Friday, March 19, 2010

frez! pure goat's milk

.
cite pasal susu kambing ni kan, mcm2 pendapat sy dengar.. ada yg kata elok utk baby elak kena kuning, cuma sama ada bg kat baby ms kena kuning tu (sebb baby blh katakan kemungkinan nk dpt penyakit kuning ni mmg tinggi, dah jadi perkara biasa.. ye ke?) ke atau ibu kn minum sebelum bersalin? ms tanya mak, dia xberapa setuju bagi susu tu kat baby, so mmg reject la kan plan tu.. dia suh ikut je apa doktor suh buat.. pastu ada org suh ibu tu minum dulu ms tgh pegnant ni.. cuma bila ada sorg ni kata, kena minum pun ms dekat 7-8 bulan br ada kesan (maksudnye kemungkinan baby nk kena kuning tu rendah), sy terkedu jap.. alamak, dah ada pun susu kambing nye.. one of my staf kat cni tlg belikan.. originally dr Kerian Goat Farm (promote sket tpt sendiri).. dah tu nak wat camne? pk2 balik, minum je la... tp hubby xbg minum banyak, takut panas.. (ye ker)..
.
saya ada plan kurang baik sikit, plan nak bw sebotol g jumpa hubby kat kl ptg ni.. nak suh dia minum dl.. selama sy pegnant mcm2 dia suh mkn, minum.. sekarang sy nak hubby sendiri rasa susu kambing ni.. br dia tahu sedap ke x.. so, kalo xsedap tau la dia betapa laaaagi xsedap la susu kambing tu kat tekak sy.. ;)
.

7 comments:

aishah zaharin said...

hehehehe. err, akak pulak, in order nak try make sure bekalan calsium cukup utk ibu mengandung, akak amek alternatif baikkkkk punye. minum air yoghurt. perghhhh layannnnnnn! pastuh berebut ngan afiq ngan adib.

err, kalau suruh akak minum susu kambing, akak tatau la akak lalu ke dak. dah la mmg tak suka susu.

ps - kuning tuh ada byk petua. tapi akak tak penah dgr pulak org cakap pasal ibu mengandung nih minum susu kambing boleh reduce risk baby dapat kuning.

Iryani Noor said...

kite pon sbb xsker minum susu, so kite minum air yoghurt je... pastu amik calsium tablet from Dr..

btw ader dgr satu petua utk elak kn jaundis (xtau la btul ke idok), time pregnant nih makan buah delima.. kalu boleh sebijik buah tu mkn sorg, jgn kongsi.. ehehe mcm tamak la plak kn.. kalu jatuh sebutir pon, kutip balik.. mesti habis kn sebiji buah tu..

Ain Sauki said...

reza..larat ke nak minum susu kmbg tu...hehehe x de la aku...mmg kalo ikut petua, kalo mcm da nmpk baby tu mcm nak kuning, elok bg susu kmbg..tp x leh byk mgkn dalam 1/4 oz je...susu kmbg tu panas...mase anak aku kuning dulu pon aku bg susu kmbg gak...tp ade lg satu petua nak kurangkn kuning, gula kundur direndam dalam air masak..pastu bg baby minum air nye...gula kundur tu amik seketul kecik je...nanti kuning tu kuar ikut weewee baby..cube la nanti...

ps:aku x bwk pon baby aku jumpe doktor mase mula2 kena kuning dulu..kesian kat anak aku takut kena cucuk bagai..

~n0rliza 0thman~ said...

reza,
tak pernah dgr minum susu kambing elak jaundis.
satu petua yg mmg ramai ada cakap is makan kurma bayak2 masa preggy.insyaAllah kalau baby kuning pun kejap aje and tak teruk.

btw,kalau baby kene kuning bukan bagi baby minum susu kambing, mak die yg kene minum. baby hanya breastfeed ajer.. susu kambing mmg bersifat panas, tujuannya nak bagi baby buang air besar jer.

kalau bb kuning breastfeed banyak2 so baby membuang banyak2 kali baru cepat surut kuning nyer. polisi hospital kerajaan skrg ni,baby dibawah umur 6bulan hanya disaran minum susu ibu sahaja tanpa air kosong,glukos,dll..

lily lotus said...

uish..tak terlalu ditekakku. aku pregnant dulu setitik pun tak pernah masuk :P

nurhareza said...

k.aishah-sy ni bercampur ngn org kg kak.. start org tau sy pegnant, punya la mcm2 petua sy dpt.. satu pun sy xikut lg.. air yogurt? gula xtgi ke kak? check up hr ni, gula naik cikit la.. kalo air yogurt, mmg la layan kak..
yani-delima? sodap tu..
ain-tq ain
liza-tq.. mmg plan nk bg bb minum sus ibu je.. jimat pun jimat kan.. hi3
lily-tau xpe, dah 3 hari beli, ada je tersimpan dlm petia ais tuh.. hu3

Erin Rashid said...

pasal buah delima tu
aku pon ada terbaca dan dgr mcm tu
try la ko amalkan ok
insyaAllah...