Wednesday, June 1, 2011

supplement SHAKLEE

actually nak story mory tentang pengalaman hasya di hospital Columbia Asia tapi terpanggil pulak nak bercerita tentang supplement.. actually, seminggu dua ni memang meng-google je la kija nya bila tak de kerja ada masa senggang kat opis baru nih.. puncanya sebab rasa sangat letih, tak bertenaga bila balik rumah after work.. biasa nya dalam jam 5.45 ptg dah gerak balik ke rumah (tengah xbusy sangat boleh la, kalo tak mesti 6 lebih sikit juga baru gerak dari presint 15 nih), sampai taska amek hasya dalam kol 6.15 ptg.. balik, hasya konpem nak ngendeng bf, bila dia da lelap tu, baru boleh keluarkan barang2 hasya dari beg utk dibasuh, start msk bubur nasi dia untuk bekal ke taska esok nya, basuh kain, sidai n lipat kain yang da kering.. kalo rasa malas nak kuar, masak la kekadang.. masak yang simple2 je.. so, kol 8.30 malam husband balik, makan n sembang lebih kurang.. kol 10 da rs tak boleh nak buka mata.. terus la lelap sampai kol 5 pagi esok.. mengepam apa pun tak ada.. so, start bagi hasya FM masa kat taska.. nak buat mcm mana, mmg rs susu da mula nak kering.. kat opis pun mmg sebulan dua ni tak mengepam pun, tgu pam balik kija, sebelum tido n bangun kol 3-4 pagi untuk pumping session.. tapi sejak dok kl ni, mmg tinggal sume tu.. harap difec bf je..

pastu perasan hasya batuk da dekat seminggu lebih tak elok2, mcm ada kahak je.. da amek ubat pun tak sihat terus.. pelik juga, selalu hasya kalo sakit, sehari dua trs elok, ubat tak abes lagi dia da ok, ni ubat da nak abes pun mcm tu jg.. so, bila pg chek spital, doc bagi ubat lain.. dalam ati dok risau sampai bila hasya nak terus makan ubat.. yg paling tragik, p*p*t hasya ada bintil2.. konpem dia kena nappy rash tp soooooo teruk sampai dia nanges2 bila kitorg nak basuh montot guna air.. bw g jumpa doc kat Colombia Asia, so doc tanya ada tukar susu ke??? me : terkedu tak tau nak cakap apa sbb doc bgtau maybe batuk + nappy rash (siap doc advice malam2 pakaikan lampin je, xbleh pakai diapers.. so, da msk 3 malam we all kelam labut salinkan lampin hasya bila basah.. bangun setiap satu jam nak check kekalo lampin da basah) yg sgt teruk tu sbb alergic susu lembu n minta tukar kepada susu soya (daripada hasil pembacaan, susu soya tak banyak khasiat seperti susu lembu, so sy pilih susu lembu free lactose brand dumex).. OMG, apa yg ditakutkan selama ni menjadi kenyataan.. dan terus rasa keciwa sangat sbb keMALASAN diri sendiri menyebabkan hasya yang terima kesan nya..

jadi, mulai minggu ni, mulakan balik pumping session di opis... memula mmg frust sebab susu yang keluar 1oz je.. xpe, hubby sedapkan ati yg susu tu amaek masa nak kuar sekali banyak mcm dulu2.. second session dapat la 2 oz.. alhamdulillah.. so akan cuba teruskan sampai la boleh buat stok susu untuk hasya.. so, dua hari ni dapatla bekalkan hasya susuibu.. tak banyak mana pun, dalam 4oz je tapi lepaslah untuk sekali minum.. sambil tu start amek supplement (baru je semalam), brand shaklee (hubby agen shaklee, so beli dapat harga agen.. ada yang berminat??)

1.   B-COMPLEX
     - untuk tenaga
       (pernah ada mommies ni bagitau berat dia turun juga sbb jenis ni meningkatkan metabolisme)

2.   VITALea
     -  complete vitamin

3.   ALFAFA
    -  errr... tak tau apa khasiatnya tapi boleh tingkat kan pengeluaran susu ibu

4.   VITA C
    -  bahan antioksidan yang penting untuk mengekalkan kesihatan, membantu pembentukan kolagen, ligamen dan tendon. Vitamin C turut membantu penyerapan zat besi dan meningkatkan sistem imun badan supaya terhindar daripada jangkitan penyakit.

Total sume RM 213.00 dan tahan untuk 2-3 bulan kecuali Alfafa tahan untuk sebulan... da try compare ngan brand yang banyak kat farmasi, lebih kurang je rega dia.. so, pasni bulan depan nak amek Vit E pula sbb dulu masa bujang pernah la makan dalam sebotol dua dan memang elok kesannya.. so, sekarang ni kulit rasa kering n rambut asek putus je dan mmg rasanya dah nak masuk 3 series tahun depan, memang kena mulakan bab2 penjagaan diri, kesihatan dan kecantikan.. cuma part nak bersenam tu je n kawal pemakanan je belum mulakan lagi.. xpe la, slow kan, nanti kalau  nak buat semua takut tak terbuat pula.. CHAIYUKKKK!!!!

so, lepas ni nak kena RAJIN la makan semua supplement nih

2 comments:

Ummi said...

beja..anak kami 2org tu pon dulu alergic lactose..masa mula-mula taktau..jenuh dok tukar susu..bila dah tau alergic lactose..terpaksa la bg isomil..tatau plak dumex ade yg free lactose?nak cari la..

nurhareza said...

ummi shikin: reza cari kat farmasi.. dorg yg bgtau, ms tu tanya jg la susu soya tak ok ke.. cuma dia kata susu soya ada bau sikit, taku bb hasya tak nak je.. da 2 hari minum susu tu, etakat ni ok je.. tp kalo diizinkan Allah, mgu depan da blh stop FM sebab production susu da mula ok.. hari ni dapat la bagi kat taska susu ibu 8oz.. hi3, kalo tak sebelum ni 2-3 oz je.. tengah tekat nak fully susu ibu balik..