Friday, December 31, 2010

selamat tinggal 2010

happy new year 2011.. kita masuk ke dekad yang baru
jom kita tengok apa pencapaian sepanjang dekad 2000-2010 ni :

2000 : pencapaian yg paling tinggi utk diri sendiri dalam akademik.. mula belajar di UTM, mula kenal alam remaja.. suka, duka berkongsi dengan rakan-rakan.. baru kejap tadi tengok gambar masa belajar, mak aiii.. cumut nye saya.. pipi tembam yg amat, penuh jerawat.. sungguh tak chumel.. patut la masa kt utm xde sapa yg nak ngorat saya.. kikikiki..

2005 : august.. saya konvo !!! sambung master tp sadis nya xhabis pun.. apa pun, thn ni tekad nak apply scholarship JPA.. nak sambung study + gaji penuh.. semangat nih..

2006 : merewang carik kija.. tp xdapat.. ogos 24th start lapor diri di JPS.. oh JPS.. kau lah di hati.. best nye pegang gaji sendirik

2007 : pemergian arwah tuk pada november akibat kemalangan jalan raya.. membuat saya nekad membuat satu keputusan.. (???)

2008 : november 16th, transfer from kl to perak (ini lah pengorbanan saya untuk mak dan keluarga terutama opah yang tersayang) .. meninggalkan segala kenangan pahit, manis di kuala lumpur.. meninggalkan cinta hati saya dengan harapan ini yang terbaik buat kami berdua

2009 : alhamdulillah.. april 18th saya bertunang dengan pilihan hati, august 1st melangsungkan pernikahan dan bermula alam rumahtangga jarak jauh yang tak pernah saya bayangkan akan dilalui kami berdua.. december positif saya pregnant 5 minggu.. kebahagiaan mencurah2..

2010 : beban kerja semakin banyak.. tangisan kerap kali dihambur kepada suami.. alhamdulillah suami seorang yang amat penyabar.. april, opah pula meninggalkan saya sekeluarga.. tak sempat nak menatap cicit nya yang sedang membesar dalam perut saya ni.. amat sedih.. august 20th, nur asyifa hasya lahir.. lengkap kehidupan saya sebagai wanita..

* kebanyakan nya august pencetus tarikh yang paling banyak peristiwa.. semoga impian sedekad akan datang akan dicapai..

impian sedekad akan datang (2011-2020) :

1. dapat hidup sebumbung dengan hubby tersayang
2. sambung master
3. beli rumah
4. langsaikan hutang kredit kad (ni wajib, patut masuk dalam list yang pertama)
5. naik pangkat ( kalau boleh biarlah yg hujungnya tu J*8.. kikikiki)
6. tambah anak
7. beli kereta baru
8. maintain berat below 60kg (hahahahaha.. ni pun ada ke?)

Monday, December 20, 2010

4 bulan : hasya


hari ni genap hasya umur 4 bulan.. dalam tak sedar, dah macam2 hasya pandai buat sekarang.. kadang2 tertanya sendiri, dah cukup ke perhatian, kasih sayang, jagaan yg diberikan selama 4 bulan ni?
.
ehmmm.. bukan senang nak jadi ibu ni kan... sentiasa nak pastikan hasya mendapat yang terbaik tapi tak pasti bagaimana cara yang terbaik.. takut terlalu manjakan dia sampai satu hari nanti hasya xnak ikut cakap.. takut nak berkeras sampai satu hari nanti hubungan ibu dan anak jadi renggang, tak mesra.. tambahan pulan, ayah hasya balik seminggu sekali je, so apa2 pun yg hasya buat lepas ni mesti banyak mengikut apa yang saya tunjuk, ajarkan..
.
apa pun, menjadi ibu kepada
NUR ASYIFA HASYA BINTI MOHD. HAILMI
adalah perkara terindah dalam hidup saya..
selamat harijadi ke-4 bulan sayang.. love u so much..
.
hasya dah pandai gelak sekarang.. geget 'b' ibu masa menyusu pun dah pandai.. bila kita jerit kata sakit, dia buat muka terpinga2 je.. pas tu sengih sampai ke telinga.. nak marah pun xjadi tau...

Tuesday, December 14, 2010

saya nak kurus




* ni pic snap pagi tadi *
saya teringin sangat nak kurus balik, sama macam masa mula2 kawen.. hu3.. sapa ada idea macam mana nak turunkan berat untuk orang yg macam saya ni ek?
note : bersalin c-sect and fully breastfeeding
(no.. no.. no untuk sebarang ubat diet, pil kurus, teh langsingkan badan..)
.

inilah peneman saya.. nafsu makan tersangat lah tinggi.. jadinye, untuk mengelakkan sy makan yang bukan2, air lah penyelamat yg paling baik.. bagus untuk pengeluaran susu lagi tu..


