Monday, June 28, 2010

live from kolej komuniti cenderoh, kuala kangsar

yesss.. last saturday berjaya buat scan 3D n 4D di columbia asia taiping.. bahagia nyer tgk bb sihat dlm perut ni.. nnt br upload gambar scan bb.. hari ni ngn esok ada CPM course di kuala kangsar..

p/s: yesss sekali lagi sbb dah berjaya beli madela harmony.. suke3

Friday, June 25, 2010

gelek.. jom gelek

video

hubby tgh gila bayang dengan lagu ni.. da terikut perangai sy, kalo da suke, sanggup play seharian.. cute gak shakira nye gelek.. hubby : jgn smpai terjojol biji mata dah la ye.. ;)

Tuesday, June 22, 2010

sembang medela ;)

sy mmg tak berapa tau sgt psl breastpump nih.. sekarang ni baru terkial2 nk cari info.. so, setakat baca tru internet, forum susuibu.com, buat keputusan ngn hubby nak beli brand medela.. so, banyak le model yg kitorg survey.. ada Medela Swing, Mini Electric (double pumping), PISA (nampak best tp mahal sket.. eh, banyak hi3) dan Medela Harmony (manual).. so, hubby suggest utk last decision cuba tanya pada puan liza (coursemate ms kat utm) sbb liza ni memang bersungguh2 dan tekad ttg hal susu ibu ni.. hubby dan sy banyak baca cerita liza ni kat blog dia.. so, pas chat kat fb, maka kitorang memilih Medela Harmony sebagai 1st step utk penyusuan susu ibu secara exclusive utk bb kitorg yang pertama ni.. semoga dipermudahkan dan semoga rezeki bb utk terima susu ibu kalau boleh sampai umur dia 2 tahun.. amin..

antara sembang-sembang kami :

Nur Hareza
liza, nak tanya la.. liza pki brest pump brand apa ye?

Norliza Othman
reza: brand medela. ada 2, medela harmony & medela pump-in-style advance (PISA)

Nur Hareza
made la ni banyak jenis la.. yg PISA ni mcm mana plak? harmony manual kan? madela swing ok x? yg jenis blh pam dua belah sekali tu pun ok x?

Norliza Othman
reza:harmony the best manual pump ever hehe.. PISA ni pam letrik,double pump.tp boleh guna kat kereta,ade utk bateri gak,and manual pun boleh.swing battery operated,single pump.yg terbaru FS (fréestyle),bateri operated,double pump,handsfrée(xperlu pgg).kalau mini-E, org ckp bunyi die cam mesin rumput/kuat sket.... See Moreko bukan kat kl eh.kalau tak,boleh tengok sendiri/pegang/try:D kat Lactaequip (medela distributor) kat ampang.kalau ko nak yg murah tp best,harmony pun ok.tp lenguh sikit la jari jemari sbb pam manual kan :D.tp aku still pakai harmony,and sentiasa bwk kemana2.

Nur Hareza
ooo.. tq sgt2.. kalo beli online pun ok x? ke better beli kt kedai je ye?

Nur Hareza
nak tanya lg.. kalo jenis Medela Mini Electric Plus Breast Pumpok x? compare ngn madela swing? PISA mcm xmampu je la nk beli.. hi3.. rega PISA dlm RM 1700 +++ kan?

Norliza Othman
aku xpernah guna mini-E+ ngan swing.so xle compare hehe.tp mini-E+ ni double pump kan?swing sebelah aje so die akn amek masa extra la utk pump 2 belah.lebih baik double pump.tp kalau betul mini-E+ ni bising,kene pastikan tpt pam tu mmg ada so org lain tak terganggu ngan bunyi pam hehe..beli kat kedai baby biasa2 or online sama aje takleh try/tgk demo ke.certain tpt je leh try test.:D.but kalau beli online pastikan kedai tu betul2 wujud sbb byk kes tipu skrg

Shanorma Sher
sorry mencelah...mini-E x heavy duty so baik jgn...rasanya pisa the best so far. freestyle br lg kat pasaran blm disahkan kethnlasakannya lg. (xsangka ada gak orang yg berminat nk bagi info.. tq ye)

