Wednesday, January 19, 2011

berjanji pada diri demi anakku

production susu setakat ni so..so je la.. cukup la utk bekalan hasya esok.. tp stok mmg xbanyak.. ada dalam 40oz jek.. bila difikirkan nak kena outstation satu hari smpai ke malam pun xkan cukup banyak tu utk hasya, terasa kengeriannya.. apa nak buat, mmg penyakit 'malas' tu selalu je menghinggap.. soal xcukup masa, kerja banyak, guna pam manual tu tolak tong sampah je.. punca utama sbb penyakit tu jek.. so, berazam utk tidak malas2 lagi mulai minggu ni.. banyakkan sesi mengepam and dah mula cari cara camne nak banyak kan susu sbb hasya sekarang minum susu bertambah kalo nak compare 2 bulan lepas.. jom tengok penggunaan susu dulu dan sekarang

dulu :
satu hari 3 botol (4 botol amatlah jarang sekali) x 2 oz + bangun malam menyusu 2 kali

sekarang
satu hari 4 botol (sekarang 5 botol pun ada) x 3 oz + bangun malam menyusu 3-4 kali

see.. kalau still maintain cara lama, memang cukup2 je la sampai 6 bulan hasya bf.. owwwhhh tidakkkk!!!! nak target sampai 2 tahun kalau diizinkan Allah.. pengalaman bf hasya mmg tak dapat nak digambarkan.. cara dia memandang kita masa tu, cara dia bergurau dengan kita (sakit tau cara dia bergurau.. main geget 'b' ibu je sekarang), macam mana excited nye dia bila dpt direct bf bila kita balik dari kerja, macam tak jumpa bertahun.. so, berjanji pada diri sendiri untuk mengutamakan hasya lebih dari kerja, dari tidur, dari ber'fb'..
.

satu hari sekarang hantar 5 botol ke rumah pengasuh cuma botol ke-5 yak isi sampai 3oz, dalam 2 oz je sbb maa ni hasya minum dalam pukul 5-5.30 petang.. saya dah sampai rumah.. hasya klau nampak ibu, memang serta merta tolak botol.. sayang sangat sebab tak habis dan kena buang..
.
bukan tak tergin nak belikan hasya botol avent ke, tapi brand Anakku juga yang dia berkenan.. nasib la Anakku ni botol nya BPA Free.. pernah cuba pakai botol breastflow dari firstyear tapi dia tak nak.. so far, hasya tak ada masalah keliru puting so, kitorang maintain la pakai botol jenis i cuma dah nak kena tukar puting nya sebab da nampak kusam.. best pulak sebab kaler dia warna warni.. ceria je rasanya..
.
cakkk.. gambar tak de kena mengena dengan topik.. saje nak menempel.. ;)



Tuesday, January 11, 2011

hasya demam

last week bawa bb jumpa dengan ayah nya.. then, boleh demam pula hasya.. bg mkn ubat demam (beli kat farmasi je..), esok nya da sihat.. risau sgt sbb badan hasya agak panas.. selain ubta, keep bagi hasya menyusu, so makin kerap la dia poo poo.. agaknya sbab tu juga demam dia cepat sembuh.. ngeri bila anak ni demam tau.. sebelum tu mata hasya berair dan ada tahi mata je.. bawa jumpa pakar mata, doc bagi ubat mata n antibiotik.. dah 3 hari, mata hasya dah ok, xnampak merah.. doc kata mata hasya kena infection.. sian anak ibu kan.. tapi hasya rileks je bila letak ubat tu kat dalam mata dia.. xpedih kut, sebb tu dia tak nanges.. bagi makan antibiotik pun dia ok.. cuma ubat demam yang dia tak nak.. menangis2 bila time nk bg ubat.. xsedap la tu.. napa la dorg tak buat ubat yang sedap kan.. sian kat anak kecik ni..
.

saat-saat hasya demam
.

dah sihat.. boleh ikut ibu dan ayah keluar jalan-jalan
.

hasya sekarang memang tak boleh tengok kertas, buku, majalah.. suke nye dia bukan main..
ok la kan, da minat kat sumber ilmiah ni.. plan nak cari buku la utk hasya, tapi kena cari yg kertas nye tebal sikit kalau tak, nanti habis kena jilat

video

Tuesday, January 4, 2011

saya yang kelam kabut


kelam kabut.. dah dua bulan lebih kerja pas cuti bersalin still lagi kelam kabut masa nak pegi kerja.. dah cuba bangun awal, pun masih kelam kabut.. tambahan sekarang ni suka sgt tertido depan tv.. dgn hasya sekali tido.. jam 9 malam je lelap la dua beranak ni.. pastu terbangun kol 1 pagi/2 pagi.. masa tu la nak siapkan bakul hasya utk hantar ke pengasuh + mengepam utk bekalan hasya esok nya.. kesudahannya, mata tak nak lelap.. terkebil2 la sampai kol 4 pagi.. dah kalau macam tu, camne nye nak bangun kol 5 pg? sudahnya 6.30 pagi la baru bangun..

tapi, kelam kabut nya hari ni sampai tertinggal aksesori harmony.. aiseh.. dah sampai separuh jalan baru perasan.. memang tak akan patah balik la, kalo tak konpem merah punch card saya tu.. ermmm.. hari ni ibu mengepam pakai tangan je la.. nasib baik agak hebat juga la mengepam pakai tangan ni since bulan lepas hampir seminggu diaphgram harmony tu koyak.. (koyak?? ganas tak saya mengepam..)






menda ni.. (soffit breastshield)


dengan menda ni.. (pump body).. saya lupa bawa


saya bawa ni je..

dengan botol.. apa lagi.. perah guna tangan le.. hu3



bulan lepas, diaphragm ni la terkoyak getah nye tu.. so, bila mengepam, angi je kuar.. susu pula malu2 kucing nak kuar.. susah ati sangat2 sebab masa banyak abes perah dgn tangan.. pun bernasib baik sebab ada puan naza ni.. dia ni memang pengguna tegar pam medela.. dan juga jual sparepart medela yanggak susah nak dapat kalau tinggal di luar kl.. order pun kejap je da sampai barang nya.. klik http://www.mybreastpumpshop.com/ kalau nak tgk sparepart yang dijual..