shopping percuma.. bestnyer


sabtu lepas, we all ke taiping sentral untuk bershopping secara percuma.. ;)
saya ada RM500 baucer untuk bershopping di kedai adidas, vincci dan kedai kasut vern's.. apa lagi kan, jom kita serbu!!!
.
kat kedai adidas.. auntie n opah jaga hasya sambil ayah dan ibu shopping.. dapat 2 bag adidas, satu untuk pak su amad (adik saya yg bongsu), satu untuk bb hasya.. hi3.. act beg utk ibu letak brg2 hasya kalo g travel jejauh.. then t-shrt belang2 utk ayah hasya.. setel RM 300, RM 200 to go...
.
hasya behave sgt.. pas shopping kt adidas, ayah pulak take turn jaga hasya sbb ibu ngn auntie pilih kasut n handbag kat vincci.. opah biasalah, sbg penasihat secara tak langsung :)..
result : ibu beli 2 pasang kasut (so chomelll.. harus tayang kat bloggers lain nih), auntie hasya beli handbag (pun sgt chomel.. saya awal2 dah book nak pinjam g kursus esok kat Bukit Merah)
.
hasya si mata bulat.. ikutkan xla bulat mana tp suka sgt besarkan mata tu.. ramai bgtau mata hasya mcm mata ayah.. saya dah perasan ms mula2 bersalinkan hasya lagi.. memang dari mula pregnant lagi selalu cakap ngn hubby, nak bb mata mcm dia.. akhirnya tercapai juga.. satu lagi, selalu ckp nak hasya perangai mcm ayah dia.. sabar, xsenang nak marah.. jgn jadi mcm saya, cepat melenting.. yg tu kena tunggu sama ada hasya akan follow perangai saya ataupun ayah dia kan..


Monday, December 6, 2010

hasya lagi.. ;p

hasuya nak keluar ngn ibu, opah n auntie.. opah nk survey harga kabinet dapur
.
hasya and auntie yg pakai tudung ala Yuna.. punyala lama tunggu dia ni bersiap, padahal pergi kedai depan rumah ni je pun..
.
updating hasya 3 bulan 2 minggu:
hasya ni memang jarang sgt dengar dia menangis.. kalo dia esak2 tu, bagi susu ke, angkat ke, terus diam.. tp malam td punyala dia maraung smpai satu rumah takut..
auntie yg kat atas pun turun tanya nape hasya nanges kuat2 camtu.. ntah la, sekarang ni kalau nak tido mesti meragam, tambah2 lg kalau time tido dia tu tengah ada kat luar, ibu beli barang..
.
hilang comel awak tau hasya nangis macam ni
.
apapun ibu tetap sayang kan hasya... muahhh
(esok tuk ngn opah nak bawa kita pergi tengok Dino-Trek kat Jusco Perda.. best nyer.. lagi best kalau ayah ada kan..)

Friday, December 3, 2010

mari meniarap

semalam balik dari kerja, mak bgtau hasya dah boleh meniarap sendiri.. yeayyy.. best nyer.. bgtau kt hubby, tp mcm sedih pulak bila hubby kata dia tak de nk tgk anak dia ni meniarap..

so, sy upload video ni khas utk tatapan hubby..

video

kena ingat tarikh ni.. 2 disember 2010.. alhamdulillah ;)

Tuesday, November 30, 2010

apakah itu?

On 21st Oct 2010.. bunyi sms masuk..
hubby sms : "For the rest of my lifeI`ll be with youI`ll stay by your side honest and true, Till the end of my timeI`ll be loving you.loving you.. For the rest of my life, Thru days and nightI, `ll thank Allah for open my eyes, Now and forever I…I`ll be there for you"
me reply : tq.. tp apa tu? mcm sedap sgt sentence tu.. (sah lirik lagu memana hubby cilok tp xtau lagu apa)
hubby : la.. tu lagu maher zain la..
me : ooo.. sape maher zain?
sah.. sy makin ketinggalan sekarang ni.. org dah heboh sal lagu2 maher Zain, sy bari terkulat2 nk dengar.. adakah selepas ada bb masa sy sentiasa sibuk? atau sy yg xnak ambil tau??

Friday, November 26, 2010

ebm cair

subuh semalam buka fridge kt bhg freezer tu, aik.. nape pack ice gel ni xkeras sgt.. xpe la.. msk kan dalam cooler bag bb, then siap2 msk kan ebm dlm botol utk dihantar ke rumah pengasuh hasya.. pas maghrib, buka freezer, 3 bekas ebm dah cair.. konpius ni.. apsal lak kan.. rupa nyer fridge sudah rosak la pulak.. tetiba rs sedih.. dekat 10 bekas ebm (setiap satu 2oz) dah mencair.. kelam kabut msk kan sume frozen ebm dlm bekas besar pastu tumpang kat rumah pengasuh hasya.. hu3.. sedih nyer.. jadi tensen sgt2 sbb tetiba banyak lak hal nyer yg jadi.. dgn loading kija yg very la menimbun, metg kat ipoh hari2, hasya lak kat umah pengasuh minum susu sikit sgt.. smlm balik amek hasya utk cucuk 3 bulan, baru 3oz je dia minum.. bayangkan la, dr kol 7.30 am - 3.30 pm, banyak tu je dia minum.. pas hasya tido, col hubby, nanges mcm tak hengat.. sedih beb.. time2 camni hubby xde di sisi. hanya mereka yg meleui nya je yg akan faham.. harap tabah la hati, kuat la semangat.. (pssstttt hubby : xnak ke cari kija kat sini ek..?)
.