Norliza Othman
kak sha, jauh beza tau harga mini-E ngan PISA hehe..kebanyakan org tak berani invest mahal2 kat pam ni.. sebab ada org fikir, nanti kalau gagal buat rugi aje..btw, saya gagal masa Husna but PISA guna fully masa Aliff.. boleh tahan bertahun2 ape..tu sebabnye selalu sy saran amek harmony je dulu, walaupun pam manual tapi pam yg best. nanti dah ok boleh upgrade (cam akak arr hehe..from harmony to PISA)... See Morebtw, PISA mmg heavy duty compare to FS. tu org kat lactaequip tu yg ckp.

Nur Hareza
wahhh.. banyak nye info.. tenkiu3.. dah ckp ngn hubby, rs nk beli harmony dl la.. tq liza n everyone yg bg info..

Shanorma Sher
betul la tu liza saya pun start off dgn harmony gak kan....info dr liza gak....betulla harga mini-e jauh beza dgn pisa, tp klu asyik rosak je tak ke nyusahkan...wah mcm bnyk lak pengalaman.....mcm terkejut tak comment dr org yg x sanggup invest utk bli pam dulu (hehehe....)

p/s : tq so much ye puan liza.. jasa mu akan dikenang ;)

Harmony™ Breastpump Model: 67186


Harmony™ Breastpump Model: 67186
Occasional use · single pump · manual

The newest technology in an easy-to-use manual pump.

Features and Benefits :
* Preferred by 9 out of 10 moms over other manual pumps.
* Lightweight & portable for on-the-go pumping.
* Comfortable, massaging SoftFit™ Breastshield.
* More milk in less time with 2-Phase Expression® technology.
* Upgradeable to electric pumping with the Symphony® with Conversion Kit #67023 / Lactina® with conversion kit #67022 (menarik ni..)
* All parts that come into contact with breastmilk are BPA-free.

pasal bb sy lagi

burrpp.. kenyang

baru pas lunch.. mkn nasi ngn hati msk goreng lada hitam.. jemu lak asek mkn ikan ngn ayam kan, tukar la selera sket.. tp nasi mmg minta xsampai separuh.. last week wat check up, dlm tempoh 2 minggu berat naik 0.6 kg je.. ok la kan.. bb skrg ni asek main pusing2 je.. hr rabu g check up, bb kt bwh tp bila scan hr jumaat, bb kepala kat atas lak.. alahai anak ibu.. nk kuar ikut tingkap ke syg.. xmo la.. nti kn g spital taiping.. susah la.. jauh ayah nk jenguk kita kan.. berat bb skrg 1.7 kg.. husband kt kecik nye bb.. sempat ke sebulan setengah lg nak tambah 1.0 kg ++? ntah ler.. boleh la kut.. hi3

yg mn satu la position bb sy ye..


td kuar jap, cari kedai jual tilam kekabu, biasa kalo lalu perasan je ada kedai belah kanan, ni bila cari, xjumpa pulak.. aisehh.. da lalu 2x, mls la pulak.. tgu sabtu la br g cari.. lgpun sabtu ni sekali la nk cari breast pump.. plan nk beli madela harmony.. ramai suggest beli jenis ni dl.. nti, bebila bleh la upgrade kan..

tetiba je bersemangat bila sentuh psl susu ibu ni tau

Friday, June 18, 2010

n3 last week

suke hati.. suami balik hr ni.. tp sian, smlm xdapat msk universal studio kt singapore tu.. ticket sold out.. sbb singapore pn skrg tgh cuti sekolah.. better beli online next time.. so, pusing2 sentosa island je la..


psssttt.. sy cukup bersemangat hari ini.. siap g site kat kuala kurau lagi tu.. tgk cadangan jalan baru yg jkr porpose nk buat dis year.. sbb ada main drain jps yg nak kena alihkan.. kenal ngn engineer jkr hq.. mayasuria, org bukit cedang, n9.. nice person.. ;)


p/s : sy betekad nk mula kira movement bb dlm prt dgn lebih komited dan konsisten.. sbb pg td doc da cuba cerita yg bukan2 if sy degil juga xnak wat catatan pergerakan bb ni..

