Thursday, May 10, 2012

perbualan dari ibu ke ibu (copy dari fb)

Farrah Silla
  • as salam...
    wesss...aku dh runsing cara nk masak utk bekal anak ke nursery..nmpk gaya mcm anak aku dh boring ngan frozen food...
    ko masak malam then pagi panaskan?tahan ke sampai ke petang?...
    tunjuk ajarku sifu..hee..
  • Nur Hareza
    2 hours ago
    Nur Hareza
    • kikiki
    • ha ah la, aku pun dah lama tak wat frozen food sebab mls nak blender, pastu nak tapis bagai..
    • tengok lah macam mana keadaan pagi tu.. kalo husband aku kena g kija awal dlm kol 6.30, utk b/fast aku msk mlm pastu pg msk simple2 je utk lunch
    • ha ah la, aku pun dah lama tak wat frozen food sebab mls nak blender, pastu nak tapis bagai..
    • tengok lah macam mana keadaan pagi tu.. kalo husband aku kena g kija awal dlm kol 6.30, utk b/fast aku msk mlm pastu pg msk simple2 je utk lunch
    • ha ah la, aku pun dah lama tak wat frozen food sebab mls nak blender, pastu nak tapis bagai..
    • tengok lah macam mana keadaan pagi tu.. kalo husband aku kena g kija awal dlm kol 6.30, utk b/fast aku msk mlm pastu pg msk simple2 je utk lunch
    • ha ah la, aku pun dah lama tak wat frozen food sebab mls nak blender, pastu nak tapis bagai..
    • tengok lah macam mana keadaan pagi tu.. kalo husband aku kena g kija awal dlm kol 6.30, utk b/fast aku msk mlm pastu pg msk simple2 je utk lunch
    • anak aku kat taska bf kol 10 pg, lunch kol 1
    • so, lauk aku msk utk lunch aku simpan sikit dalam fridge, nanti balik panaskan utk dinner
    • tapi anak aku prefer mi/mihun dari nasi malam2 ni so aku simpan la yg bf tu utk malam sikit
    • biasa yang aku buat, weekend tu siap2 belikan/ayam
    • pastu asingkan sikit2 dalam bekas kecik2.. so bila ko nak defrost tak ambil masa lama sgt.. biasa aku isi ikan sekor dalam satu bekas
    • lgpun paed hasya bgtau, kalo kita defrost sekali banyak pastu amek sekor/seketul.. esok buat menda yg sama.. adalah kurang nutrien food tu
    • pastu, aku buang kulit bwh merah, putih banyak2 utk stok seminggu sebab aku mmg tensen kalo bab nak siang2 bwg ni.. tak tau la nape.. leceh asek nak kena bsh pisau, tpt pemotong tu je padahal nak hiris bwg utk sekali masak adalah 3-4 biji
    • setakat ni tu lah aku tgk membantu aku memasak dgn cepatnya
    • pastu sebelum ko g kija hari ni, bw trn ikan/ayam/seafood yg ko nak msk utk esok kat fridge belah bwh
    • malam tu ko kuar kan keja, bagi ais ikan tu cair.. bila ikan tu da lembut ko msk kan blik dlm fridge
    • esok ko amek, ko goreng/panggan je ikan tu
    • dah tak pyh nak tgu ikan tu defrost
    • sayur mayur biasa aku ptg malam.. esok main campak je dlm periuk
    • selalu kalo aku kesiangan, bgn lambat.. menda plg sng aku wat sup ikan/ayam/daging letaklah sayur mayur sume
    • ms tengah reneh tu ko g lah mandi
    • hi3
    • kalo tak sempat jg2, ko buat sup tofu lembut tu, msk sayur.. ckp zat jg sbb tofu tu ada protein
    • selalu mcm tu lah.. aku pastikan ada kabo, protein, sayur dan buah kekadang je sbb hasya tak minat sgt buah.. dia mkn piang je..
    • kalo tak sempat jg2, ko buat sup tofu lembut tu, msk sayur.. ckp zat jg sbb tofu tu ada protein
    • sayur2 lak kalo aku xraji/terlupa nak beli sayur, dlm fridge ada frozen kcg peas ngn jagung dlm peket tu.. aku letak lah serba sikit
    • janji sume nya ada..
    • puan farrah.. cukup ke tu?
    • ni kalo pakai YM, bol gak aku BUZZZZ! hihihihi
  • Farrah Silla
    50 minutes ago
    Farrah Silla
    • wohhh aku mtg beb...tq weh...
      alamak,aku ni pulak lepas subuh 6.15 aku dah kna kuar umah,kol bape aku nk bgn masak...huhuuuu...
      ooo,mksdnya ko cma prepare lunch je eh...so snack dia ptg2 ada ko sedia/...arissa aku bekal bubur nasi tengahari n petang sbb kdg2 aku smpai umah pun dh kol7,bb pun dh nantok...tu aku nk tau,igtkan ko masak siap2 malam,esok pagi panaskan...hmmm...
      kalu aku masak malam,bole ke?..ko penah tau ada org wat cmtu x?...elok ke smpai esok petang r...huhuuu...