hasya dah 3 bulan sekarang.. seronok tengok dia ketawa ngekek2..

mata tu suka sgt main jegil2

lobang hidung mu tetap menjadi pojaan hati ibu.. muahhh

cik ULAT ni soft toy hasya yang first.. memula tgk dia pegang cik ULAT, excited sgt2..

cakkk.. hasya dan ibu

hasya dan ayah kat taman pinggiran sg kerian

ibu hasya masak ciken puff.. lazat tau.. ;p


Monday, November 1, 2010

sukenyer dia..

.
kesukaan hasya sekarang.. isap jari sampai sememeh-sememeh jadinyer... ayah dia xbagi langsung dia ngisap2 nih.. ibu nye juga la dok alihkan tgn.. hasya bukan isap jari, siap dengan penumbuk nye msk dlm mulut.. ;p
.


naik kereta pun dia suke juga.. letak dlm car seat, keta jalan je mesti tido.. masalah nye, bila keta berhenti kat traffic light ke, jammed ke, dia nanges.. adeh la hasya.. kena ikut hiway la kalo bw jejalan ye..
.

Thursday, October 28, 2010

lenakan tidurnya


.
bb hasya memang susah nak lelap waktu siang.. nak kena berdukung, melakap kat dada baru leh pejam mata.. tapi bila letak, xsampai setengah jam je lelapnye.. so, sy biarkan dia tido terlangkup.. memang lena betul dia..

Tuesday, October 26, 2010

cerita anak lagi.. ?

sibuk?? orang lain sibuk gak kan tapi ada je masa nak upload gambar anak, cerita tentang anak kan.. ;) hasya dah 2 bulan sekarang.. dah pandai :-
.
senyum, ketawa, menjerit2..
tp hasya ni ramah nye masa pagi, time lain agak kureng.. xde mood kut..
.
dah pandai merenung..
kekadang saje je di ajegilkan mata tu.. kekadang siap berkerut dahi..
.
dah mula nak isap mitten yg sebelah kiri..
punya la sedap agaknye.. sampai slurrrppp bunyi nyer..
.
seronok tgk perkembangan bb sekarang.. rasa rindu sgt bila kat opis.. asek teringat dia je.. sekarang, tepat kol 5, mmg terus punch.. pecut balik rumah.. sonot nye dpt tgk muke dia, cium dia, gomol2 dia.. ehmm, sume ibu mesti ada perasaan yg sama kan.. ;)
.

Sunday, October 10, 2010

n3 sayu

sayang ibu..
tak lama lagi ibu nak kerja ye,
hasya duduk rumah tok jam baik2 tau,
sedih ibu rasa,
anak ibu ni manja,
tidonye nak kat dada ibu, nak ibu dodoikan,
masa menyusu, mata hasya pandang ibu tp masa ibu kerja, hasya jgn nanges ye xnampak ibu,
insyaallah ibu cuba balik tepat pada masanya,
kita boleh main sama2 ye sayang..

p/s: seminggu je lagi nak kija, kalo boleh nak hentikan masa.. biar dpt dok rumah jaga hasya..

Tuesday, September 28, 2010

masa tak mengizinkan

lama tak berblog,
macam macam cerita,
mula dari aidilfitri,
majlis aqiqah anak tersayang,
pengalaman berpantang yang suam suam kuku,
cabaran bf dan dugaan menepis 'nasihat' keluarga dan org yg tak berapa nak digelar keluarga,
hinggalah kemeriahan bershoping online membeli brg utk ber'bf'...

