a parent.
SURVIVAL TIPS FOR PARENTS : Tip no. 12 - Treasure your own parents, and let the children realize how much you love them. Visit their graves (if they are no longer alive) & tell the children amazing stories about their deceased grandparents. If they're still alive, allow the children to spend their holidays together. Allow grandparents to occupy a special place in the children's hearts & lives.

SURVIVAL TIPS FOR PARENTS : Tip no. 13 - Involve the children in making plans for the family - renovating the house, buying a new car, selecting gifts etc. Best time to teach them about family value & traditions. Let them suggest, however indicate who's the boss. Be fair, sporting and reasonable - this is when the children learn the rules of the game.

SURVIVAL TIPS FOR PARENTS : Tip no. 14 - Instill love for books & knowledge into your children's lives. Hang around in bookshops & never miss the annual book fair. Being digital natives, introduce them to e-books, digital readers & tablets. Read together as a family. You're enriching them with a legacy.


SURVIVAL TIPS FOR PARENTS : Tip no. 15 - Be fair in showing off your affection to each of your children. Deal with sibling rivalry - do not just ignore it. Make time to understand the dynamics, address the dissatisfaction, attend to each complaint. Put yourself in their shoes - they always see things differently!.

SURVIVAL TIPS FOR PARENTS : Tip no. 16 - Learn to say NO to your children, esp. on matters of principles. Do not compromise your values to accommodate their demands. Provide guidance, framework & structure. They need those to lead a successful & meaningful future.

SURVIVAL TIPS FOR PARENTS : Tip no. 17 - Avoid calling your children `problematic' - esp when you can't handle them. Let's rephrase - they are children with `difficulties' - varying degrees, of course. Some quite trivial, some really massive! They need your help & assistance. Do not give up or abandon them now!.

SURVIVAL TIPS FOR PARENTS : Tip no. 18 - Support each other in your parenting process. Display solidarity, restrain from open contradiction on parenting styles. Kids tend to be manipulative if they know you both have disagreement. Single parents, engage others (family, close friends) to support you. You shouldn't shoulder these duties alone!.

SURVIVAL TIPS FOR PARENTS : Tip no. 19 - Instill sense of belonging among your children. Train the young ones to respect the elder siblings, vice versa. Keep them closely knitted.Treat them equally, avoid favoritism. Express unconditional love. Everyone matters & has a special, dedicated place in everybody's heart.

berkongsi pengalaman temuduga

saya tak pasti adakah saya adalah orang yang tepat untuk memberi tips atau petua bagaimana nak lulus temuduga HLP?? rasa nak cekik leher sendiri kan.. tapi bila seorang, dua orang, dan tiga orang dah bertanya maka dengan rendah hati mengucapkan syukur, saya bercerita sedikit tentang pengalaman saya (bukan petua ye kenkawan.. hanya berkongsi rasa) semasa temuduga tersebut.. (sebenarnya sebelum temuduga, saya terbaca tulisan seorang hamba Allah ni.. secara tak sengaja apabila meng-google dan tak sangka amat membantu saya walaupun kisahnya untuk pelajar, tetapi apabila nak minta duit kerajaan ni haruslah boleh diguna semula mana yang berkaitan)

tarikh, masa dan tempat untuk temuduga dah diingatkan seawal2 nya oleh Urusetia di BPMI (tq so much Juliana).. jadinya, malam lagi dah disiapkan.. iron baju, siapkan fail yang ada semua sijil2 degree dan research proposal (semua ni sebenarnya dah ada dibuat salinan dan dihantar ke Urusetia semasa permohonan dibuat).. maka, esok paginya disebabkan tak cukup tangan nak mengendong Hasya, nak mengepit fail lagi, fail yang sepatut dibwa dimasukkan ke dalam beg Hasya.. turun lah saya laju2 masuk ke kereta dan terus hantar Hasya ke Taska.. lepas peluk cium, ba-bye terus masuk besraya, nak melalui MRR2 ke JPS Ampang.. temuduga jam 11.00 pagi.. dan masa tu dah jam 9.30 pagi.. bila sampai kat area Cheras, baru teringat yang fail yang patut di bawa tertinggal dalam beg Hasya!!!! OMG, apa nak buat ni.. nak patah balik ke? sempat ke? dah la jalan depan The Mines tu jammed, nak masuk besraya pun jammed.. col Emi.. dia sanggup nak balik ke Balakong dari KLCC untuk amek fail saya tu.. lega.. so, saya pun meneruskan perjalanan ke JPS Ampang.. nasib baik la temuduga mula lewat, jam 11.30 pagi Emi sampai di JPS, baru nama saya dipanggil masuk.. hahahaha.. lega kan.. just nice.. 

