Thursday, May 31, 2012

angan-angan saya

saya berangan nak rumah single storey, corner lot di kawasan Bangi, Kajang dan Seri Kembangan/Balakong
agaknya bila akan tercapai?

 ini adalah keyakan pinjaman peumahan kerajaan terbaru 2011

 dengan harga rumah RM298,000 saya dan suami perlu sediakan RM 1,400 sebulan

isu utama :
  1. macam mana nak cukupkan RM1,400 sebulan dengan perbelanjaan sekarang yang kadang-kadang ada lebih, kadang-kadang korek tabung?
  2. part mana yang saya nak potong/kurangkan bagi memastikan saya dan suami ada RM1,400 ini?

setelah berfikir-fikir saya perlu ada tempoh percubaan sehingga hujung tahun ini untuk memastikan saya ada wang secukup ini supaya saya boleh yakin untuk membeli rumah berharga lebih kurang RM300,000 ini.. sekarang, kami membayar pinjaman bank untuk rumah yang kami diami sekarang RM550 + duit maintenance RM100, maka saya juga kena pastikan rumah ini ada yang boleh sewa paling kurang RM700/bulan (semi-furnish) dan saya nak cuba dari bulan depan hingga bulan Disember 2012 setiap bulan saya boleh menyimpan RM 700 bagi memastikan kalau saya proceed juga nak beli rumah itu, kami sekeluarga tak tercekik di tengah bulan!!!

UPDATE!!

rumah area Semenyih ok ke ye? harga dalam RM240,000.. single-storey semi-D.. jarak perjalanan 36 km dari Semenyih - KL.. tapi kalau balik Seremban, memang dekat juga lah..

UPDATE LAGI!!!

da pergi tengok kat Taman Bangi Jaya macam yang diiklankan dalam mudah.my.. kotor, selekeh dan memang tak sanggup nak beli.. surau pun tak nampak, ada hanjing sana sini, tak nampak rumah orang melayu pun.. ok, stop cari rumah kat Semenyih!!

8 comments:

irmafittaputri said...

untunglaa...loan interest rumah kalau rendah... sekarang harga melambung...umur makin tgi... down payment pon byk bank dh kenakan 20% pada umur yg 30thn keatas...huhuhu..macam kami try byk bank..last2 kena interest tgi gak.. pinjam 295k..bulan2 rm1780..sekarg tgh pikir nak behenti keje...xtahu la..camne nak survive dgn 2 kete...loan study..utilities bil (astro, maxis, streamyx)..pening jadik org dewasa (dh nak masuk 30 br rasa jadik dewasa)..ngeeee

Nur Hareza said...

tapi kita ni banyaknye utang.. umah yg ada nak kena bayar juga.. tak tau lah nak ptg belanja kat mana.. ni pun tak ambil astro (gigihkan??, bil tepon cuba max rm40 je sebulan, b.band pun amek yg rm50 tu jek.. maybe tak pyh mkn luar kut..

kenapa irma nak berenti kerja?

Mimy Hamid said...

salam hareza....eh macam kenal la husbend awak...yer op course kenal...kirim salam hailmi yer...my exopismatte

zahirian said...

beja..rumah 550 jek sebulan?murahnye?kos hidup belah-belah sane memang tinggi pon kan..takde jalan lain melainkan berjimat..huuu..jenuh

Nur Hareza said...

mimy - hi3, da lama jd ur silent reader.. bila sembang ngn husband, dia yg bgtau yg u all ex-opismate..

sikin - dok apartment, dapatlah banayak tu.. kalo land house, mungkin tidak.. kan, jimat je lah.. itu yg boleh buat

irmafittaputri said...

reza: kalau keje swasta...time muda ok la...dah tua..mcm tak berguna plak...nak lawan orang muda..mmg xlarat...better keje sendiri...lagik berbaloi & puas hati..kita bil tepon laki bini rm300/month..astro rm140... ni lom pakai tenet kt umah ..huhuhu...lega dh pindah...sbb xyah bayar duet sewa..petua kita nak bg komitmen...main undi/kutu bebanyak..hahaha.so xde la nk bershopping xtentu arah... time dapat lekat kt barang..

irmafittaputri said...
This comment has been removed by the author.
Nur Hareza said...

irma : huhuhu.. aku nye bil tepon tak sampai rm50 pun sebulan.. ko tgk mcm mana akunye jimat.. tak tau la nak jimat tang mn lagi.. ;)