Nantilah... Ada ruang, kita story kat cni ye

Thursday, September 9, 2010

bf utk bb hasya


.
Hari ke 20 bb hasya dilahirkan, dan dah 19 hari bf hasya.. Sepanjang bf kn bb ni, xde la masalah, rs lg sng pulak.. Bila bb nanges nk susu, trs bg.. Xpyh nk bancuh2 lagi.. Dan setakat ni berjaya xbagi bb hasya gnkan puting ksg (pacifier).. Tp smlm bila start mengurut, tgh2 tu bb nages nk susu.. Suh mak bg susu yg da di pam.. Gn kan sudu sbb plan nk kenalkan hasya ngn botol/puting bila da sebulan nti.. Hasya dia nak gn sudu tu tp tiap kali nak sudu susu dr botol, dia nanges.. Susu dlm mulut, dia diam.. Mcm tu la smpai mak start membebel suh juga2 ajar hasya gnkan botol.. Xpun bg puting ksg suh hasya diam.. Mak gak kata susah kalo xajar dr sekarang, nti kalo bb xmo gn botol, susah nak cr org jaga.. Sy diam je.. Xtau nk xplain camne.. Bila mak kata jgn ikutkan sgt menda dlm buku, lg la sy xtau nk ckp apa.. Ehmmm.. Nk kn beli jg la.. Plan nak beli botol n puting brand breastflow.. kak aishah pernah suggest gn jenis ni.. Tp beli je la dl.. Buat mak diam dl.. Kalo xde keperluan sgt, tgu dl la sekurang2 nya bila bb da 3 mgu lebih.. nsb baik hubby sekepala ngn sy bab2 bf ni.. Dia la yg banyak bg dorongan.. hrp2 la dpt bf bb hasya scr xclusive smpai bb 6 bulan.. Amin..

pengalaman di hospital taiping


Pengalaman dok dlm wad kt hospital kerajaan xde la teruk sgt.. Maybe sbb sblm ni xpenah msk hospital pun, either govt or private jd xboleh nak buat comparison, cuma kat private, family leh teman kita smpai ke malam, tp kat hospital kerajaan ni ikut time melawat..
So, pas operate, still xboleh nak bgn.. Pas habis ms melawat, hubby, mak n abah kn balik dan nurse ambil bb utk dijaga mlm tu sbb mmg xlarat nak bgn lagi.. Dok kat wad kelas 2 (w/pun kelayakan kelas 1, bilik 2 org tp xde kosong) yg berkongsi dgn 4 org lagi, n roomate best2.. Ada 2 org yg da bersalin, pun secara cSect tp dah day 2.. Sorang br 34w tp bukaan da 4 cm, n doc xbg dia balik.. Nsb ada budak ni sbb dia je yg cergas, boleh bergerak ke sana, ke sini.. Yg lain termasuk la sy, agak terbatas pergerakan nya.. Dia la yg tlg ambilkan brg, ambilkan bb bila ada bbb yg nangis xmo diam bila da bg susu.. N sorg lg tgh tgu turn utk msk OT.. Pn sama kn cSect..
Esk pg nye, day 1.. nurse dtg utk bersihkan apa yg ptt, n cabut saluran air kencing tu.. Mak aiii, ngilu je rs nye.. Dan nurse suh bgn utk ke toilet.. Sy bgtau la yg bila nk bgn terasa lg skt nye, tpp nurse bgtau kn lawan rs skt sbb kesan ubat bius tu ada lagi.. Kalo tgu lama, bila da xde kesan ubat bius, lagi skt nk cuba bgn.. Try bgn dgn bantuan nurse, berjaya utk berdiri dgn kepayahan, tp kepala lak pening, mcm nak pitam.. So, nurse suh duduk dl.. N sy decide nak tgu hubby dtg utk bantu ke toilet, lgpun blm ada rs nak buang air pn.. Bila time melawat, hubby pn tlg bgn kan sy, papah g toilet.. Ms kat toilet, kepala mmg rs pening sgt.. Rs nk pitam, ilang rs skt kt tpt operate sbb rs pening sgt2.. Thanks to hubby sbb sabar layan karenah sy.. Balik ke katil, n nurse bg bb utk dijaga mlm ni.. Start bg bf kt bb.. Tp, susu br nak mula keluar kan.. Bb mcm xpuas pun.. Start 9 mlm smpaila ke jam 3 pg, bb xnak diam.. Asek nanges je.. Rs pts asa sgt, minta nurse bg susu formula je.. dari biarkan bb nangis xkenyang smpai ilang suara, biarla bg susu formula.. Tp, ms nurse hantar susu tu, bb da tetido.. May be sbb letih nanges.. Sy lak yg nanges tgk bb tetido dlm kelaparan.. Pelan2 suap bb ngn susu tu gn sudu.. Ada la 2,3 sudu.. Hu3.. Xsanggup rs nye.. Ms ni la tefingat kt hubyy n ms ni la rs best nye bersalin kt private, ada org leh temankan kite bila ada prob camni..
Esk pg, day 2.. sblm bb bangun, tryy gn pam dl.. Alhamdulillah, lepas pam, dpt bf bb tanpa ada prob.. Bb pun puas ati je npk nye.. :)
so, lepas tu, sblm bb nk nyusu, mmg pam sesikit, supaya bila bb start bf, dia trs dpt susu, xde la dia nyot2 lm, br susu tu nak kuar.. Doc bgtau leh discaj esk.. Yea2.. Xsbr nye.. Tp bila check kuning bb, 9.8.. Esk kn repeat lg.. Alahai.. minta2 la leh balik esk.. Pe2 hal, biarla kn kat hospital PB je.. Dekat sikit family nak jenguk.. Hari ni da ok, leh trn naik karil ngn sediri, sakit mmg sakit tp boleh la thn.. Da bleh dudyk atas katil.. Sembang2 ngn member sebilik, share pengalaman.. Rupanye org lain, leh je bgn sendiri pas operate tu, xpyh hubby tlg pn.. Nampak nye, sy la yg manja sgt ek.. termalu lak sendiri.. plaster yg ttp tpt operate tu pn doc da buke.. Memula risau gak bila da buke, leh ke jejalan ke sn, ke cni.. Tp doc kt xde prob pun.. Ehmmm.. Mmg ye pun.. Sm je rs nye sblm buke n lepas buke plaster tu..
Day 3.. Konpem leh blk kol 2 ptg.. Bgtau hubby ngn mak.. Sementara tgu dorg smpai, sembang2, bc buku, main ngn bb.. Smpi je, trs hubby tlg kemaskan brg.. Setel sume doc, maka kami pn balik ke umah.. Cuma ms kat dlm keta, xleh terlanggar batu ke , lubang sikit pun.. Mmg rs perit.. So, hubby bw slow je.. Siap psg lampu hazard lagi tu.. Tu pn ada keta belakang yg hon.. Dorg ni xfhm ke maknanye bila da psg lampu hazard tu? Apa la.. Lgpun kitorg kat lane plg kiri, xganggu sgt pn kan.. Terul tol driver kat malaysia atau lebih tepat driver kat taiping-PB ni..
Selamat smpai rumah jam 3 lebih.. best nye da kat rumah sendiri.. Tp, pengalaman dok spital ni akan diingat smapi bebila.. Dgn nurse nye yg ramah, baik.. Doc dia pun friendly, explanation yg dorg bg pn senang nak faham buatkan sy berfikir, servis di hospital kerajaan xde la teruk sgt kecuali dorg kn serve jat ramai org.. sometimes buat kite menunggu agak lama..ye la, kos operate dengan dok wad sellama 3 hari.. Sumenye FOC, xpyh byr satu sen pn.. Kira berbaloi la dgn apa yg kite terima kan.. Xperlu la nk expect tinggi sgt.. Lgpun, bila xde family yg boleh temankan kite waktu mlm, buat kite berdikari, kuat semangat.. Kalo x, mesti nak bgn, nk mkn, nk ke toilet sy mengharapkan hubby yg tlg dan mungkin sy agak lambat nk beranikan diri utk bergerak dgn sendiri.. (ni sy la, org lain maybe lg kuat dr sy, xmanja mcm sy..)
p/s: buat hubby, mak n abah.. mekasih banyak2 atas segala2 nye.. Sy sayang kamu.. Muahhhhh...



