Friday, December 31, 2010

selamat tinggal 2010

happy new year 2011.. kita masuk ke dekad yang baru
jom kita tengok apa pencapaian sepanjang dekad 2000-2010 ni :

2000 : pencapaian yg paling tinggi utk diri sendiri dalam akademik.. mula belajar di UTM, mula kenal alam remaja.. suka, duka berkongsi dengan rakan-rakan.. baru kejap tadi tengok gambar masa belajar, mak aiii.. cumut nye saya.. pipi tembam yg amat, penuh jerawat.. sungguh tak chumel.. patut la masa kt utm xde sapa yg nak ngorat saya.. kikikiki..

2005 : august.. saya konvo !!! sambung master tp sadis nya xhabis pun.. apa pun, thn ni tekad nak apply scholarship JPA.. nak sambung study + gaji penuh.. semangat nih..

2006 : merewang carik kija.. tp xdapat.. ogos 24th start lapor diri di JPS.. oh JPS.. kau lah di hati.. best nye pegang gaji sendirik

2007 : pemergian arwah tuk pada november akibat kemalangan jalan raya.. membuat saya nekad membuat satu keputusan.. (???)

2008 : november 16th, transfer from kl to perak (ini lah pengorbanan saya untuk mak dan keluarga terutama opah yang tersayang) .. meninggalkan segala kenangan pahit, manis di kuala lumpur.. meninggalkan cinta hati saya dengan harapan ini yang terbaik buat kami berdua

2009 : alhamdulillah.. april 18th saya bertunang dengan pilihan hati, august 1st melangsungkan pernikahan dan bermula alam rumahtangga jarak jauh yang tak pernah saya bayangkan akan dilalui kami berdua.. december positif saya pregnant 5 minggu.. kebahagiaan mencurah2..

2010 : beban kerja semakin banyak.. tangisan kerap kali dihambur kepada suami.. alhamdulillah suami seorang yang amat penyabar.. april, opah pula meninggalkan saya sekeluarga.. tak sempat nak menatap cicit nya yang sedang membesar dalam perut saya ni.. amat sedih.. august 20th, nur asyifa hasya lahir.. lengkap kehidupan saya sebagai wanita..

* kebanyakan nya august pencetus tarikh yang paling banyak peristiwa.. semoga impian sedekad akan datang akan dicapai..

impian sedekad akan datang (2011-2020) :

1. dapat hidup sebumbung dengan hubby tersayang
2. sambung master
3. beli rumah
4. langsaikan hutang kredit kad (ni wajib, patut masuk dalam list yang pertama)
5. naik pangkat ( kalau boleh biarlah yg hujungnya tu J*8.. kikikiki)
6. tambah anak
7. beli kereta baru
8. maintain berat below 60kg (hahahahaha.. ni pun ada ke?)

Monday, December 20, 2010

4 bulan : hasya


hari ni genap hasya umur 4 bulan.. dalam tak sedar, dah macam2 hasya pandai buat sekarang.. kadang2 tertanya sendiri, dah cukup ke perhatian, kasih sayang, jagaan yg diberikan selama 4 bulan ni?
.
ehmmm.. bukan senang nak jadi ibu ni kan... sentiasa nak pastikan hasya mendapat yang terbaik tapi tak pasti bagaimana cara yang terbaik.. takut terlalu manjakan dia sampai satu hari nanti hasya xnak ikut cakap.. takut nak berkeras sampai satu hari nanti hubungan ibu dan anak jadi renggang, tak mesra.. tambahan pulan, ayah hasya balik seminggu sekali je, so apa2 pun yg hasya buat lepas ni mesti banyak mengikut apa yang saya tunjuk, ajarkan..
.
apa pun, menjadi ibu kepada
NUR ASYIFA HASYA BINTI MOHD. HAILMI
adalah perkara terindah dalam hidup saya..
selamat harijadi ke-4 bulan sayang.. love u so much..
.
hasya dah pandai gelak sekarang.. geget 'b' ibu masa menyusu pun dah pandai.. bila kita jerit kata sakit, dia buat muka terpinga2 je.. pas tu sengih sampai ke telinga.. nak marah pun xjadi tau...

