Friday, February 6, 2009

mi.udang.banjir@warung.mak.teh

hye.. ni nak cite pasal mi udang banjir kat Kuala Sepetang aka Port Weld.. sesape yg pernah tgk majalah 3 pd 31 januari lepas mesti tau pasal kedai ni.. warung ni famous sgt kalo pasal udang2 nih.. ada ns grg udang, mi grg udang, kuey tiaw grg udang tp yg plg best mi udang banjir.. nape banjir? mi tu dibanjiri oleh udang lar.. banyak betul udang dia.. sepinggan ada smpai 15 ekor udang.. jenuh mkn udang la kat sini...
.
kuala sepetang ni terletak dalam daerah Taiping.. kalau keluar tol Kemunting tu, lepas traffic light amek kanan.. terus je lagi.. terus smpai jumpa satu pekan kecik.. tu pekan Simpang namanya.. smpai kat simpang 4, kt situ ada traffic light lagi, amek kanan... tu kira dah msk jalan nak ke Kuala Sepetang lar.. pastu terus la lagi... akan jumpa satu selekoh ke kanan.. terus lagi.. smpai la jumpa selekoh yg ke kiri.. kat situ, dr jauh akan nampak satu pencawang tnb sebelah kiri.. warung tu dekat je ngn pencawang tnb tu.. ha... jgn tersilap.. kat sepanjang jalan tu, mmg banyak gerai mi udang.. cari kedai yg dkt dgn pencawang tau.. nama kedai tu Warung Mak Teh...
.
harga mi udang ni berbeza bergantung kepada jenis udang.. kalo udang bela, RM6, kalo udang laut, ada RM8, RM10 dan RM12.. tp yg RM12 sepinggan tu, udang dia besar sgt.. suka yg sedang2 je saiz dia.. key, kpd yg ada kesempatang ke utara tu, singgah la kejap kat warung mi udang ni ye.. mmh sedap.. kalo nak compare mi udang yg kat Sg. Dua, Pulau Pinang tu, prefer lagi kat sini.. murah, sedap dan udang dia mme banyak giler.. masa perjalanan dr tol kemunting tu dalam 20 minit la juga.. dekat je sebenarnya, tp antara tol dgn pekan Simpang tu banyak speed trap.. had laju 70km/j.. tu yg buat lama tu.. yg penting, berhati-hati di jalan raya.. chowww...
.
tengok tu.. punya la ramai org.. smpai kena berdiri la nak tunggu tempat kosong
.
ta daa... banyak giler kan udang dia.. ni sepinggan baru RM6..
.
note: agak nya la kan.. kalo Mak Teh tu tau kedai dia kn promote kat cni.. harus dapat mkn free pas ni.. hi3..

5 comments:

hailmi said...

nnt jgn lupa bw sy g sana.. ;)

aishah zaharin said...

reza~
princess of food. ;P

nurhareza said...

hailmi-buleh3.. dtg ramai2 tau
kak aishah-hi3.. promote makanan tempatan..

Erin Rashid said...

beja..
aku mmg tgk M3 citer pasal warung mak teh ni
esoknye terus masak mee dgn udang
hahahha..giler kemaruk nk mkn la kes nyer
esok2 aku blk msia
harus aku selak lg blog ko ni
utk tgk direction ke warung mak teh
atau aku mtk ko tlg bwk kitorg ke sana
hehehhe.. meleleh air liur aku beb!

Anonymous said...

Taklah sedap sangat. Sup kosong dengan mi saja. Udang dah masak asing. Mereka letak kat atas saja. Dan udangnya tak fresh sangat.