  • Nur Hareza
    22 minutes ago
    Nur Hareza
    • awal ko gerak
    • msk lah malam
    • boleh je
    • nanti suh taska pns kan
    • dulu ms aku kursus kat INTAN kn kuar 630 pg, aku msk malam jg
    • kalo nak tahan sampai malam, aku pesan kat taska suh msk peti ais
    • kuah/bubur je la
    • ikan pangang/goreng tu tak payah pun xpe
    • kalo snack, anak aku tak suke menda lembut cam kek, muffin, ni
    • roti pun tgk mood
    • dia suka menda keras2
    • so, aku bagi biskut je la
    • aku beli je farah sbb aku mmg tak reti nak wat biskut sendiri
  • Farrah Silla
    19 minutes ago
    Farrah Silla
    • aku nk kna msk malam ah...pagi konfom xsempat dgn haku yg slalu asyik bgn lewat jek heheheee
  • Nur Hareza
    19 minutes ago
    Nur Hareza
    • kalo roti, aku bagi roti bakar ak pun wat pastri
  • Farrah Silla
    19 minutes ago
    Farrah Silla
    • selama ni aku dok bg bubur,aku rs anak aku dh bole start mkn nasik kot,kan?..dah 1y1mnth
  • Nur Hareza
    18 minutes ago
    Nur Hareza
    • tp tak hari2 pun sbb hasya mmg suka mkn biskut.. tp bkn biskut ada krim .. selalu biskut mayat jek
    • da ada gigi ke?
  • Farrah Silla
    18 minutes ago
    Farrah Silla
    • dah ada...7btg..hee..
  • Nur Hareza
    18 minutes ago
    Nur Hareza
    • dah boleh, ko kena ajar mkn menda kersa sikit sbb hasya aku lambat kenalkan menda keras mcm brokoli sume smpai skrg aku kn hiris halus2.. leceh
    • ooo.. dah boleh da mkn nasi.. kalo lambat sgt, nanti dia tak pandai kunyah.. kang dia main telan je nasi tu
    • sebab tu dia boring kut
    • buat la nasi butter, ns ayam, ns tomato
    • msti dia suka..
  • Farrah Silla
    16 minutes ago
    Farrah Silla
    • alamak..mana ko amik resepi nih?...aku semata2 tgk HSFFYB jek...xsempat blogwalking blog2 lain..
  • Nur Hareza
    16 minutes ago
    Nur Hareza
    • aku sampai hasya umur 1y4m aku msk kan nasi utk dia bw ke taska, sbb takut taska msk ns keras
    • jap aku bagi add blog ni
  • Farrah Silla
    15 minutes ago
    Farrah Silla
    • nak2......
  • Farrah Silla
    15 minutes ago
    Farrah Silla
    • owhhh...ni ahkak2 dlm HSFFYB tu gak kan...
  • Nur Hareza
    15 minutes ago
    Nur Hareza
    • aku suka yg heavilyspiced tu sbb dia mmg msk hari2 pastu kreatif giler.. ada info lagi
    • ha ah.. cuma kekadang dlm blog dorg tak letak resipi
    • ko ada baca ke blog dorg?
  • Farrah Silla
    14 minutes ago
    Farrah Silla
    • a'ah...kalu dia letak link dalam comment dia,sempat r aku jengah heee...
  • Nur Hareza
    14 minutes ago
    Nur Hareza
  • Farrah Silla
    14 minutes ago
    Farrah Silla
    • aku xpenah explore abis2 blog dia r...
    • owh,ni yg kak farah tu punye kan...
  • Nur Hareza
    13 minutes ago
    Nur Hareza
    • aku baca sampai abes.. sume previous n3 dorg aku baca
  • Farrah Silla
    13 minutes ago
    Farrah Silla
    • a'ah,dorg ni sangat rajin...huuuuu...aku ni jekkk...
  • Nur Hareza
    13 minutes ago
    Nur Hareza
    • tp dorg ni fully housewife rs nya
  • Farrah Silla
    13 minutes ago
    Farrah Silla
    • tu la pasallll....
    • dorg dok umah jekkk...huwaaaa...
  • Nur Hareza
    13 minutes ago
    Nur Hareza
    • tak ada info camna nak prepare lauk utk org kija cam kite
    • satu lagi kan yg aku rs membantu aku, stok ayam
    • ko buatlah sendiri
    • tiba masa ko nak buat ns ayam, ke sup ke.. tak adalah ko nak rebus ayam ms tu
  • Farrah Silla
    12 minutes ago
    Farrah Silla
    • aku tgk resepi stok ayam mc lama jek aku nk kna masak...kan??..