tengoklah hasya tido sekarang.. jangan la nak ubah position dia tido ni.. gerak sikit je, terbuka la mata nye.. susah la pulak ibunye nak bertenet nanti.. ;)


ni masa kat hospital, kena tahan sbb kuning hasya 15 rasanyer.. nasib kn tahan sehari je... tp hasya nyer kuning last check 3 september 11.9, so doc ambil darah utk wat test lain takut hasya ada prob lain.. minta2 la, hasya xde apa.. review result lak sebulan lai.. debar2 la sy nak tgu result nyer..

Tuesday, August 31, 2010

pengalaman bersalin

sementara ingatan tgh fresh sal bersalin hari tu, rs nk mencoret la kt dlm blog ni, just utk dijadikan kenangan kan..

suppose due utk deliver 17 Ogos 2010, tp still tak rasa sakit lg.. mcm biasa wat checkup kat klinik and request utk jumpa doc khamis nye (if xberanak lagi la..) sbb kt klinik govt ni kalo xde prob, biasa nurse je yg akan check kite.. rabu still lagi tak rs apa, tp decided pg scan kt klinik private.. and doc bgtau bb berat 4.1 kg.. and dia advice utk double scan kat klinik yg selalu sy wat check up.. khamis pg scan and doc refer ke hospital taiping jumaat nye tu.. pg jumaat 20 Ogos 2010 dalam jam 730 am pg hospital taiping ngn mak dan abah (hubby kat kl, kija..).. xde perasaan apa pun, xde takut, sbb xrasa pun akan kn tahan sbb still xde rs sakit (err.. ada sikit la tp mcm ok jek..).. bila smpai, doc wat keputusan suh msk wad.. haaa??? ok la tu.. beg sume mmg da stand by lama dalam keta.. tgh lepak2 atas katil wad, doc dtg suh g scan.. konpem bb nye berat lbh krg 4 kg.. doc seluk, rahim br buke 1 cm tp msh tak rs sakit.. doc panggil mak dan abah dan terangkan pro and kon kalo nak bersalin normal dgn bb yg berkemungkinan berat nye lebih dr 4 kg (sbb scan katanye +/- 500g).. so, konpem operate je la.. set time kol 230 pm.. col hubby, and minta hubby balik segera... tp kn g jumpa yani dl, amek kuih raya (nyum3.. walaupun dlm pantang, dah 4 ketul kuih sampan coklat ditelan..)..