Tuesday, December 14, 2010

saya nak kurus




* ni pic snap pagi tadi *
saya teringin sangat nak kurus balik, sama macam masa mula2 kawen.. hu3.. sapa ada idea macam mana nak turunkan berat untuk orang yg macam saya ni ek?
note : bersalin c-sect and fully breastfeeding
(no.. no.. no untuk sebarang ubat diet, pil kurus, teh langsingkan badan..)
.

inilah peneman saya.. nafsu makan tersangat lah tinggi.. jadinye, untuk mengelakkan sy makan yang bukan2, air lah penyelamat yg paling baik.. bagus untuk pengeluaran susu lagi tu..


shopping percuma.. bestnyer


sabtu lepas, we all ke taiping sentral untuk bershopping secara percuma.. ;)
saya ada RM500 baucer untuk bershopping di kedai adidas, vincci dan kedai kasut vern's.. apa lagi kan, jom kita serbu!!!
.
kat kedai adidas.. auntie n opah jaga hasya sambil ayah dan ibu shopping.. dapat 2 bag adidas, satu untuk pak su amad (adik saya yg bongsu), satu untuk bb hasya.. hi3.. act beg utk ibu letak brg2 hasya kalo g travel jejauh.. then t-shrt belang2 utk ayah hasya.. setel RM 300, RM 200 to go...
.
hasya behave sgt.. pas shopping kt adidas, ayah pulak take turn jaga hasya sbb ibu ngn auntie pilih kasut n handbag kat vincci.. opah biasalah, sbg penasihat secara tak langsung :)..
result : ibu beli 2 pasang kasut (so chomelll.. harus tayang kat bloggers lain nih), auntie hasya beli handbag (pun sgt chomel.. saya awal2 dah book nak pinjam g kursus esok kat Bukit Merah)
.
hasya si mata bulat.. ikutkan xla bulat mana tp suka sgt besarkan mata tu.. ramai bgtau mata hasya mcm mata ayah.. saya dah perasan ms mula2 bersalinkan hasya lagi.. memang dari mula pregnant lagi selalu cakap ngn hubby, nak bb mata mcm dia.. akhirnya tercapai juga.. satu lagi, selalu ckp nak hasya perangai mcm ayah dia.. sabar, xsenang nak marah.. jgn jadi mcm saya, cepat melenting.. yg tu kena tunggu sama ada hasya akan follow perangai saya ataupun ayah dia kan..


Monday, December 6, 2010

hasya lagi.. ;p

hasuya nak keluar ngn ibu, opah n auntie.. opah nk survey harga kabinet dapur
.
hasya and auntie yg pakai tudung ala Yuna.. punyala lama tunggu dia ni bersiap, padahal pergi kedai depan rumah ni je pun..
.
updating hasya 3 bulan 2 minggu:
hasya ni memang jarang sgt dengar dia menangis.. kalo dia esak2 tu, bagi susu ke, angkat ke, terus diam.. tp malam td punyala dia maraung smpai satu rumah takut..
auntie yg kat atas pun turun tanya nape hasya nanges kuat2 camtu.. ntah la, sekarang ni kalau nak tido mesti meragam, tambah2 lg kalau time tido dia tu tengah ada kat luar, ibu beli barang..
.
hilang comel awak tau hasya nangis macam ni
.
apapun ibu tetap sayang kan hasya... muahhh
(esok tuk ngn opah nak bawa kita pergi tengok Dino-Trek kat Jusco Perda.. best nyer.. lagi best kalau ayah ada kan..)

Friday, December 3, 2010

mari meniarap

semalam balik dari kerja, mak bgtau hasya dah boleh meniarap sendiri.. yeayyy.. best nyer.. bgtau kt hubby, tp mcm sedih pulak bila hubby kata dia tak de nk tgk anak dia ni meniarap..

so, sy upload video ni khas utk tatapan hubby..

video

kena ingat tarikh ni.. 2 disember 2010.. alhamdulillah ;)