Wednesday, June 16, 2010

saya rindu

hubby dah g singapore pagi td.. flight air asia jam 6.15.. 3.30 pg da kena bangun mandi, siap sume.. adik g anta airport, dlm kol 7.30 pg da smpai.. ni dah tahun ketiga hubby ke singapore.. memula hubby g ms tahun 2008.. ms tu bunga2 cinta kitorg baru nak bermula.. ms tu xperasan sgt ada feeling kt hubby (hubby pun camtu kut..) kitorg ni kira 'teman tp mesra'.. tp bila dia pergi singapore 3 hari, ms tu la terasa betapa xbest nye bila dia xde.. xleh nk msg2 selalu (kitorg mmg kaki msg sepanjang masa sblm tu..kalah org bercinta), xleh nk calling2, xleh nk dinner, jejalan pas kija.. pastu, hari dia balik kl, punya la hepi.. siap beli baju baru lagi nk sambut dia.. (hahahaha.. pecah rahsia)

then, bermula la episod cintan cintun kami berdua.. betul la kata org, bila org tu dekat je, kita tak perasan pun kehadiran dia.. tp bila berjauhan, barula terasa sgt kehilangan dia.. perghh.. syahdu je bunyi nye kan..
mlm td hubby ajar camne nk install software "fring" dalam hp.. bila guna software ni, as long ada internet connectiom, kitorg leh bersembang mcm biasa walaupun hubby kt singapore.. hubby cuma harapkan free wifi la sepanjang kat singapore 3 hari ni.. sy pula kn subscribe daily broadband.. ala, rm6 je kan sehari.. ye la kalo nk dibandingkan rate yg kena caj kalo kitorg still nk calling2 cam selalu, ujung bulan, berpinar gak mata bila bil nye sampai.. so, pg td hubby col dr airport, smbil temankan sy drive g kija cam hari2 biasa.. best, xde la rs sedih sgt2.. tp lepas tu, hubby xde la lagi tepon, agaknye xjumpa la tempat yg ada free wifi.. xpe2, sy dengan sabarnya menunggu..

cite psl mlm td lak, mmg sy xlena tido.. since 2-3 minggu ni mmg la xberapa nk lena tido, asek ke kanan, ke kiri, terlentang.. tp mlm td plg hebat la, pinggang, badan sume sakit2.. kt bwh perut pn sakit2 gak.. hu3.. sy xbersedia lg nak bersalin.. jenuh la cakap ngn bb, jgn kuar lagi.. dengan ayahnya xde kat sini, dengan beg baju nk ke spital xsiap lagi, ngn breast pump nye xbeli lagi (penting ni..), ngn kija kat opis xsetel lagi, ngn menda2 yg sy ngidam kan xdpt lagi.. ishhhh, mn leh bersalin lagi, plg2 pun kalo nk awal, tunggu la 2-3 minggu lagi (sekrang sy da hampir 32 minggu).. "bb, bb baik kan, dengar cakap ibu ye.. syg bb tau.."

p/s : sy teringin biskut raya.. wahhh.. sedapnye tart nenas, sedapnye almond london...

Tuesday, June 15, 2010

masih tak sihat

sy amat borink.. smlm borink.. hr ni pun borink.. esok lg la borink.. hubby akan ke singapore selama 3 hari.. yg borink nye, xleh la nk bergayut sakan kt tepon.. bil mahal.. rs nk amek cuti je esk.. cuti ada 33 hari lagi.. banyak kan? badan pun rs xsihat jek.. ni pun pening2.. dr semlam lg asek pening je.. kol 11 pg smlm, da wat keputusan, nk balik, nak amek cuti.. xsempat smpai umah, dah muntah2.. 1st time muntah time pegnant.. hu3.. abes kuar sume air mata.. skrg pun rs menda yg sm ngn smlm.. nk balik la.. nak balik jugak2.. hu3

