Friday, July 8, 2011

anak ibu demam panas

ptg tadi selamat sampai rumah.. dari mana? 
hasya masuk hospital.. sekali lagi..
kali ni sebab suhu badan dia dah 2 hari naik trn (dari 4 Julai lagi).. plg tgi 40.7 deg.. dah masuk ubat kat montot, lepas 12 jam, naik semula.. makan ubat demam, ok.. lepas 6 jam, naik 39 deg.. apa lagi, takut tgh2 malam(6 Julai) naik tinggi, terus bawa ke hospital columbia asia, taiping.. (ye, saya bertugas sementara di pejabat lama)
doktor suspect ILI, H1N1.. terus buat test dan result malam tu juga dapat dan Alhamdulillah.. NEGATIF..
tapi kena tahan sebab doktor nak monitor suhu badan hasya.. 1st night. badan hasya still tak trn w/pun da msk ubat montot.. sampai jam 6 pagi, masih 38.8 deg.. pagi 7 Julai, doktor ambil darah hasya utk buat blood test dan tukar ubat.. 
baru la nampak ada perubahan.. selepas 24 jam, suhu hasya maintain 36 deg (dengan makan ubat demam 4 jam sekali).. doktor stop ubat jam 10 pagi 8 Julai.. sampai jam 3 petang,.  Alhamdulillah, hasya da SIHAT.. terus doktor bagitau boleh keluar wad.. lega sangat.. so, before balik, selesaikan bil wad selama 2 hari setengah (sebab discaj pas kol 12 t/hari) RM 582.. baki RM 800 ++ Prudential selesaikan.. (tapi ada tak puas ati certain bil yg kena caj dibayar sendiri tu, bukan patutnya spital bayar.. kecuali screen test H1N1 tu fahamla mmg kena bayar.. tapi MO consultation, pharmacy kenapa kena bayar sendiri pulak kan..)
balik, singgah The Store Kamunting, beli Hasya 3 helai baju baru.. semua kaler pink.. hi3.. reward untuk anak ibu sebab da sihat ye sayang..

note : result darah hasya tak ada masalah.. lega nya hati ibu

3 comments:

FaRiHaH^THaLHa said...

kesian hasya demam.. mungkin hasya x sesuai dok taska kot..sedihkan kalau tgk anak kt tak sihat.. semoga hasya sihat selalu ye.. :)

lily lotus said...

syukur dah sihat ;)

Erin Rashid said...

camimi pon pernah masuk DEMC kat shah alam ni sbb demam. masa tuh baru blk dari germany. insurans pon lom sempat sign up. dok halfday je padahal dia soh stay lama lg. deposit rm2k, bill keluar utk half day saja rm400. kalo 2 hari mmg deposit tu burn la gamaknya!