Wednesday, June 19, 2013

Kenapa yuran Taska tinggi sangat?

Saya kalau nak buat kuih, tak suka ikut sukatan.  Tapi memang 'elok' sangat lah hasilnya.  Selalu resepi bagi portion yang banyak, kalau karipap tu untuk makan sampai 5-6 orang padahal kat rumah ni yang makan pun saya dengan Hasya.  Emi tak berapa suka nak makan kudap-kudap like kuih, desert, kek.  Jadinya memang saya ubah resepi supaya bila terhasil, cukuplah dapat dalam 10 ketul macam tu.  Tapi tu la, kadang-kadang menjadi, kadang-kadang ang yang tak jadi tu rupanya, rasa boleh tahan.  Ada rancangan nak jual puding roti dan kraker lapis cheese.  Dua-dua ni amat sedap.  Tapi kalori hampir 300 kcal untuk berat lebih kurang 30g, Cuma saya provide meal plan untuk satu hari, bila dicampurkan breakfast, snek, lunch dan dinner termasuk makan desert, kita masih boleh maintain jumlah kalori.  Cuma, semua sedia maklum, memang fat yang ada dalam desrt tidak baik, tapi tak salah kalau nak makan sesekali kan.  Tengoklah, maybe after raya baru nak launch produk.  Hamboi, bunyi kena gempak kan, baru ada orang berminat nak beli.  Kena buat perancangan betul-betul sekarang nak cari duit lebih.  Dengar-dengar Taska kat KL dah mula nak naik yuran sampai RM450. Kalau nanti dah start kerja, dan ada rezeki masa tu ada 2 anak, tak ke 1/3 duit gaji hanya untuk bayar Taska fee?  Sebelum mula masuk kerja, kena ada RM12k sebagai persediaan satu tahun bayar yuran anak.  Tak lena tidur fikir hal ni.  Kalau macam ni, kena susun balik kewangan keluarga.  Kereta dari dua rasanya kena jadikan satu buat sementara waktu.  Herbalife memang tak mampu dah nak ambil.  Pandai-pandailah kawal makan tu, sambil buat excercise sikit-sikit.  Tudung pun pakai lah shawl (sebab murah) dan tudung bawal.  Mana yang ada tu pakai je lah.  Ariani ke Fareeda kena lupakan sementara.  Nasib tak kerja, duit minyak, tol dengan makan boleh lah kawal.  Baju pun tak payah beli selalu.  Bulan ni dah mula kawal penggunaan air-cond dan makan luar.  Tapi rasa tak boleh nak elak makan kat Wong Solo. Ayam penyet dia memang sedap sangat.  Boleh la 1-2 kali sebulan.  Muak juga makan sendiri masak.  Lagi apa nak kurang/jimatkan?   You all semua macam mana ye? How you manage and control your salary? your family financial? Seriously, kalau nak call AKPK boleh tak?  Happy Wednesday.

 Antara kuih yang pernah cuba.  Donut kentang.  Sedap, rasa dan bau macam donut.  Dah tinggal beberapa jam pun masih lembut.  Tapi rupa memang buruk kan.  Doh tak nak naik.  Agaknya Yis tak nak hidup kot

 Tapi tak apa, Hasya kata sedap.  Dia bukan faham pun tentang rupa donut yang cantik ni

Apa pasal nak upload gambar ni.  Ni anatara tudung Fareeda yang dah jual.  Sekarang ada lagi 4-5 helai.  Sayang lah, nak simpan.  Nak beli lagi memang tak mampu dah.


2 comments:

Faiz said...

Saya tak sure sekarang ada jual lagi ke tak, tapi saya pakai Microsoft Money 2006. Track semua expenses, then tengoklah mana yang boleh dikurangkan. Then boleh forecast family cashflow.

So far, ini la the best bagi saya.

Kalau tak dapat cari, search je app kat android tu. Banyak jugak. Tapi saya tak tau mana yang bagus. And saya rasa taklah sedetail Microsoft Money.

Nur Hareza said...

Faiz - tq.. hari-hari berdoa dikeluarkan dari kesempitan duit ni..