Thursday, March 26, 2009

rumah.idaman

errr... apa ek nak nulis kt n3 utk hari ini.. ding dong.. ding dong..
kite cite pasal beli umah la nak..
.
semua orang mengimpikan ada rumah sendiri.. nak rumah besar, bilik ada banyak (kalo leh xmo umah 2 tingkat.. tp dgn rega tanah yg mhl sekarng ni, terpaksa la juga double store house menjadi pilihan), ada laman yang luas, rumah corner lot, dekat ngn shopping complex, dekat ngn opis, xde masalah jammed, dkt ngn sekolah anak2, dekat ngn umah parents/adik beradik/sanak sedara.. tapikan, hidup kena realistik.. tambahan lagi kalo kerja kat kl.. dengan kemampuan yang ada, susah kalau kita nak semua tu dalam satu pakej.. mmg tak akan dapat punya.. kecuali la kalau duit tak menjadi halangan.. utk org2 yg kija mkn gaji ni, mmg la susah..
.
me? ada gak plan nak beli rumah sendiri nih.. dan mmg dah byr deposit pun (nasib xbanyak..).. tp bila di fikir2 kan sedalam-dalamnya.. tambahan pulak pemaju yg uruskan dokumen pinjaman tu ambil masa sampai 4-5 bulan.. dan kemungkinan harga rumah tu akan bertambah (err.. kalau beli rumah daripada pemaju yg dah 2 tahun siap, then memula bgtau kita yg rega umah tu ikut rega ms construction.. tp tetiba bila dah nak sign dokumen, rega umah tu mgkin akan naik sebab dia nak value-ing rumah tu semula.. rasa2 nye mmg perkara normal ke ek...) start berfikir sama ada patut tak patut nak teruskan beli rumah tu..
.
fyi.. rumah tu terletak di rawang, ada lar 45 km dari kl .. dengan nak byr tol nye lagi.. kalo kuar umah kol 7 pg pun, start sg buluh lagi dah mula jem.. tu tak pe lagi.. nama pun kija kat kl.. dok ler mana pun, jem tu tak leh nak elak lagi kan.. tp yg tak bestnye, katakan la dah balik umah, tetiba teringin nak tgk midnight movie kat pavillion ke, klcc ke.. tak ke jauh sesangat tu.. mySM tu pulak kalo projek kat klcc dah start, mmg tak kira masa balik umah nyer (err.. pas kawin nti, kitorg plan nak dok umah ni la..).. kekadang kol 12 mlm, kekadang kol 3 pagi.. tak ke kesian nak balik rawang mlm2 buta mcm tu.. sorang2 lak.. tambahan lagi parking kat klcc mmg tak leh nak claim.. so, terpaksa naik motor la.. kalo park keta kat dlm tu.. alamat hari2 mkn maggi je ler.. sehari kalo msk kol 10.00 pg-3.00 pg, plg kurang kena rm40.. kalo 5 hari seminggu.. sebulan dah bp kan.. tak kan duit gaji nak byr tiket parking je kan.. so, naik motor la plg jimat.. parking tak kira berapa jam pun, RM2 je lar.. jadinya, bertambah la lagi satu masalah.. tak kan nak balik rawang naik moto????? oh, NO..NO..NO.. tak kan mungkin akan ku benarkan perkara itu terjadi.. tidak sama sekali.. hi3
.
jadinyer, esk hari kn fax surat kpd developer tu untuk batalkan pembelian rumah @ rawang tu.. sedih tu mmg la sedih.. sebb rumah tu dah menepati ciri-ciri rumah idaman tau.. tp nak buat mcm mana.. mungkin bukan rezeki..
bila tak jadi beli rumah tu, timbul semula masalah nak cari rumah lain.. BELI atau SEWA..??? lokasi strategik yg sesuai dgn bajet dan tempat keja..?? ehhmm.. mungkin mengambil masa yg agak lama kan.. harap2 apa yg dihajati akan termakbul... amin..
.
note : mySM kata, "one-by-one".. "step-by-step".. ada rezeki, tak ke mana.. ;)

2 comments:

lily lotus said...

betul tu...cari btul..biar berbaloi kan

nurhareza said...

lily- nak yg berbaloi tu mkn ms sikit ler..