Tuesday, August 31, 2010

pengalaman bersalin

sementara ingatan tgh fresh sal bersalin hari tu, rs nk mencoret la kt dlm blog ni, just utk dijadikan kenangan kan..

suppose due utk deliver 17 Ogos 2010, tp still tak rasa sakit lg.. mcm biasa wat checkup kat klinik and request utk jumpa doc khamis nye (if xberanak lagi la..) sbb kt klinik govt ni kalo xde prob, biasa nurse je yg akan check kite.. rabu still lagi tak rs apa, tp decided pg scan kt klinik private.. and doc bgtau bb berat 4.1 kg.. and dia advice utk double scan kat klinik yg selalu sy wat check up.. khamis pg scan and doc refer ke hospital taiping jumaat nye tu.. pg jumaat 20 Ogos 2010 dalam jam 730 am pg hospital taiping ngn mak dan abah (hubby kat kl, kija..).. xde perasaan apa pun, xde takut, sbb xrasa pun akan kn tahan sbb still xde rs sakit (err.. ada sikit la tp mcm ok jek..).. bila smpai, doc wat keputusan suh msk wad.. haaa??? ok la tu.. beg sume mmg da stand by lama dalam keta.. tgh lepak2 atas katil wad, doc dtg suh g scan.. konpem bb nye berat lbh krg 4 kg.. doc seluk, rahim br buke 1 cm tp msh tak rs sakit.. doc panggil mak dan abah dan terangkan pro and kon kalo nak bersalin normal dgn bb yg berkemungkinan berat nye lebih dr 4 kg (sbb scan katanye +/- 500g).. so, konpem operate je la.. set time kol 230 pm.. col hubby, and minta hubby balik segera... tp kn g jumpa yani dl, amek kuih raya (nyum3.. walaupun dlm pantang, dah 4 ketul kuih sampan coklat ditelan..)..

pastu lepak je la dlm wad.. smpaila kol 230, dorg siap2kan utk ke OT.. perasaan? ntah la.. yg ada rs xsbar je nk tgk bb, jumpa bb.. mulut mmg kumat kamit baca sume ayat yang dihafal.. col hubby minta maaf, minta ampun, halalkan makan minum (waaa.. syahdu tau..).. jumpa mak ngn abah sblm ke OT.. pun sama, minta maaf banyak2..so, ms kena tolak ke OT tu, mmg kosong je pikiran tu.. pas kena bius br rs gerun sikit.. tanya nurse jam pkl berapa, katanya 3pm.. berdoa je biar sumenye berjalan lancar dan CEPAT.. he3..

tetibe dgr suara bb nangis.. eh, anak aku ke tu? nurse bw tg dekat suh tgk bb apa.. hi3.. bb gurl anak ibu ni.. tepat 3.30 pm , 20 Ogos 2010 bersamaan 10 Ramadhan bb sy lahir.. alhamdulillah.. syukur sgt2.. pastu br la rasa lama ms doc nk jht semula.. siap ngantuk2 lg tu.. dlm kol 4 pm, dah kuar dr OT.. ms kn tolak ke wad (bb xde ms ni, nurse kata nanti dia hantar bb ke wad), tgk2 hubby dah ada.. wahhh.. suke nye.. risau jg hubby xsempat dtg iqamatkan bb sbb hubby bertolak dr kl kol 1 pm.. syukur sekali lagi sbb hubby selamat smpai.. bahagia sgt tau..

da msk wad, br dapat jumpa bb.. ala.. tomei nye anak ibu.. selamat semua nya.. alhamdulillah, syukur ke atas rahmat-Mu Ya Allah..


1st pic wif bb hasya
.
bb hasya hari pertama dilahirkan
.
sayang anak ibu
.
p/s : sambung cerita pengalaman di hospital selama 3 hari lepas ni k...
.

5 comments:

lily lotus said...

baper exact berat baby? besarnya..huhu..comel gilos..congrates!

mast@work said...

huhu.. baby besar.. tahniah reza.. selamat berpantang..

Iryani Noor said...

ehehehe.. time reza call ckp dh nk masuk labor room aritu, rasa meremang bulu roma.. still terbayang time yani dlm labor room dulu..

terharu plak sbb hubby reza sempat singgah nk amik kuih tu w/pun reza dh msk labor room.. tq bebehh..

aipp smpat lg mamam kuih sampan tu ekk.. pantang jgn tak pantang..

btw bb hasya sgt chumill.. geram tgk pipi die tu..

~n0rliza 0thman~ said...

ha 4kg ke? berapa brt sebenar?(nk tau gak)

sempat mkn kuih sampan yani? hehe.. takpe..makan aje hehe..

comel baby hasya, bambam gak tu.. selamat berpantang~~

mama_fatin said...

tahniah reza..
kita bersalin hari yg sama
20 ogos 2010, cuma aku lambat 3 saat jek..aku selamat bersalin 3.33ptg..bila baca msg hail mi, nak tergelak pun ada...lbh kurang jek kita bersalin..anyway congrates yea..