  • Nur Hareza
    12 minutes ago
    Nur Hareza
    • mmg sedap tau..
    • ko rebus sume tu dalam 2-4 jam
    • aku buat sekali dapatlah 20 kiub
    • makan sebulan juga nak abes sbb bukan hari2 pakkai
  • Farrah Silla
    11 minutes ago
    Farrah Silla
    • 2-4 jam tu yg aku mallessss...ekekkekekee...
  • Nur Hareza
    11 minutes ago
    Nur Hareza
    • kalo arisa tak alergik, leh wat stok seafood
    • aku tak buat sbb hasya alergi seafood
  • Farrah Silla
    11 minutes ago
    Farrah Silla
    • tp nk kna buat jugak la kannn...
  • Nur Hareza
    11 minutes ago
    Nur Hareza
    • ala, hari ni ko siang ayam.. esok blk kija ko letak je la atas dapur.. kn selay=u tgk air, jgn sampai kering
    • dalam kol 10 ke 11 ko tutup la
    • sejukkan sejam, msk fridge
    • esok blk kija br msk dalam kiub
  • Farrah Silla
    10 minutes ago
    Farrah Silla
    • ooo...arissa ni aritu aku bg mkn udang...dia xmkn r...tp xde alergik,alhamdulillah...
  • Nur Hareza
    10 minutes ago
    Nur Hareza
    • hahahahha.. tu bukan 2-4 jam, ni 3 hari punya kija baru siap
  • Farrah Silla
    10 minutes ago
    Farrah Silla
    • hahahaaa...br nk ckp...;p...
  • Nur Hareza
    10 minutes ago
    Nur Hareza
    • tak pe xmakan, bila ko wat goreng sekali udang tu, ada lah rs air dia
  • Farrah Silla
    9 minutes ago
    Farrah Silla
    • tapi aku kna rajin r...sian anak aku...aku nk bg dia mkn mknn yg aku msk...
  • Nur Hareza
    9 minutes ago
    Nur Hareza
    • ni anak aku seafood tak makan, asal menda kaler merah pun dia kata pedas.. dah aku tak leh bagi bolognese ke, ayam msk merah (tomtao) ke..
    • ala, boleh punya
    • msk je mlm
    • tak ada masalah la
  • Farrah Silla
    8 minutes ago
    Farrah Silla
    • tu lah..kna start dh nih...ok ok...thanks sesngt tau...
  • Nur Hareza
    8 minutes ago
    Nur Hareza
    • compare beli kat luar atau taska yg msk (ntah bp banyak dia letak garam) kalo terhilang sikit nutrien tu pejam mata la
    • arissa da maka makanan ko letak garam ke?
  • Farrah Silla
    8 minutes ago
    Farrah Silla
    • aku xpenah letak garam lagi...
  • Nur Hareza
    8 minutes ago
    Nur Hareza
    • lg bagus
  • Farrah Silla
    8 minutes ago
    Farrah Silla
    • mmg aku pantang lg budak tecik nih...
  • Nur Hareza
    7 minutes ago
    Nur Hareza
    • aku dah terletak garam sikit tp sikit sgt lah sbb apa aku pun tak tau
    • kui3
    • kekadang ia tak nak gak makan
    • ada sekali aku blk kelam kabut msk bg dia makan
    • boleh dia kata tak atad!!
    • kecik ati aku tau
  • Farrah Silla
    7 minutes ago
    Farrah Silla
    • hahahaa...dh pndai komen!...hahahaaa...
  • Nur Hareza
    6 minutes ago
    Nur Hareza
    • sampai sekarang aku bg je dia makan menda yg aku msk pg tadi.. sbb budak ni kalo kat taska sume dia makan cikgu dia supa.. bila ngn aku banyak sgt pantang larang dia
    • so, kalo dia reject ptg tu, mmg aku bagi dia roti bakar letak cheese je la.. bg buah sikit
  • Farrah Silla
    6 minutes ago
    Farrah Silla
    • haaa..tu betol...kdg2 ckgu ckp dia xnk mkn bekal aku bg...tp kalu bdk2 lain mkn biskut,laju je tgn dia g amik...
  • Nur Hareza
    5 minutes ago
    Nur Hareza
    • budak kan..
    • tapi best tau msk utk anak
    • rasa kita hebat jek!!!
  • Farrah Silla
    5 minutes ago
    Farrah Silla
    • best bestt..aku suke....tmbh2 kalu tgk dia mkn abis...
  • Nur Hareza
    5 minutes ago
    Nur Hareza
    • suami aku pun puji, dalam aku garang2 ngn hasya tu, part aku sanggup msk dari hasya umur 6 bulan sampai sekrang mmg dia tabik
    • bangga kejap

No comments: