Tuesday, June 22, 2010

sembang medela ;)

sy mmg tak berapa tau sgt psl breastpump nih.. sekarang ni baru terkial2 nk cari info.. so, setakat baca tru internet, forum susuibu.com, buat keputusan ngn hubby nak beli brand medela.. so, banyak le model yg kitorg survey.. ada Medela Swing, Mini Electric (double pumping), PISA (nampak best tp mahal sket.. eh, banyak hi3) dan Medela Harmony (manual).. so, hubby suggest utk last decision cuba tanya pada puan liza (coursemate ms kat utm) sbb liza ni memang bersungguh2 dan tekad ttg hal susu ibu ni.. hubby dan sy banyak baca cerita liza ni kat blog dia.. so, pas chat kat fb, maka kitorang memilih Medela Harmony sebagai 1st step utk penyusuan susu ibu secara exclusive utk bb kitorg yang pertama ni.. semoga dipermudahkan dan semoga rezeki bb utk terima susu ibu kalau boleh sampai umur dia 2 tahun.. amin..

antara sembang-sembang kami :

Nur Hareza
liza, nak tanya la.. liza pki brest pump brand apa ye?

Norliza Othman
reza: brand medela. ada 2, medela harmony & medela pump-in-style advance (PISA)

Nur Hareza
made la ni banyak jenis la.. yg PISA ni mcm mana plak? harmony manual kan? madela swing ok x? yg jenis blh pam dua belah sekali tu pun ok x?

Norliza Othman
reza:harmony the best manual pump ever hehe.. PISA ni pam letrik,double pump.tp boleh guna kat kereta,ade utk bateri gak,and manual pun boleh.swing battery operated,single pump.yg terbaru FS (fréestyle),bateri operated,double pump,handsfrée(xperlu pgg).kalau mini-E, org ckp bunyi die cam mesin rumput/kuat sket.... See Moreko bukan kat kl eh.kalau tak,boleh tengok sendiri/pegang/try:D kat Lactaequip (medela distributor) kat ampang.kalau ko nak yg murah tp best,harmony pun ok.tp lenguh sikit la jari jemari sbb pam manual kan :D.tp aku still pakai harmony,and sentiasa bwk kemana2.

Nur Hareza
ooo.. tq sgt2.. kalo beli online pun ok x? ke better beli kt kedai je ye?

Nur Hareza
nak tanya lg.. kalo jenis Medela Mini Electric Plus Breast Pumpok x? compare ngn madela swing? PISA mcm xmampu je la nk beli.. hi3.. rega PISA dlm RM 1700 +++ kan?

Norliza Othman
aku xpernah guna mini-E+ ngan swing.so xle compare hehe.tp mini-E+ ni double pump kan?swing sebelah aje so die akn amek masa extra la utk pump 2 belah.lebih baik double pump.tp kalau betul mini-E+ ni bising,kene pastikan tpt pam tu mmg ada so org lain tak terganggu ngan bunyi pam hehe..beli kat kedai baby biasa2 or online sama aje takleh try/tgk demo ke.certain tpt je leh try test.:D.but kalau beli online pastikan kedai tu betul2 wujud sbb byk kes tipu skrg

Shanorma Sher
sorry mencelah...mini-E x heavy duty so baik jgn...rasanya pisa the best so far. freestyle br lg kat pasaran blm disahkan kethnlasakannya lg. (xsangka ada gak orang yg berminat nk bagi info.. tq ye)

Norliza Othman
kak sha, jauh beza tau harga mini-E ngan PISA hehe..kebanyakan org tak berani invest mahal2 kat pam ni.. sebab ada org fikir, nanti kalau gagal buat rugi aje..btw, saya gagal masa Husna but PISA guna fully masa Aliff.. boleh tahan bertahun2 ape..tu sebabnye selalu sy saran amek harmony je dulu, walaupun pam manual tapi pam yg best. nanti dah ok boleh upgrade (cam akak arr hehe..from harmony to PISA)... See Morebtw, PISA mmg heavy duty compare to FS. tu org kat lactaequip tu yg ckp.

Nur Hareza
wahhh.. banyak nye info.. tenkiu3.. dah ckp ngn hubby, rs nk beli harmony dl la.. tq liza n everyone yg bg info..

Shanorma Sher
betul la tu liza saya pun start off dgn harmony gak kan....info dr liza gak....betulla harga mini-e jauh beza dgn pisa, tp klu asyik rosak je tak ke nyusahkan...wah mcm bnyk lak pengalaman.....mcm terkejut tak comment dr org yg x sanggup invest utk bli pam dulu (hehehe....)

p/s : tq so much ye puan liza.. jasa mu akan dikenang ;)

2 comments:

Iryani Noor said...

hehehe dari peknen lg kite mmg sker baca blog liza.. bnyk info pasal BF nih.. pastu time ada prob ngan BF, liza sanggup dtg ajar kt rumah lg.. mmg best la =p..

macehh liza =p

~n0rliza 0thman~ said...

aikk ade entri psl aku ke hehe.. tak perasan le pulak..

aku xde la pro, just bantu apa yg boleh

selamat ber BFing!!

yani, next baby leh try lagik k =D