Monday, June 14, 2010

rasa xbest

rasa bosan sgt.. mulut plak rs xsedap.. mcm sama je ms memula pegnant.. mkn apa pun rs xbest.. hu3.. kija mcm da setel je sume.. opis ni senyap jek.. sbb ramai (termasuk boss) g sarawak sbb ada sukan jps kat sana.. khamis ni br sume msk kija balik.. sabtu n ahad lepas hubby xbalik sbb ada majlis bertandang sepupu dia kat senawang.. so, sabtu tu bangun tetiba rasa semangat lak nk kemas bilik.. tukar cadar, lap2 abuk, bsh kain.. petang tu ada majlis hi tea tuanku perak bersama rakyat.. ahad lak, pose ganti (sy ada 5 hari lagi nak pose.. hu3).. pun msh mengekalkan sengant rajin, siap berus lantai blk air lagi.. pueh ati den, berkilau-kilau jek lantai tu.. tinggal nk bersihkan sawang dlm blk jek.. kn tgu hubby balk la sbb da xlarat sgt.. jam 4 petang, mmg da lapar sesangat.. bb lak leh main guling2 dlm perut.. berbuka dgn ns ayam yg mak msk.. pas mkn br perasan, mcm something je mulut ni.. mkn epal, pun rs xbest gak, mkn gula2 pun sa gak rs nye.. waaaa... rs ketidaksedapan mulut tu berlanjutan hingga ke pagi ni.. plus menyebabkan rs mual kt perut ni.. xsuker nye camni..

Monday, June 7, 2010

shopping brg bb

hari isnin mmg hari plg xbest kecuali kalo hr isnin tu cuti.. tambahan pula bg org yg dok jejauh ngn suami, dpt jumpa ujung minggu je.. tp, hubby da pesan, kena bersemangat, xmo lemau2, xmo nanges2, xmo cedih2.. tp, susah ooo mau tipu diri sendiri dgn mengenangkan ujung mgu ni hubby xbalik, sbb ada sepupu kawen kat senawang tu.. harap2 tabah la kan..
so, cite psl sabtu tu plan nk g shopping brg2 baby.. sebelum ni br beli baju jek.. tu pun baru ada 8 pasang.. hubby suh stop dl sbb agak boring asek beli baju kaler putih jek.. kitorg xtau lg bb apa dlm perut ni.. dah scan banyak kali, tp xnpk2 jugak.. ada gak beli bj kaler ijau, oren.. nak beli kaler kuning, mak kata xelok utk bb br lahir.. tkt terkena demam kuning.. erkkk, logik ke? so, harap2 next week nye check up dpt tau bb apa, senang sket nk sambung shopping..
so, sabtu lepas, pas zohor, gerak dr umah ke taiping.. g spital jap, tgk staf yg accident hr isnin lepas.. punyala terpusing2 mencari wad nyer.. teruk gak keadaan dia.. usus luka, rahang msk besi, pergelangan tangan kiri patah.. pastu kitorg g taiping sentral nk tgk movie.. asalnya nk tgk shrek tp movoe start 415, kitorg sampai 430.. dek terpengaruh ngn n3 yani, decide k tgk prince of persia.. wahhhhh.. best nyer.. xborink mcm iron man 2.. suke3.. pastu br la start shopping kat tesco.. beli brg mandi2, bedak baby.. beli huggies for newborn (setiap satu brand kitorg survey bp rega sekeping, brand ni lbh krg rm0.50/keping.. 1st time beli pampers, tak tau nk compare kan dgn apa.. compare rega je la..).. pastu beli botol susu, soother (ni menda plg last sy bg kalo bb nti xmo diam jugak), kelambu bb, alas plastik (xingat apa nama nyer, tp yg org dok alas ms nk salin bb/pas mandi tu).. sikat pun beli gak.. ahakass..
nak beli selimut ngn towel, hubby suh tgu pas scan sekali lg, kot2 la leh beli kaler pink/biru.. so, next 2 weeks hubby blk, smbung shopping lagi.. best3..

Friday, June 4, 2010

saya dah gumukss



picture sy terbaru ngn hubby.. gumuks kan??