Friday, November 21, 2008

sardin.goreng

balik opis dua hari lepas.. my adik bogsu minta nk makan.. malasnyer nk kuar.. so, kite wat sardin la nak.. cecah ngn roti yg abah beli.. nyum3... so, mulakan la acara menyediakan bahan2 nyer... (ceh.. masak sardin pun nak citer..)


sardin

cili kering yang dimesin


bawang merah/besar dan bawang putih


air asam + garam


bebenornyer, masak je sardin nih cam biasa.. tp ada org cakap, goreng dulu ikan sardinnya.. dah gak masak tu, angkat pastu baru la tumis bwg putih, bwg merah and cili mesin tuh.. dah garing cili tu, baru la masukkan sos sardin and ikan yg dah goreng tu.. last sekali, masuk kan air asam jawa and garam secukup rasa..

goreng dulu ikannya.. pastu msk lar cam biasa yer...

...

ta daa.... dah siap pun...

dan makan la bersama roti.. nyum3...

patut beli roti wholemeal tu kan... roti ni leh kasi gumuk tau.. tp mkn sekeping tak de hal kan... rasa sardin ni kan lagi sedap tau.. tak de la rasa hanyir... banyak resipi pasal sardin nih.. sardin black pepper, sardin suun, sardin mayonise and sardin kari... mana dapat resipi sardin nih? he3.. adalar... so, selamat mencuba.. kalo rajin, maybe akan post n3 ttg sardin kari.. sedap wooo.. cecah ngn roti.. perghhh, nyum3...

2 comments:

hailmi said...

not bad for first try..tp sy tak rasa lg tau..hmm biasanya kering sket lg..tu nmpk mcm byk sgt pula kuahnya..anyway,congrates berjaya msk ;D

Nur Hareza said...

sj wat kuah banyak.. sbb yg nk mkn nye ada 5+1 (tu amad larr..).. tq2.. kembang lak rasanyer walaupun msk sardin jek..