pastu lepak je la dlm wad.. smpaila kol 230, dorg siap2kan utk ke OT.. perasaan? ntah la.. yg ada rs xsbar je nk tgk bb, jumpa bb.. mulut mmg kumat kamit baca sume ayat yang dihafal.. col hubby minta maaf, minta ampun, halalkan makan minum (waaa.. syahdu tau..).. jumpa mak ngn abah sblm ke OT.. pun sama, minta maaf banyak2..so, ms kena tolak ke OT tu, mmg kosong je pikiran tu.. pas kena bius br rs gerun sikit.. tanya nurse jam pkl berapa, katanya 3pm.. berdoa je biar sumenye berjalan lancar dan CEPAT.. he3..

tetibe dgr suara bb nangis.. eh, anak aku ke tu? nurse bw tg dekat suh tgk bb apa.. hi3.. bb gurl anak ibu ni.. tepat 3.30 pm , 20 Ogos 2010 bersamaan 10 Ramadhan bb sy lahir.. alhamdulillah.. syukur sgt2.. pastu br la rasa lama ms doc nk jht semula.. siap ngantuk2 lg tu.. dlm kol 4 pm, dah kuar dr OT.. ms kn tolak ke wad (bb xde ms ni, nurse kata nanti dia hantar bb ke wad), tgk2 hubby dah ada.. wahhh.. suke nye.. risau jg hubby xsempat dtg iqamatkan bb sbb hubby bertolak dr kl kol 1 pm.. syukur sekali lagi sbb hubby selamat smpai.. bahagia sgt tau..

da msk wad, br dapat jumpa bb.. ala.. tomei nye anak ibu.. selamat semua nya.. alhamdulillah, syukur ke atas rahmat-Mu Ya Allah..


1st pic wif bb hasya
.
bb hasya hari pertama dilahirkan
.
sayang anak ibu
.
p/s : sambung cerita pengalaman di hospital selama 3 hari lepas ni k...
.

Friday, August 27, 2010

first entry of baby hasya


Alhamdulillah..
selamat melahirkan baby girl pada 20 ogos 2010, jam 3.30 pm di hospital taiping..
baby pun da ada nama... nur asyifa hasya binti mohd hailmi..


Friday, August 6, 2010

yuk.. makan..

sambutan anniversary dgn dinner kat eastin hotel, penang.. puas hubby cari dinner bufet yg best.. ada yg mhl sgt2 smpai Rm 130++.. yg kitorg pg ni br rm80++.. seafood lg tuh.. bertolak dr umah kol 12, singgah stn ketapi bkt mertajam beli tiket hubby nk blk ahad tu, pastu g jusco perda, tgk movie SALT.. perghh.. mmg mantap angelina jolie nih.. xpenah kiciwa la kalo tgk movie dia.. pastu lepak kt depan jusco queensbay sbb dpn ni ngadap laut.. ramai la yg main layang2 tp kebetulan ms kitorg sampai, xde angin.. sian la tgk bebudak kecik ni main tarik smbil lari2 ngn layang2 tu.. da dekat kol 7, kitorg trs ke eastin, dekat je ngn queensbay mall nih.. mmg lapa jg la sbb mkn ns lemak sblm kuar umah td je.. plan nk simpan prt bebetul sbb nk mkn puas2.. hi3.. kitorg lepak smpai kol 9 mlm, br kuar dr situ.. tu pn pas 5-6 kali bangun amek lauk.. mmg mkn lauk je la.. saefood dia mmg best.. ada lobster, ketam, udang, sotong dan best sekali desert dia (sy mmg hantu desert).. banyak la sgt2.. puas ati betul.. hubby, tq so much.. len kali kite dtg lagi ek.. muahhhhh..

posing kt depan queensbay mall, penang
.
kt dlm cafe.. tempat bufet
.
kami..
.
desert yg beshhh..
.

makan.. dan makan lagi..
(sory la, xingat la apa nama makanan nye.. sibuk mkn jek)
.
sedap..
.
marvelous.. hubby nyesal sbb amek sekali jek lobster nih..
.

Sunday, August 1, 2010

dedikasi di hari istimewa

Sambutan 1st anniversary @ Swez Brasserie, Eastin Hotel, Penang (pic esok la ye..)

