Wednesday, January 4, 2012

sedap tak Hasya tomyam tu?

Menu breakfast Hasya :
Spagheti Goreng Ayam Vege - 1 budak makan ye.. dia makan sampai licin


Bahan-bahan :
10 helai spagheti dipatah 3 - direbus hingga lembut
2 ulas bawang merah
1 ulas bawang putih
3-4 ketul isi ayam
bronkoli
lobak merah dipotong dadu
* boleh tambah sayuran lain, ni je yang ada dalam peti sejuk

Cara memasak :
  1. Tumis bawang merah dan bawang putih hingga naik bau
  2. Masukkan ayam, masak hingga separuh masak
  3. Masukkan sedikit stok ayam/air
  4. Masukkan sayuran
  5. Akhir sekali, masukkan spagheti 
  6. Taburkan sedikit oregano dan lada hitam untuk menambahkan rasa
  7. Siap

Menu lunch Hasya :
Tomyam Putih Ikan Tenggiri - 1 budak makan  ikan dan kuah dimakan, sayurnya tak nak.. nampaknya lain kali saya nak kena blend juga sayuran ni


Bahan-bahan :
2-3 ulas bawang merah
1/4 bawang besar
1 cm halia - diketuk
1 cm lengkuas - diketuk
2 batang serai - diketuk/titik
2 helai daun limau purut
sayuran - lobak merah, celeri, kobis bunga
sedikit serbuk Tomyam Putih Adabi
1 potong ikan tenggiri dibuang tulang

Cara memasak :
  1. Masukkan semua bahan dalam periuk
  2. Masukan air separuh periuk
  3. Tunggu hingga mendidih
  4. Masukan ikan tenggiri
  5. Rebus sehingga ikan benar-benar masak
  6. Siap
Kudapan :
Biskut Cream Cracker
Kellogs Pop Choc (cereal)
1/2 biji pisang

nota : memang tak sempat lah kalau nak ada gambar memasak ye.. tomyam tu 1st time buat, harap licin lah Hasya makan sebab saya yang memasak pun tergoda dengan baunya pagi tadi

No comments: