Wednesday, June 15, 2011

mencari shower head

we all sekarang tinggal di Apartment Kinabalu, tingakt 7 dari 8 tingkat..
masaalahnya, water pressure dalam bathroom ada sedikit low dan kalau pakai shower head tu mesti meleleh je (i guest la, sebab tu tenant lama buka shower head).. so, plan nak replace dengan shower head baru.. hajat hati nak buat ala2 bahthroom standard hotel, tapi disebabkan saiz nya yang agak sempit sampai nak berjimba2 pun tak muat kecil,  cuma tukar apa yang patut..
.
pintu confirm nak tukar sebab part bawah nye dah reput, sampai hasya leh main hulur tangan bwh tu bila ibu tengah mandi plus bila buka tu bebetul cukup2 lalu tepi sink (sink nya besar. tak padan dgn saiz bilik air jadi harus lah mencari sinki yang agak comel, corner pedestal sink maybe??).. tengah survey nak beli pintu.. sliding atau yang buka bentuk V tu.. tengok iklan dalam paper anggaran RM300++/nos..
.
try google sal masalah low water pressure ni, kut2 la ada shower head yang khas utk masalah macam ni kan... bila baca forum ni http://ths.gardenweb.com/forums/load/plumbing/msg1121344412858.html, ada beberapa cadangan :-

1. find very small solid brass shower head, about 1" in diameter and it has one ring of needle sized holes
2. pasang pumping system (tak sesuwai hokeh kalo rumah nye jenis apartment)
3. beli kat web nih http://takeashower.com/ memang khas untuk masalah low water prsessure macam saya.. tapi, mcm la senang nak beli online ni kan..
.
so, kita try dl guna option no 1, sebab lagi senang kut.. kalu tak baru try option no 3.. all the best to me ;)

dicadangkan guna jenis ni untuk atasi masalah seperti disebut di atas, kat area KL da ke kedai yg jual jenis2 camni ek.. kena pergi survey ni kan..


2 comments:

Erin Rashid said...

eh, ko dok apartment? aku ingt landed house.

nurhareza said...

erin-apartmen erin.. landed house 2-3 tahun lagi dlm perancangan ;)