Wednesday, December 24, 2008

cameron.highlands

weekend hari tu, g jejalan kat cameron highlands dengan family.. mula bertolak dari parit buntar jam 8 pagi, guna jalan dari simpang pulai utk ke CH dalam kol 9pg... jalan ni better dari jalan dari tapah tu.. setakat nak bawa 80km/j pun tak de masalah.. perjalanan dari kaki bukit tu makan masa dekat sejam setengah.. memula kitorg g pasar tani.... kitorang beli sayur (banyak tau.. murah lak tu.. RM 10 leh dapat 10 jenis sayur..) teh (mcm2 perisa ada.. perisa peach, strawbery, oren dan yg plg best teh perisa coklat.. sedap tau.. special sgt rasanya..), kaktus, makan aiskrim strawbery (home made), strawbery celup coklat (ala2 datuk CT lagi tu).. tp yg best sebenarnya bukan strawbery coklat, yg best strabery celup honey.. agaknya CT tak rasa yg ni kot.. laaaaaaaagi sedap tau...


then kitorg g tpt shopping yang kedua lak.. kat sini kitorg borong dried strawbery, dried apple dan mcm2 jenis buah yg dah dikeringkan.. beli jem, dan borong sayur sekali lagi.. dalam jam 3 ptg, kitorg dah gerak nak balik.. singgah dulu ladang teh Cameron Valley (bukan BOH, ladang teh BOH jauh lagi ke atas..).. excited sgt tau leh main kat celah2 pokok teh ni... kalo sekali lagi dtg CH ni kan.. nak cari resort kat tgh2 ladang teh.. he3 ada ke ek...


apa pun, walaupun tak lama.. dpt juga spend masa ngn family.. dan menghabiskan duit.. he3.. so, jom layan gambo yer..

ni abah, di yang bw keta naik ke CH.. me? drive dari umah.. tak konpiden nak bawa keta berat2 naik.. manual lak tuh.. b4 ni pernah la drive sendiri naik ke CH, tp keta auto, tak dak passenger..

tu dia.. tgk.. penuh xpenuh keta.. full seat..

ta daa.. dah sampai.. tp cameron tak sejuk sgt lar.. biasa2 jek..

lawa2 bunga kat sini.. tp sorg pun dari kitorg tak beli tau..

pilih kaktus.. 7 biji Rm 10


ladang teh cameronvalley.. abah pun suka.. siap ba balik lagi daun teh tu.. ada lah segenggam dia amek.. katanya nk proses daun teh sendiri.. he3..



me, and abah.. saya ni anak abah tau.. jgn tak tau.. err.. disebabkan anak abah kan.. abah nk sponsor tukar spot rim.. waahhh.. kecil tapak tgn, nyiru ditadahkan... ;)

hajat di hati nak naik sampai atas bukit nih.. tp mengenangkan nk turun nti mcm susah je.. so, setakat ni je lar..


my family.. sayang abah.. sayang mak.. sayang adik2.. mmmuaahhh..

5 comments:

FaRiHaH^THaLHa said...

wah beshnye.. teringat masa kt gi cameron sesame.. sweets memory..

Erin Rashid said...

Best pe g CH!!
teringat honeymoon aku kt sana
tp aku kt hotel equatorial
kt kia farm
at the top of the CH
aku g pon lalu jln kt simpang pulai
mmg sgt selesa jln nye
berbanding kt tapah tu

nurhareza said...

farihah-kot ingat balik ka.. masa g tu konpiden je ikut jln tu.. yg farihah ikut je kn..
erin-ms aku g kursus, aku pun dok equuarial

emi said...

tq ek kasi buah tangan dr cameron..

nurhareza said...

he3.. sama2