"1 ogos 2010.. genap setahun perkahwinan sy dan suami tercinta.. tarikh ini la yang mengikat kami menjadi pasangan suami isteri yang sah dunia akhirat.. tarikh yang ditunggu2 sejak kami mula mempunyai perasaan cinta.. pengorbanan yang sama2 kami lakukan sepanjang setahun bersama ni, diharap menjadi penguat perjalanan pada tahun2 akan datang.. InsyaAllah, xlama lagi, hidup akan makin gembira dengan kehadiran bb yang memang diharap2 kan.. setiap kali melihat wajah suami, semakin bertambah kasih sayang saya.. semoga impian untuk hidup sebumbung akan jadi kenyataan tak lama lagi.. betul2 berharap dapat bertukar ke kl secepat mungkin.. xsampai hati bila suami terpaksa berulang KL-PB setiap minggu.. makan minum diuruskan sendiri.. terima kasih suami yang sy syg, Mohd Hailmi A Rahman sebab menjadi suami yang amat memahami.. kehadiran bb kite menjadi hadiah daripada isteri mu di bulan yg terindah ini.. i love u so much... muahhhhh"

Friday, July 23, 2010

kasut ku sayang

jom kite cerita psl kasut nak..
.
saya mmg gile kasut.. dr zaman bujang lagi smpai la da kawen.. hubby pun tak tau nk ckp apa.. dlm bonet keta tu penuh ngn kotak kasut saya.. cuma baru2 ni baru sy perasan, tinggal kotak ksg je.. isinya ntah ke mana la.. ada yg adik sy pinjam, ada yg sy simpan dlm stor kat atas.. berterabur pulak kasut2 saya tu.. sedih lak.. tu je la koleksi yg saya rasa sy mampu beli.. hand bag tu ada la jg tp xsebanyak kasut snn kasut ni lagi murah.. tambahan lagi bila ada sale..
.

dari kiri atas ye..

1. kasut kerja saya yang pertama.. brand alen delon.. br pakai dua kali.. sebab xselesa langsung.. kaki sakit bila pakai.. ni beli ms saya dok kat grandeur towerm pandan indah ngn housemate merangkap office mate, naja namanye.. kitorg beli sama dua2 orang.. dan sama2 juga rasa xbest pakai kasut nih..

2. beli ni semata2 nak g open house raya clinic-mate lily kat bandar kinrara.. alen delon.. semangat giler tu.. tp msk umah, kn gak buka kasut.. hahahahahaha.. alasan yg tak logik kan utk mendapatkan kasut baru

3. ni masa window shopping ngn farihah, amphai dan sorg lagi opismate amphai.. rasanya rega nye RM99.. brand Eclipse.. beli kat MidValley.. pun xbest.. pakai sekali dua jek.. pastu simpan je dlm keta tu..

dari kiri bawah pulak..


4. ni beli kat plaza hartamas.. masa tunggu jua, adik farihah abes kija (masa ni dia tgh praktikal kat hartamas).. brand baley.. xde alasan specific utk beli kasut ni.. selesa gak la.. best, sbb nampak kaki seksi.. (tu adalah kriteria yg kena ada ms beli kasut..)

5. Primavera.. mmg berkenan lama dah kasut ni.. cantik sgt.. kaler purple.. susah nk match ngn baju tp kaler dia tu 'in' sgt.. sebelum ni reganya RM99.. ms jejalan ngn abg sharil, tgk2 dah less 50%.. apa lagi.. rembat dan trs pakai..

6. Primavera lagi.. tak ingat sgt beli kat mana.. tp mmg cantik dan selesa sgt.. last pakai ms g ambil sijil ISO kat terengganu Oktober 2009.. kalo xsilap, last pki high heel sbb pastu dpt tau pregnant, so hubby kata sume kasut high heel simpan untuk sementara waktu.. yess boss.. ;)
.
.
mula dari atas sebelah kiri..

1. ala.. tak ingat jg la bila beli kasut nih.. kat mana pun xingat.. eh, haaa.. kat Pavillion.. ms ni ngn lily dan en hailmi (hubby saya la tu.. ms ni still kenkawan.. hubby rajin ikut sy g shopping.. lama pun dia tak kisah tau)

2. ehmm.. kasut ni beli ms kija kat kerian.. xtinggi sgt.. kasut ni la g metg, kasut ni jg la redah msk site.. hahahahaha..

yg bawah pulak ye..

1. sama la ngn yg tadi.. beli ms kt kerian.. yg ni beli ngn hubby.. masa ni kitorg dah jd couple yg dok jejauh.. jumpa sebulan sekali je.. hu3.. sama la sekarang pun.. sedih la..

2. ni kasut g honeymoon.. beli ms majlis kt seremban rasanye.. (sempat g shopping ek..).. nak naik feri, bot sume nye, haruslah cari yg bertali bagai kan.. xde la kasut jatuh laut kan..
.

Crocs Madeira in Espreso/Bublegum Colour

sekarang ni, time pegnant, tak berapa lak gile shopping kasut.. setakat ni beli 2 je .. scholl (ibu pegnant mesti kebanyakan nya ada kan..) dan crocs.. sebelum ni mmg tak berapa minta crocs, tp since hubby asek sebut je.. sy belikan la as birthday present hubby bln april hari tu, dan sy pun membelikan jg utk diri sendiri.. ok la, cuma crocs ni buat kaki ada 'bau' la sikit.. erkkk, ke sy je yg ada prob tu, org lain ok je kot..

p/s : sume pompuan mesti giler kasut jg kan.. xsabar nk tunggu pas pantang, nak sambung hobi shopping kasut ni..