penemuduga saya 2 orang dari JPS (Dr. Nasir dan Dr. Roseli) dan seorang dari NRE (tak tau nama).. biasalah, mesti kena cerita tentang diri sendiri dan pengalaman kerja.. lepas tu soalan nya tentang tajuk research.. part ni kenan yakin dan tepat.. kenapa saya kata yakin dan tepat? sebab katakan lah tajuk yang dipilih adalah River Engineering.. makanya kena specific la skop research nya.. dan yang penting, JPS akan dapat manfaat.. bukan setakat ilmu yang kita dapat semasa belajar (sekiranya lulus temuduga ni) tapi output nya terus boleh digunapakai.. maknanya ada end product.. misalnya kalau tajuknya tentang River Engineering, mungkin ada modelling atau kajian kes di mana2 kawasan jadi bila dah tamat belajar, JPS boleh gunapakai terus apa yang kita dah uasahakan tu..  saya memilih tajuk Dam.. dan output yang saya akan keluarkan adalah Dam Break Analysis di Empangan Bukit Merah.. harapan saya, saya dapat menyumbang kepada pejabat lama saya tools bagi membantu dalam decision making, dan bukan setakat prediction atau trial and error semata-mata.. dan saya nyatakan secara yakin yang saya boleh hasilkan analisa serupa di semua empangan yang dibawah pemantauan JPS.. hahahahahaha.. amat yakin kan saya??

dan saya anggap saya agak beruntung sebab soalan Am yang diberi adalah berbentuk pendapat dan soalannya tentang pendapat saya sekiranya jumlah pekerja asing melebihi jumlah penduduk setempat, impak kepada ekonomi dan sosial masayarakat di situ (ini pun sebenarnya penemuduga tu ambil dari berita akhbar hari temuduga saya tu.. nasihat saya, bacalah surat khabar dan ambil tahu tentang kempen/skim yang sedang diura2kan oleh kerajaan)

saya tak kata saya menjawab dengan betul dan memuaskan hati semua penemuduga tu tapi setiap kemusykilan yang sengaja diajukan oleh penemuduga saya jawab dan yakinkan kepada mereka sehingga mereka tersenyum dan tak tembak saya dengan soalan2 merapik lagi.. tapi, saya keluar dari bilik temuduga dengan rasa puas hati.. kalau tak ada rezeki saya pun, saya tetap berpuas hati.. ;)

nota :
if nak minta belajar di luar nagara, pastikan semasa temuduga atau sebelum JPS kemukakan kertas cadangan calon yang layak dipertimbangkan ke NRE/JPA dah ada keputusan IELTS.. saya tak sempat pun nak buat semua tu.. tau kena submit borang permohonan pun seminggu sebelum tarikh tutup.. itupun, terbuka website JPS (Intranet).. memang kalau hal-hal 'meningkatkan kendiri" ni, kena usaha la cari info.. kalau nak harapkan kawan-kawan yang bagitau, memang melepas la jawabnya.. tak pasti mengapa, tapi saya sendiri tak de la nak announce tentang permohonan HLP ni kat kawan-kawan.. ntah, bukan sebab iri hati/busuk hati takut kawan dapat kita tak dapat tapi lebih kepada tak nak menyibuk hal orang dan berpendapat yang lain tu tau cuma saya seorang je baru nak tau.. ;)