Monday, November 19, 2012

Part 3 : Beli Rumah Sub Sale

Panggilan saya ke Unit Baucer untuk kalo ke berapa pun tak hingay sejak 3 minggu lepas, selepas sistem BPB bagitau fail saya dah sampai ke situ selepas lawyer hantar dokumen dari pejabat tanah. iaitu dokumen pendaftaran, pemyaksian dan GERAN.

Saya : Kenapa fail saya tak sampai ke Unit Cek lagi? Dah 3 minggu saya follow up masih di Unit Baucer..
Unit Baucer : Owh, dalam sistem bagitau fail Puan masuk ke Bilik Fail semula
Saya : Kenapa? Apa maknanya?
Unit Baucer : Ada kuiri
Saya : Kuiri apa?
Unit Baucer : Nanti saya pass pada officer y ng in charge
Officer Unot Baucer : Ye Puan, dalam fail Puan tak ada geran, jadi kami tak boleh proses payment. Lawyer Puan tak hantar. Lawyer kena tau semua ni. Pihak kami tak akan call Puan atau lawyer maklumkan dokumen tak lengkap.
Saya : Habis tu, bila nak bagitau ada kuiri?
Officer Unit Baucer : Lepas sebulan, baru kami buat surat mengatakan ada kuiri. Ini prosedur
Saya : Rasa nak amuk je orang kat BPP yang buat prosedur macam ni. Manalah lawyer atau saya tau apa yg tak lengkap. Bila follow up, just semak guna sistem dan pada sistem tak detailkan tindakan yang sedang diambil. Hanya rekod fail saya ada di mana. Esok nak call lawyer, kalau betul lah ko tak hantar geran tu, memang ko patut resign! Benda paling penting pun ko boleh tak tau nak hantar.

Nota kepada Bahagian Pinjaman Perumahan : Tak akan lah nak tunggu sebulan baru nak maklum ada kuiri. Pastu tolong tambah ruang dalam sistem tu untuk 'Catatan'!!!

1 comment:

Liza Othman said...

aikk? rasanya dah lama hal beli rumah ni rea.. lom setel lagi ye?
masalah birokrasi ni haihh...