Thursday, July 22, 2010

Langakwi @ 35 wks

Cuti weekend lepas hubby temankan sy ke Langkawi sbb Isnin 19 Julai tu ada pembentangan Draft Final Report - Meeting And Workshop Tsunami Modelling And Impact Studies For The North-Western Coast of Peninsular Malaysia, anjuran Bhg Pantai JPS Malaysia. Risau jg bila pkirkan boleh ke nak naik feri ni.. xpening ke nanti.. tp disebabkan sy sejak ngandung ni amat kuat la berjalan dan suka sangat part shopping2 nih, kuatkan jg semangat.. lagipun hubby kan ada.. apa nk risau kan..
.
so far, xde problem ms naik feri.. cuma susah nk lelapkan mata sbb rasa tak selesa.. xselesa pn sbb rasa nak buang air.. biasa la kan org ngandung ni asek rs nak terkucil je.. so, bila tgk keadaan toilet nye yg tak meyakinkan (bersih tp feri tu goyang2, risau lak kt dlm tu sorg2 nti) maka ditahan je la.. sampai kat jeti Langkawi, we all cari keta sewa dl.. amek Vios, RM 80/d pastu terus ke Pantai Cenang utk check in di Langkawi Boutique Resort, RM 144/d.. booking tru internet jek.. pastu pas solat, kuar n bershopping di pekan Kuah.. apa lagi, shopping coklat je la.. tu pun xde la banyak sgt.. beli apa yg dipesan jek.. yg plg best, kitorg berjaya beli periuk kaca VISION.. saiz 3.25L dan 2.25 L dgn harga RM 119 dan RM 105 setiap satu.. murah ke ek? org kata kalo kat luar Langkawi mahal rega nye.. xkisah la.. asalkan pueh ati sbb impian tercapai.. nanti datang Langkawi lagi, nk shopping set pinggan mangkuk lak..
.
mlm tu kitorg dinner kat Hj. Jelani Seafood, betul2 kat Pantai Cenang.. mkn depan laut.. best betul.. pure masakan Thai.. tukang amek order sume org Thai.. nasib leh cakap melayu.. we all makan ikan siakap masak stim + halia, sotong goreng tepung, tomyam campur SEP (tomyam putih.. sedap, macam2 ada dlm tomyam ni tp xpedas) dgn kerabu mangga, air fresh orange dan tembikai.. sume sekali RM73.. kenyang yang amat2.. pastu jejalan kat pantai, teringat ms honeymoon dl.. skrg bw bb dalam perut ni pulak.. bahagia je rasanye.. ;)
.
kegigihan membawa perut @ 35 wks ke Langkawi
.
malam pas jejalan kat kedai tepi pantai tu, kitorg balik bilik n terus tido.. esk pg pas bf, hubby hantar ke One Helang Hotel, dekat ngn airport sebab seminar tu buat kat hotel ni.. pas break t/hari terus check out dan balik ke jeti.. dalam feri tido jek.. lena betul.. dah sampai jeti kuala kedah baru sedar.. kitorg sampai ke PB kol 7.30 malam.. mlm tu hubby balik ke KL naik train jam 12.30 mlm.. hu3.. mm biasa la.. sedih je rasanya tp puas ati sbb dapat g bercuti berdua je ngn hubby.. pasni, dah bertiga pulak kan.. semakin bahagia rasanye..

Thursday, July 15, 2010

bakul rotan baby


Hari tu masa pergi kursus di Kuala Kangsar, jejalan kat kedai tepi sungai.. so, nampak le bakul rotan baby nih.. mak aiii.. comel nyer.. mmg sesuwaiii le sgt ms majlis naik buai bb nti.. tanya makcik kedai ni, dia letak RM120, bleh kurang RM90.. ha?? mcm mahal je.. so, kena pikir dulu, diskus ngn hubby..

kedai makcik ni jual Rm90.. no kurang2 lagik.. ishhh.. sombong tul.. dah la ada kaler ni je.. kite nye bb ge-girl.. so, harus lah cari kaler pink kan.. KIV la dulu

Malam tu hantar mms kt hubby, mmg comel hubby kata.. ikut suka la, kalo nk beli, proceed je la.. jgn nyesal tak beli pulak nanti.. so, esok pas abes kursus g sekali lagi tp member ajak pusing2 dulu kut2 terjumpa kedai lain yg jual bakul bb yg sama.. akhir nya.. kat satu kedai ni ada jual bakul rotan bb.. kaler pink lagi tu.. tawar nye tawar dpt rm65.. perghh pueh ati den.. lalalalalalala..
.

baru la comel kan.. ;)