Thursday, December 22, 2011

bicara tentang makanan si kecil

dapat message kat inbox fb dari sahabat Norliza Mohd Akhir.. sangat lah berguna.. terima kasih liza, rasa tak sabar nak ber'explore' makanan dengan si tecik saya tu.. saya copy paste kan semula nasihat dari sahabat ni.. sharing is caring kan..

dari  Liza... Aku nk share ckit psl blog ko..hehehe td aku ada bc psl menu utk hasya..aku suggest ko rotate menu makan dia everyday..dia pun dh besar setahun lebih..so nasi lembik tu mcm dh xsesuai..takut nnt bila dh jemu makan dia akan refuse slalu utk makan..so buat sumting utk attract dia mkn..aku pn xde la pandai nk wt deco cntik2 cuma pelbagaikan menu.. 

1. pasta/macaroni – goreng, sup, baked ngn cheese – pasta tuna or Bolognese
2. spageti – goreng, tuna, bolognese
3. bihun sup/goreng
4. nasi goreng
5. nasi tomato/ayam


sume ni menu hana (utk lunch and dinner)..klu breakfast simple je..roti sosej telur susu..pn dh ckup..klu nk sng aku wt mini pizza..feberet hana..bg aku klu nk letak garam gula dh boleh sbb dia dh setahun lebih..sistem bdn dh well establish..so jgn risau..kesian mkn tawar je..


klu mkn ns putih kt umah lauk plg dia suka “ns+bayam msk air+ikan goreng then ltk kicap”...yummy tu pn feberet aku ms kecik..wardina pn ckp feberet dia..


hana klu balik dr taska mmg dia mintak benda utk makan..so aku b4 balik mmg dh prepare snack utk dia b4 dinner..sbb kdg2 dia tdo awl xsmpt mkn..mybe sbb dia main kt school balik lapar even kul 4 tu dh minum ptg kt taska...klu smpt weekend aku wt la agar2 ke puding ke dadih ke kek so ble tahan lama..klu ada psr mlm lg bgus..murtabak ke putu mayam ke..husna pun suka putu mayam (plain)..kdg bg kraker tawar, kurma ke sementara tggu dinner...


kt stesen myk tu..sebolehnya2 cr la yg sesuai..vitagen ke air yogurt ke..klu aku angkut soya je..biskut2 ni slalunya manis2 belaka..klu ble cr yg kurg manis...no cream lg bgus..hana xpenah mkn biskut yg ada cream since kecik..so klu offer skrg pn dia xnk..feberet dia biskut mayat (kraker tawar tu)..tp size yg kecik2 ....dr kecik la kita ajar..gula2 , eskrem pn dia xpenah makan ( tuti frutti dia mkn tp xminat sgt sbb sejuk)..coklat..yess dia mkn tp limited..sbb xelok utk lung..akan sbbkan byk kahak..ant coklat n gula2 better coklat sbb at least anti oksida..gula2 ape zat dia ada..hanya lah perosak gigi..lots of coloring...klu dia nk gula2 aku akn ckp nnt gigi rosak ulat pn ada..so dia pn buat gaya mcm geli then refuse..klu g restoren..tny hana nk air ape..nk air suam xnak ais...yesss dia imitate aku n fazli..klu parent air ais anak air suam..mana adil sbb xsama..nk benda yg elok utk anak parent pun kena bkorban..aku rs sejak mengandung hana xpenah lgsung oder air yg berais till now...dh jd habit..so sape dtg umah aku mmg xde la ais..sorry ye..air sejuk ade nk ais kena g kedai beli la...so far alhamdulillah aku akan train husna mcm train hana..mudah2an berjaya..sbb org ckp lain anak lain peel dia..


mlm2 ms nk tdokan anak2..time dia tdo2 ayam..doakan dia..smg jd anak yg baik, dgr ckp ibu abah..pape je..then tiup kt ubun2..insya Allah...


sorry la byk nye la aku komen (penuh 1 A4) ..aku just nk share ilmu n pengalaman aku utk kwn2 je...tkt lak nnt ko marah “anak aku sukati aku lah”...huhu harap2 nya xla ye..hehehe aku pn share ilmu dapat dr owner taska diorg..maklum la expertise dlm bidang pendidikan awal kanak2..
>>> saya tak kisah pun, sebab saya sendiri tak tau mana nak tanya kalau berkaitan makanan anak ni.. dah cuba google tapi apa yang saya dapat tak dapat nak direlaitikan compare masa Hasya kecil dulu

nota :
saya kena RAJIN selepas ini.. lebih rajin dari sebelum ini

5 comments:

ninieZUERYANNIE said...

wohh, thanx to liza gak.. aku pon tumpang sekaki ngan tips dr liza nih..

Belinda Adzmi Ibu Ilhamny said...

nnti bila anak2 dah pandai demand pun pening nak tukar2 masak apa lak lg... tp dr info tu, aku dah tau, mlmnih leh aku masak speggeti goreng jek..hehehe

Sue Mommy Cinta said...

good info.. =)

zOeY zAu YaH said...

bgusnya info..budak2 pun cpt jemu kalau menu yg sama diberi kan hihi..

Nur Hareza said...

ninieZUERYANNIE - yess.. sharing is caring.. hye, sapa ni ye? tak cam la ngn nama ni

linda - kejap nak, kejap tak nak tu yg pening..

sue - cik Cinta suka makan apa?

zoey - nanti leh guna ye bila sampai masanya nanti